In het begin van een relatie kunnen jullie niet van elkaar afblijven. Alles is nieuw, alles is spannend en de hormonen gieren door het lijf. De verliefdheid spat er af. Op een gegeven moment gaat het nieuwe ervan af, de hormonen stabiliseren en er ontstaan routines. Dit kan het recept worden voor een sluipmoordenaar in relatie: de sleur. Heb jij het gevoel in een sleur te zitten? Lees dan verder!
In geen enkele relatie bestaat het dat de verliefdheid van het begin net zo intens blijft als in het begin. Het is normaal dat een relatie pieken kent, maar ook mindere periodes heeft. Een sleur betekent dat het altijd op dezelfde saaie manier gaat. Elke dag is hetzelfde liedje. Opstaan, klaarmaken, eventueel de kinderen naar school brengen, werken, koken, de kinderen naar bed brengen om vervolgens op de bank te ploffen om vier afleveringen van een serie te kijken. De gang van zaken is op een vervelende manier voorspelbaar geworden.
Niet om heel ongelukkig van te worden, maar zeker ook niet om te juichen. Sleur is vlak.
Alhoewel niemand zit te wachten op een sleur in de relatie, hebben we allemaal onze routines nodig. Onze hersenen kunnen zonder routines niet tot rust komen wanneer we onze dag altijd onvoorspelbaar doorkomen. Routines of patronen hoeven dus echt geen slecht ding te zijn. Maar waaraan herken je de funeste patronen van dagelijkse sleur?
Jullie hebben geen zin meer om er wat van te maken. Alle activiteiten buiten de normale gang van zaken voelen als te veel gevraagd of wakkeren geen energie meer aan. Verbondenheid ervaren in een relatie staat aan de basis van een duurzame relatie. Maar verbondenheid in de relatie werkt ook als het optillen van een gewicht in de sportschool: na verloop van tijd wordt het steeds lastiger om het met deze activiteit (lees: dezelfde patronen) vol te houden en gaat het zelfs verzuren. De verbinding verdwijnt.
Op zaterdagochtend de kinderen naar de voetbal brengen, in de middag naar een verjaardag van een nicht, na het avondeten de zolder opruimen. Op zondag? Die vrienden helpen verhuizen en de weekboodschappen. Is een vergelijkbaar weekend herkenbaar? Dan kan het zomaar zijn dat jullie agenda in het teken staat van anderen en de verwachtingen die zij mogelijk hebben. Omdat het hiermee al zo druk is, is er geen ruimte meer voor nieuwe dingen in jullie relatie.
Het gras is groener aan de overkant. Tenminste zo lijkt het. Vanuit een situatie waarin je niet tevreden over de relatie bent ligt de verleiding op de loer om te vergelijken. Bijvoorbeeld met die vrijgezelle vriend die ontzettend happy is met zijn nieuwe date. Heb je vaak de gedachte dat je een nieuwe relatie wilt of dat je liever vrijgezel zou willen zijn? Dit kan een duidelijk signaal van sleur zijn.
In onze praktijk is dit een veelgehoorde klacht. “mijn partner zit constant op zijn/haar telefoon”. Tijdens de maaltijd zitten jullie samen aan tafel en zonder aandacht voor het eten zitten jullie op de telefoon te scrollen. Omdat je aandacht naar het scherm wordt getrokken is er geen aandacht meer over voor de ander. Hallo sleur! Zouden jullie op die tweede date in dat fantastische restaurant ooit hebben gedacht dat dit het nieuwe normaal zou worden?
Voor sommige stellen is het de kers op de taart. Voor bepaalde stellen is het zelfs de hele taart. In een sleur is seks die boterham met pindakaas geworden omdat je nu eenmaal moet eten. Tijdgebrek, stress en gewoonweg geen zin zijn veelgehoorde argumenten. Of de begroeting bij het thuiskomen: “zo hoort het nu eenmaal toch?”
Merk je dat je het liefst met de buurvrouw praat of een goede vriend wanneer je goed of slecht nieuws te delen hebt? Sla jij je eigen partner over bij het uiten van emoties of belangrijke ervaringen? Dit is een signaal dat er problemen in jullie relatie zijn. Mogelijk komt het door de sleur van de dag of de relatie en zijn jullie niet meer open en bereikbaar voor elkaar. Mogelijk is er meer aan de hand. Neem het signaal in ieder geval serieus!
