“”We zijn geprogrammeerd om verbinding te maken met anderen, het geeft doel en betekenis aan ons leven, en zonder dat is er lijden.””
– Brené Brown
Relaties zijn niet altijd even makkelijk. Hoewel ze zeker een bron van vreugde en vervulling kunnen zijn, brengen ze ook vaak uitdagingen en moeilijkheden met zich mee. In een relatie leer je jezelf én de ander pas echt kennen. Soms komen we vast te zitten in negatieve patronen en raken we steeds meer emotioneel verwijderd van onze partners. Op zulke cruciale momenten is EFT Relatietherapie (Emotionally Focused Therapy) een waardevolle tool om de hechting tussen partners te versterken.
Diep van binnen hebben we allemaal behoefte aan emotionele verbondenheid; het verlangen om ons geliefd, gewaardeerd en begrepen te voelen (door onze partner). Deze behoefte aan hechting ontstaat al in onze vroegste jeugd.
Vaak ervaren we hechting als eerste tijdens onze vroege kinderjaren. Als kind zoeken we naar een veilige emotionele band met onze verzorgers. Worden onze hechtingsbehoeften consistent vervuld in onze jeugd, dan ontwikkelen we een gevoel van veiligheid en vertrouwen in de wereld om ons heen. Je spreekt dan van een veilige hechting.
De manier waarop we gehecht zijn als kind heeft een grote invloed op hoe we later in het leven relaties aangaan. Wanneer hechtingsbehoeften onvervuld zijn gebleven of de relaties in je jeugd problematisch waren, kan het zo zijn dat je negatieve patronen hebt ontwikkeld die van invloed zijn op relaties en emotionele intimiteit later in je leven. Er zijn vier belangrijke hechtingsstijlen:
Bij een veilige hechtingsstijl is er sprake van een gezonde basis om relaties aan te gaan. Mensen met een veilige hechtingsstijl voelen zich comfortabel met intimiteit en kunnen zich goed openstellen naar anderen toe. Ze hebben vaak gezonde relaties en kunnen goed omgaan met conflicten. Als kind hadden zij vaak verzorgers die hen een gevoel van veiligheid en vertrouwen gaven, doordat ze consistent waren in het vervullen van emotionele behoeften. Deze behoeften zijn liefde, acceptatie, geborgenheid, erkenning, waardering en aandacht. De emotionele basisbehoeften zijn cruciaal voor de ontwikkeling van een veilige hechtingsstijl
Heb je een angstige hechtingsstijl, dan verlang je naar nabijheid maar ben je tegelijkertijd ook bang voor afwijzing en om verlaten te worden. Je hebt dan vaak behoefte aan veel bevestiging en geruststelling vanuit je partner. Het kan zo zijn dat je als kind verzorgers had die onvoorspelbaar waren in het vervullen van je emotionele behoeften, waardoor onzekerheid is ontstaan. Mensen met deze hechtingsstijl hebben vaak behoefte aan constante bevestiging, omdat ze bezorgd zijn over of ze wel geliefd en gewaardeerd worden.
Ben jij emotioneel afstandelijk, heb je moeite met het uiten van je gevoelens en vermijd je intimiteit het liefst? Dan kan het zijn dat je een vermijdende hechtingsstijl hebt. Mensen met een vermijdende hechtingsstijl trekken zich terug in tijden van stress of conflict. Als kind werden hun emotionele behoeften mogelijk niet vervuld, waardoor ze het gewend zijn geraakt hun emoties te onderdrukken en onafhankelijk te zijn.
Kenmerkend voor mensen met een gedesorganiseerde hechtingsstijl is dat zij zich tegenstrijdig kunnen gedragen binnen relaties. Ze hebben de neiging zich terug te trekken, terwijl ze tegelijkertijd stiekem ontzettend verlangen naar nabijheid. Dit kan erg verwarrend zijn voor hun partner.
Mensen met dit type hechtingsstijl hadden mogelijk verzorgers die onvoorspelbaar waren en misschien zelfs wel beangstigend gedrag vertoonden. Dit kan leiden tot een verwarrende en onveilige hechting. Vaak hebben deze mensen dan ook moeite om gezonde relaties aan te gaan en deze te onderhouden, omdat ze continu worstelen met gevoelens van onveiligheid en verwarring.
