Hoe houd je je relatie bestendig?

Hoe zorg je dat je relatie goed blijft?

Hoe houd je je relatie bestendig? Dat is iets wat veel mensen zich afvragen. Het lijkt wel of er tegenwoordig steeds meer relaties stranden. Dit wordt door verschillende onderzoeken overigens ook bevestigd. Bovendien lijkt het haast onmogelijk om een goede relatie met iemand op te bouwen en deze vervolgens ook nog eens in stand te houden. Het feit dat datingapps tegenwoordig erg populair zijn heeft het er niet makkelijker op gemaakt: het aanbod is enorm en verleiding ligt dan ook al gauw op de loer. Hoe maak je je relatie dan toch tot een succes?

De liefde lievend houden

Net als een plant regelmatig water nodig heeft om te groeien, heeft regelmatige aandacht voor elkaar hebben invloed op de versterking van jullie liefde. Hiermee ben je niet ‘zwak’ of ‘behoeftig’ maar werk je aan een duurzame relatie. Hieronder staan enkele suggesties om de relatie bestendig te houden.

Blijf elkaar stimuleren

Zit je al wat langer in een relatie, dan kan het zijn dat je de ander een beetje als vanzelfsprekend bent gaan zien en misschien zelfs wel in een sleur terecht bent gekomen. Vergeet alleen niet dat relaties op z’n sterkst zijn wanneer we de ander ondersteunen in zijn of haar persoonlijke groei. Het is dus van belang dat je elkaar blijft stimuleren. Geef de ander de ruimte om aan zichzelf te werken, maar laat tegelijkertijd ook merken dat je er voor hem of haar bent.

Een succesvol huwelijk vereist keer op keer verliefd worden, steeds weer op dezelfde persoon.

Denk in oplossingen

De perfecte relatie bestaat niet. Er zullen altijd wel obstakels zijn en je bent het lang niet altijd met elkaar eens. En dat hoeft ook niet! Relatieproblemen zijn er om overwonnen te worden. Wil je iets moois met iemand opbouwen en je relatie bestendig houden, dan is het belangrijk om in oplossingen te denken wanneer relatieproblemen zich aandienen. Zie de ander niet zozeer als een tegenpartij, maar probeer samen te werken als een team. Hoe kun je gezamenlijk tot een goede oplossing komen? Wil je hier meer over weten lees dan ook ‘negatieve patronen in je relatie herkennen’.

Vernieuw en verras

Elkaar verrassen kan op veel verschillende momenten en verschillende levensgebieden. En nee: dit hoeft echt niet iets groots of duurs te zijn. Je kan dit doen door bijvoorbeeld iets in huis te vernieuwen of op te lossen. Je kan de ander verrassen door eens iets (extra) moois aan te trekken en ervoor te zorgen dat je lekker ruikt. Je kan een spontane activiteit plannen en hiermee jouw partner verblijden. Je kan de ander verrassen door het favoriete eten te maken, of iets lekkers langs te brengen op werk. Wees creatief! Jullie zijn de eigen experts van wat werkt in jullie relatie, en wat jouw partner leuk vindt. 

liefde levend houden

Communiceer over seks en intimiteit

Seks in intimiteit vormen in veel relaties een belangrijke bouwsteen. Communiceren over seks en intimiteit is essentieel. Het leven en de dynamiek binnen jullie relatie brengen voortdurend nieuwe ervaringen met zich mee, die op hun beurt invloed kunnen hebben op jullie intieme momenten, zowel in positieve als negatieve zin. Door de dialoog aan te gaan, ontdekken jullie wat jullie diepste wensen en behoeften zijn, en kun je inzicht krijgen in eventuele obstakels, misverstanden of gevoeligheden. Zorg eerst voor een veilige sfeer, vooral als het gaat om gesprekken over intimiteit. Benader het onderwerp als jullie je beiden geborgen en in harmonie met elkaar voelen. (Lees ook: hoe houd je je seksleven spannend?)

Probeer regelmatig iets nieuws

Maken jij en je partner wel voldoende tijd voor elkaar vrij? Om ervoor te zorgen dat je niet in een sleur terecht komt, is het goed om regelmatig samen iets leuks te doen, óók als je al wat langer in een relatie zit. Is het zondagavond en wil je eigenlijk het liefst al lekker je bed in kruipen, maar komt je partner met een leuke, spontane planning? Zeg dan gewoon eens ja, en ga samen op avontuur. Wanneer je samen iets onderneemt wat niet binnen de standaard routine of comfortzone ligt dan komt er positieve energie vrij! In het begin van relaties wordt er vaak veel gedatet, maar wie zegt dat dat moet stoppen als je elkaar al wat langer kent? Doe regelmatig leuke dingen samen en je zult zien dat je relatie al een stuk bestendiger wordt.

Je relatie bestendig houden? Vergeet niet aan jezelf te blijven werken!

Ook als je in een relatie zit, is het belangrijk om aan jezelf te blijven werken. Je wilt natuurlijk een zo goed mogelijke partner zijn en de ander kunnen blijven geven wat hij of zij nodig heeft. Om een liefdevolle, duurzame relatie aan te trekken én deze bestendig te houden zul je eerst blij moeten zijn met jezelf. Wees dus niet bang om je af en toe terug te trekken om aan jezelf te werken. Op welke manier je dat doet mag je natuurlijk helemaal zelf weten!

Hulp bij je relatie bestendig houden?

Mocht je merken dat ondanks jullie inspanningen de uitdagingen in je relatie blijven voortduren, dan zijn jullie hier niet alleen in! Het is volstrekt normaal om hobbels op de ‘relatie weg’ te ervaren. Als je voelt dat jullie er samen niet uitkomen, kan professionele begeleiding via relatietherapie het verschil maken. Bij Hoofdpersoon Psychologie bieden wij EFT relatietherapie en dit is erg geschikt om de emotionele band te versterken en samen naar een duurzame toekomst te werken. Maak vrijblijvend kennis met één van onze relatietherapeuten of plan direct een intake.

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

Relatiepodcast Paul en Roos Hoofdpersoon

Paul en Roos de relatiepodcast

Terug naar alle artikelen Podcast over relaties Onze collega Rosa-Lin Meijer werkzaam bij Hoofdpersoon Psychologie heeft samen met een studiegenoot uit haar studententijd in Groningen

Read More »
jouw pad naar echte vrijheid

Jouw pad naar echte vrijheid

Terug naar alle artikelen Het terugpakken van zelfregie In ons dagelijks bestaan worden we vaak meegevoerd door de stroom van het leven, in plaats van

Read More »