Herkennen jullie een of enkele van bovenstaande signalen? Lees dan verder voor onze tips om een saai geworden relatie nieuw leven in te blazen!
Voor de kwaliteit van jullie relatie pakt het bijna altijd negatief uit wanneer je niet je eigen agenda leeft. Natuurlijk doen we allemaal wel iets voor een ander of iets waar we niet zo’n zin hebben. Maar zorg ervoor dat het in balans blijft en dat je voldoende kan uitkijken naar de dagen en weken die komen. Krijg je stress van het bekijken van je agenda? Tijd om in actie te komen.
Wanneer we constant vergelijken met anderen en andere relaties, vergeten we te kijken naar waar we invloed op hebben. Stop je tijd en aandacht liever in je eigen relatie en je zal merken dat het vergelijken ook een stuk minder wordt!
Verbinding en aandacht werken als een oude telefoonlijn. Is de lijn bezet dan krijg je geen contact. Zelf heb je dit dan niet altijd door, maar voor je partner kan dit zeer frustrerend werken. Spreek bijvoorbeeld af om tijdens het eten of wanneer jullie samen wat doen met de kinderen geen telefoon of andere afleiding te gebruiken.
Maak tijd voor intimiteit en seks! Elkaar aanraken kalmeert het brein en zorgt voor opwinding. Ook komt er oxytocine vrij (ook wel het knuffelhormoon genoemd). Voor elkaar (fysiek) beschikbaar zijn kan ontzettend opwindend zijn en stimuleert de verbinding in de relatie (lees ook de andere blog: hoe houd je je seksleven spannend).
Let wel: angst en opwinding gaan niet goed samen. Zijn de relatieproblemen en de onveiligheid in de relatie te groot, start dan meer bij de basis (aanrakingen) of ‘praten over’ wat jullie wel fijn vinden aan intimiteit.
Routines en voorspelbaarheid zorgen in zekere mate voor comfort. Een comfortabel brein komt niet in actie en dat is juist wat er nodig is om uit een sleur te komen. Onderneem samen iets wat je niet zo snel zou doen of waar jullie zelfs een beetje angstig van worden. De spanning die je hierbij voelt is een goed tegengif voor de sleur. Start bijvoorbeeld een workshop dansen, kook samen een moeilijk gerecht met verse ingrediënten van de markt of duik samen (naakt) in de avond in het plaatselijk meertje. Wedden dat je met zulke activiteiten over dertig jaar nog steeds een glimlach krijgt samen!
Door de drukte van alledag verandert de communicatie in relaties. Van betrokkenheid en nieuwsgierigheid ontstaat er bij sommige stellen een praktische communicatie. Wie haalt de kinderen op? Wie doet er boodschappen en hoe laat ben je thuis van je werk? Natuurlijk is dit soort communicatie ook nodig, maar jullie zijn geen bedrijf. Breng wat emotie terug in de gesprekken en gebruik hiervoor bijvoorbeeld onderstaande voorbeelden.
Wat vind je leuk aan de ander? Wat vinden jullie belangrijk in de relatie? Hoe zie je de toekomst samen? Is dit altijd zo geweest of is dit veranderd over de tijd? Komen de activiteiten van jullie weken/maanden/jaren overeen met wat jullie belangrijk vinden in de relatie en elkaar? Wat kunnen jullie doen om dit nog wat meer overeen te laten komen?
Dit is een moeilijke paradox. Plannen hoort bij voorspelbaarheid en routine (en kan sleur in de hand werken). Maar het zorgt ook dat je net die activiteiten samendoet, die anders door de waan van de dag in de vergetelheid raken. Dus plan die ‘niet spontane’ avond, maak tijd voor elkaar vrij en zie wat voor spontaans jullie tegemoet treden! Merken jullie dat het moeilijk is om dit in te vullen? Zet dan de routines om in romantische rituelen.
Kook bijvoorbeeld eens in de week samen een gerecht op vrijdag of doe een work-out samen in plaats van apart van elkaar en sluit af met een ontspannend bad in kaarslicht.
Wij hebben een Ebook geschreven met tips om je relatie te verbeteren. Bekijk onze pagina, schrijf je vrijblijvend in voor onze nieuwsbrief en ontvang het Ebook direct per e-mail!
Ontvang onze nieuwsbrief met updates, tips en nieuwe inzichten