Terug naar alle artikelen

Hoe overwin je bindingsangst?

Hoe overwin je bindingsangst?

Vind jij het lastig om je aan iemand te binden? Heb je de neiging om hard weg te rennen als iemand te dichtbij komt en blijven contacten daardoor vaak oppervlakkig? Dan kan het zijn dat je last hebt van bindingsangst. Dit verschilt van verlatingsangst. Mensen met bindingsangst durven geen commitment aan te gaan en ervaren al gauw een beklemmend gevoel binnen relaties. Vraag je je af of jij misschien ook bindingsangst hebt en zo ja, wat je er dan aan kunt doen? Of heb je een aantal dates gehad met iemand met een goede klik die vervolgens niks meer laat horen? Lees snel verder!

Welke vormen van bindingsangst zijn er?

Bindingsangst komt in verschillende vormen, maten en gradaties voor. Sommige mensen met bindingsangst voelen zich ontzettend ongemakkelijk en angstig als ze het gevoel hebben zich aan iemand te moeten binden, terwijl anderen slechts wat ongemak ervaren. In zijn meest extreme vorm manifesteert bindingsangst zich in het vermijden van relaties in het algemeen. Dit kan leiden tot sociaal isolement, eenzaamheid en gevoelens van depressie. Ook kan het je wensen ten aanzien van een toekomstige relatie in de weg staan. We zijn als mens gemaakt voor verbinding!

Symptomen van bindingsangst

Denk jij dat je bindingsangst hebt, maar weet je dit niet helemaal zeker? Onderstaande kenmerken en signalen kunnen duiden op bindingsangst:

  • -Je wil wel een relatie, maar als het erop aankomt zie je beren op de weg
  • -Heb je een nieuwe relatie, dan ben je erg kritisch en dat zal je laten horen
  • -De relaties die je had waren nooit lang: je verbreekt een relatie snel
  • -Emotioneel bereikbare mannen of vrouwen spreken jou niet aan: je gaat liever voor iemand die je toch niet kunt krijgen (bijvoorbeeld omdat hij of zij getrouwd is)
  • -Van een serieuze relatie krijg je een benauwd gevoel. Dates leren jou nooit echt kennen.
  • -Je saboteert je eigen geluk, bijvoorbeeld door overal een probleem van te maken tijdens het daten of binnen een relatie

Oorzaken bindingsangst

Bindingsangst ontstaat vaak niet van de één op de andere dag. Vaak ligt de oorzaak hiervan in je vroege jeugd. Is de hechting met je ouders niet goed verlopen, dan heeft dat zeker invloed op hoe jij vandaag de dag in relaties staat. Waren jouw ouders er niet voor je en kreeg je weinig liefde van ze? Groeide je op in een onveilige omgeving? Dit zijn allemaal factoren die ervoor kunnen zorgen dat je je als volwassene niet goed kunt hechten aan iemand, bijvoorbeeld omdat je (onbewust) bang bent dat je verlaten wordt, in de steek gelaten, of dat de ander niet te vertrouwen is.

Bindingsangst kan ook ontstaan door vervelende ervaringen binnen vorige relaties die je hebt gehad. Is je ex misschien vreemdgegaan, of ben je gescheiden? Om ervoor te zorgen dat zoiets niet nog eens gebeurt kan het zo zijn dat je (onbewust) een muur hebt opgebouwd om anderen zo niet te dichtbij te laten komen.  Neem de tijd om te onderzoeken wat bij jou de oorzaken kunnen zijn.

bindingsangst overwinnen

Hoe overwin je bindingsangst?

Als je last hebt van bindingsangst, dan is dat natuurlijk geen pretje. Gelukkig zijn er verschillende manieren om hieraan te werken. De eerste stap is bewustwording. Zodra je weet dat je bindingsangst hebt, wordt het makkelijker om er iets aan te doen. Je kunt immers niet iets veranderen waar je je niet bewust van bent. Accepteer dat je bang bent en laat de gevoelens die je ervaart toe, in plaats van dat je jezelf ertegen verzet. Heb je eenmaal erkend dat je een probleem hebt, dan kun je op zoek gaan naar de oorzaak en vervolgens naar herstel. Uiteindelijk heb je nieuwe ervaringen nodig die jouw angst verminderen (the proof of the pudding is in the eating). Dit maakt bindingsangst ook zo’n hardnekkig probleem: door het continu uit de weg gaan (vermijden) van de duurzame verbinding met een ander, creëer je geen andere ervaringen die het tegendeel kunnen bewijzen. Geen zorgen. Dit hoef je niet persé alleen te doen. Een psycholoog of relatietherapeut kan je hier goed bij helpen! Je kijkt samen naar de oorzaak van de bindingsangst en de patronen die ervoor zorgen dat jij geen duurzame relatie aan kunt gaan. Vervolgens is het zaak deze patronen stap voor stap te doorbreken. Hoe spannend dat ook is. Bindingsangst overwinnen is vaak niet makkelijk, maar zeker de moeite waard!

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

Relatiepodcast Paul en Roos Hoofdpersoon

Paul en Roos de relatiepodcast

Terug naar alle artikelen Podcast over relaties Onze collega Rosa-Lin Meijer werkzaam bij Hoofdpersoon Psychologie heeft samen met een studiegenoot uit haar studententijd in Groningen

Read More »
jouw pad naar echte vrijheid

Jouw pad naar echte vrijheid

Terug naar alle artikelen Het terugpakken van zelfregie In ons dagelijks bestaan worden we vaak meegevoerd door de stroom van het leven, in plaats van

Read More »