Als (jong) kind kan je denken dat alles jouw schuld is. Konden je ouders bijvoorbeeld opeens heel boos worden, ook al was dat niet op jou? Hadden ze het vaak heel druk, of speelden er andere zaken in hun leven waardoor ze jou niet alle aandacht en liefde konden geven die je nodig had?
Ook dan kun je onveilig gehecht zijn geraakt, terwijl je ouders in dat geval wel degelijk het beste met je voorhadden. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je ouders zelf ook bepaalde trauma’s hadden of een bepaalde opvoedingsstijl hebben overgenomen vanuit hun eigen jeugd, waardoor de onveilige hechting is ontstaan.
Volgens onderzoek uit de ontwikkelingspsychologie kan de hechtingsstijl inderdaad worden beïnvloed en veranderd door therapie en bewuste inspanning. De cruciale fase in het ontwikkelen van een dominante hechtingsstijl is over het algemeen de eerste drie tot vijf levensjaren. Hierin wordt de belangrijkste basis gelegd voor toekomstige relaties.
Ben je onveilig gehecht, dan loop je waarschijnlijk steeds opnieuw tegen dezelfde relatieproblemen aan, tenzij je er bewust voor kiest hier iets aan te doen, bijvoorbeeld door jouw inzicht in patronen te vergroten, verschillende veilige relaties op te bouwen of met behulp van individuele therapie of EFT Relatietherapie.
Ga je aan de slag met het doorbreken van (negatieve) interactiepatronen binnen je relatie door middel van EFT Relatietherapie, dan krijg je niet alleen meer inzicht in het gedrag van jou en je partner, maar ontstaat er ook een nieuwe verbinding. Emoties verzachten en jij en je partner worden toegankelijker, responsiever en betrokkener naar elkaar.
Er zijn veel verschillende redenen waardoor er afstand kan ontstaan tussen jou en je partner. Denk bijvoorbeeld aan negatieve communicatiepatronen, ontrouw of een gebrek aan intimiteit. Maar het kan ook zo zijn dat er iets veranderd is in jullie relatie, of dat jullie constant ruzie hebben.
EFT therapie is een krachtige manier om de emotionele verbinding tussen jou en je partner (opnieuw) te helpen opzoeken. Er wordt een solide basis gecreëerd van waaruit je samen op een gezonde manier verder kunt. EFT is wetenschappelijk bewezen en succesvol gebleken voor het verbeteren van relaties. De therapie bestaat uit drie fases:
In deze fase onderzoeken we de negatieve patronen waarvan er bij jullie sprake is. Het is goed om een duidelijk beeld van de situatie te krijgen, zodat er vervolgens de-escalatie plaats kan vinden en er ruimte ontstaat om de dieperliggende emoties te onderzoeken.
In fase 2 vindt verdieping plaats. We onderzoeken van welke hechtingsangsten en hechtingsbehoeften er sprake is en deze mogen jullie naar elkaar uitspreken. Op die manier wordt de hechtingsband geherstructureerd.
(Zie ook onze voorbeelden van hechtingsangsten en hechtingsbehoeften)
In de laatste fase wordt al het voorgaande herhaald en geconsolideerd. Zo ontstaan er nieuwe rituelen in de relatie (ook wel: de liefde levend houden) en raken jullie beter in staat te kunnen herstellen als het weer een keer misgaat.
Er zijn veel verschillende situaties te bedenken waarbij relatietherapie zinvol kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan behoeftes die niet naar elkaar geuit worden, een gebrek aan communicatie, verlatingsangst, veel ruzie en spanningen, het gevoel dat jullie niet goed genoeg voor elkaar zijn of een gebrek aan romantiek of emotionele verbinding.
Wil jij ook graag werken aan het versterken en verdiepen van je relatie, en zo relatieproblemen oplossen? Onze deskundige EFT therapeuten helpen je graag. Plan eenvoudig een kosteloze kennismaking of intake in!
Ontvang onze nieuwsbrief met updates, tips en nieuwe inzichten