If we're growing, we're always going to be out of our comfort zone
-John C Maxwell
Van comfortzone naar groeizone
Iedereen kent het wellicht wel “stap uit de comfortzone om te groeien”. Maar uit de comfortzone stappen kan doodeng zijn. En wat is dat eigenlijk, uit de comfortzone stappen? Moet je dan persé gaan skydiven, bunjee jumpen of hoge bergen beklimmen? En waar is het eigenlijk goed voor? Want die comfortzone heet niet voor niets zo: lekker comfortabel wel. Zoveel vragen, en van binnen weten we het allemaal: stiekem is het helemaal niet erg om de comfortzone te verlaten voor de groeizone! ‘Maar hoe dan?’, vraag je jezelf misschien af. Hopelijk kan deze blog helpen om de stap van comfortzone naar groeizone iets te vergemakkelijken.
Wat is de comfortzone?
De comfortzone is een gebied (letterlijk of figuurlijk), waarin jij je op je gemak voelt. Het is veilig en bekend (zo kun je dat in ieder geval ervaren) en je weet zoveel mogelijk wat je kan verwachten binnen de comfortzone of situatie. Vanuit de evolutie zijn we als mensen (dieren) op zoek naar veiligheid, warmte en geborgenheid om te kunnen overleven. De comfortzone is cruciaal. Daarnaast is het ook belangrijk om af en toe buiten de comfortzone te treden, het helpt je immers om te groeien en om nieuwe vaardigheden te leren. Dit is ook goed voor het bouwen van zelfvertrouwen!
Uit de comfortzone stappen
Hoe veilig en bekend een comfortzone ook kan aanvoelen: wanneer je je in de comfortzone bevindt, betekent dat niet altijd dat je dit ook als prettig ervaart of dat de situatie altijd goed voor je is. Denk bijvoorbeeld aan een relatie waarin je zit, waarvan je je diep van binnen afvraagt of dit iets is wat je écht wil. Mensen kunnen namelijk in een situatie blijven hangen die eigenlijk niet goed voelt, maar die wel bekend is (en daarom als veilig aanvoelt). De angst om te veranderen of om uit de bekende, veilige comfortzone te stappen richting het onbekende is dan te groot. En dat is niet erg, want ook angst is een beschermingsmechanisme om te kunnen overleven. Een comfortzone klinkt daarom eigenlijk zo slecht nog niet, maar waarom moeten we dan soms toch uit onze comfortzone stappen?
Waarom uit de comfortzone stappen?
In het leven krijgen we allemaal te maken met uitdagingen. Dat is voor iedereen onvermijdelijk. Het kan per persoon en situatie verschillen hoe groot de uitdagingen zijn die op ons pad komen. Deze uitdagingen kunnen vervelend zijn én ze kunnen ons ook helpen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Een uitdaging op je pad hoeft dus helemaal niet erg te zijn. Sterker nog, waar uitdagingen zijn, zijn mogelijkheden voor groei en leringen. We kunnen bijvoorbeeld stap voor stap leren om met uitdagingen om te gaan en we kunnen daardoor meer zelfvertrouwen en veerkracht opbouwen. Dit kan ons helpen om uitdagingen in de toekomst beter aan te kunnen. Dus: In je comfortzone voel je je veilig en vertrouwd, maar het kan ook leiden tot stagnatie en een gebrek aan nieuwe ervaringen en uitdagingen. Het betreden van de groeizone kan eng zijn en gepaard gaan met angst en onzekerheid, maar het kan ook leiden tot verhoogde creativiteit, zelfvertrouwen en een gevoel van voldoening. Door regelmatig uit je comfortzone te stappen en nieuwe uitdagingen aan te gaan, kun je jezelf uitdagen en je vaardigheden en kennis vergroten.
Wat kan helpen om uit de comfortzone te stappen?
Maar hoe ga je daarmee om als je het toch een beetje spannend vindt richting het onbekende? Weet allereerst dat het oké is om uitdagingen op je pad spannend te vinden. Weet ook dat het makkelijker is om in de comfortzone te blijven, dus het is ook logisch als er een beetje weerstand bij verandering komt kijken. Hierbij volgen toch een aantal stappen die je kunnen helpen om richting de groeizone te gaan.
1) Bewustzijn
Wees je ervan bewust dat er sprake is van een uitdaging. Waar ben je nu in de huidige situatie en wat is de gewenste situatie? Herkennen wat en erkennen dat je wilt veranderen (bewustzijn) is de eerste stap tot verandering. Daarnaast kan het ook helpen om je bewust te zijn over waarom je wil veranderen. Waarom is het voor jou belangrijk om te veranderen en wat levert de verandering op? In welke mate sluit de verandering aan bij jouw persoonlijke waarden (de persoon die je graag wilt zijn)? Uit de comfortzone stappen hoeft namelijk niet alleen eng en onwennig te zijn, het levert ook vaak wat op!
2) Stap voor stap uit de comfortzone
Veranderingen hebben tijd, geduld en discipline nodig. Weet dat veranderingen ook plaats kunnen vinden in kleine stapjes en dat deze net zo waardevol zijn als grote stappen om te kunnen groeien. Je kunt zelf bepalen hoe groot of klein deze stappen zijn. Dit maakt het minder spannend of eng om uit de comfortzone te stappen. Daarnaast kunnen kleine en haalbare stappen motiveren om door te gaan. Het is ook niet erg als het tussendoor nodig is om de grootte van de stappen aan te passen. Groei is een proces, geen resultaat.
3) Vraag om hulp
Het kan soms best lastig zijn om een uitdaging of situatie in je eentje te overzien. Vraag om hulp indien nodig en verzamel mensen om je heen die je steunen. Het kan helpen om met iemand te sparren over de situatie. Daarnaast kan de steun ook helpend en motiverend zijn om de groei door te zetten. Dit kunnen vrienden en/of familieleden zijn, maar ook een coach of psycholoog kan je helpen om stap voor stap uit je comfortzone te stappen.
4) Vier je winst
Het maakt niet uit hoe klein of groot de stappen zijn, het kan helpen om af en toe stil te staan en te reflecteren op hoever je al bent gekomen. Uitdagingen zijn niet makkelijk, en het is belangrijk dat we ook onze winsten (groot of klein) kunnen vieren. Hoever ben je al gekomen en wat heb je al geleerd? Erkennen dat je bezig bent met groei kan motiverend werken om van de comfortzone naar de groeizone te gaan. Daarnaast zorgt het vieren van je winsten voor een positief gevoel dat bijdraagt aan meer veerkracht en motivatie om toekomstige uitdagingen aan te gaan.
Tot slot
Het kan voor iedereen anders zijn om uit de comfortzone te stappen. Hopelijk helpen deze stappen om verder te komen in jouw eigen groeiproces. Mocht je hulp nodig hebben om tot jouw gewenste veranderingen te komen, neem dan gerust contact op met Hoofdpersoon voor een gesprek.