Hoe houd je je seksleven spannend?

Seks in de beginfase

In de beginfase van de relatie kunnen we vaak niet van elkaar afblijven. Je hoeft maar naar de ander te kijken en het verlangen naar elkaar vlamt al op. Alles is nieuw en spannend en er is zoveel te ontdekken aan elkaar. Er is volop liefdevolle aandacht.

Na een tijd is de eerste seksuele en erotische spanning minder en zal je meer moeite moeten doen om het seksleven leuk en spannend te houden. Wat bepaalt nou eigenlijk of we zin hebben in seks en waarom verandert ons lustniveau? En wat kan je doen om het seksleven met je partner spannend en bevredigend te houden?

Wat kan je doen om je seksleven leuk te houden?

Voordat we hier in dit artikel ingaan op manieren om je seksleven leuk en spannend te houden vinden we het belangrijk om een kanttekening te maken. Problemen rondom opgewonden raken, orgasmes, pijn voelen tijdens seks, weinig lust ervaren.. of welke problemen er dan ook zijn: het is heel normaal in een wereld waarbij het vaak niet zo normaal gevonden wordt. Het komt veel vaker voor, dan we van elkaar denken. Maar waarom dan dit artikel? Seksueel functioneren kan wel degelijk worden verbeterd en leuker worden gemaakt! Lees verder voor meer spanning in bed.

Leer je seksuele gaspedaal en je rem kennen:

Emily Nagosky spreekt over het gaspedaal en de rem van het seksuele brein. Het gaspedaal reageert op seksuele stimulatie.

De rem reageert op allerlei redenen om niet in opwinding te komen.

Het gaspedaal ontvangt allerlei prikkels die gericht zijn op opwinding; alles wat je hoort, ziet, proeft, ruikt, denkt en fantaseert. Onze bewuste en onbewuste seksuele wensen. Het gaspedaal stuurt deze prikkels en signalen naar de genitaliën met de boodschap: Gas!

Om tot een optimale ‘zin’ te komen is het belangrijk dat we gas kunnen geven. De optimale situatie waarin het brein gestimuleerd wordt om opgewonden te raken. Leer wat jou opwindt; dat kan van alles zijn en is voor eenieder anders. Bijvoorbeeld een romantische omgeving, kaarslicht, fijne muziek, geen kinderen in de buurt, lekkere geurtjes, opwindende plaatjes of praatjes, een erotische massage etc.

De rem doet hetzelfde, maar dan andersom. Het ontvangt allerlei prikkels over wat je hoort, ziet, ruikt, proeft, denkt fantaseert en stuurt deze prikkels naar de genitaliën met de boodschap: Stop, uit..

De rem registreert allerlei signalen die erop wijzen dat het beter is om even niet opgewonden te raken: bijvoorbeeld een negatief idee over je lichaam, of een idee over hoe seks hoort te zijn, of de kans op een ongewenste zwangerschap.

Om tot optimale ‘zin’ te komen is het belangrijk dat we gas kunnen geven en de rem loslaten. Want als we gas geven terwijl de rem nog vol wordt ingedrukt…..gebeurt er niets.

Praat met je partner over jullie gas -en rempedaal en ontdek wat voor jullie optimaal werkt.

Mindfulness en seks

Mindfulness betekent dat je je aandacht richt op wat er is; het hier en nu, de huidige ervaring, zonder oordeel. Dat betekent dat je je ideeën over hoe iets zou moeten zijn los laat.

Je kan je vast voorstellen dat wanneer je aandacht ergens anders is dan bij het huidige moment je veel minder goed kan genieten van de seksuele ervaring.

Gedachten over alles wat nog op je to-do lijst staat, over hoe de seks zou moeten zijn, over hoe je lichaam eruit zou moeten zien en oordelen over het seksleven zijn voor velen van ons eerder remmend dan lustopwekkend. Je aandacht volledig richten op de ervaring is veel prettiger; het voelen van de aanrakingen, de warmte, de opwinding in je lijf.

Tevens is het zo dat alles wat aandacht krijgt groeit; dus wanneer jij je aandacht richt op wat je ervaart, dan heeft dat weer een positief effect op de kracht van de sensaties en de beleving daarvan.

Het is zeker niet gemakkelijk om de aandacht in het hier en nu te houden. Maar oefening baart kunst. De eerste stap is loslaten dat je het goed moet doen. Er is geen goede manier; het is een avontuur, een ontdekking.  Je zal merken dat als je je oordelen los kan laten er veel meer ruimte ontstaat om te ontdekken en te genieten.

Maak tijd voor seks

Het klinkt niet heel sexy om seks te plannen, maar toch is dit belangrijk om te voorkomen dat je langs elkaar heen gaat leven en ‘het’ er niet meer van komt. Als je lang samen bent is het belangrijk dat je tijd voor elkaar vrijmaakt, dat kan je ook doen voor seks.

Geplande seks kan heel spannend zijn omdat je weet wat er te gebeuren staat. Je kan elkaar alvast gaan verleiden door bijvoorbeeld spannende berichtjes te sturen als je op het werk bent; dit versterkt het verlangen naar elkaar. Tevens is het spannend om alvast te bedenken wat jij kan doen wat je partner opwindt, of wat je aan je partner kan vragen voor jou te doen. Geplande seks geeft ook de mogelijkheid uitgebreid de tijd voor elkaar te nemen en misschien eens iets nieuws te proberen.

Hulp bij intimiteit en seks

Wanneer jullie er samen niet goed uitkomen dan kunnen gesprekken met een relatietherapeut helpend zijn. Tijdens relatietherapie speelt het thema intimiteit en seks vaak een belangrijke rol. Dit is ook niet zo vreemd, omdat het voor veel stellen een van de manieren is om af te stemmen, verbinden en plezier te beleven.  Wil jij weten wat EFT Relatietherapie voor jullie relatie kan doen?

Meer weten?