De beste manier om sorry te zeggen..

De beste manier om sorry te zeggen is je daden veranderen

“Sorry..”, “het spijt me..”, “ik zal het niet meer doen..”

Heb jij weleens ‘sorry’ gezegd, maar voelde het toch niet helemaal goed? Dat kan heel goed kloppen.

Het is onvermijdelijk dat er af en toe wrijvingen ontstaan tussen partners, en in deze situaties is het belangrijk om te weten hoe je je excuses aanbiedt. Het is gemakkelijk om simpelweg ‘sorry’ te zeggen, maar wat betekent dit eigenlijk? Om echt te laten zien dat je spijt hebt van je acties, moet je bereid zijn om je daden te veranderen. Een ‘sorry’ zonder daden is een leeg excuus en dus niet zoveel waard. Zeg jij gemakkelijk sorry, maar verandert er vervolgens niets? Lees dan verder!

Waarom is het belangrijk om je daden te veranderen als je sorry zegt?

Het simpele antwoord is dat woorden alleen niet genoeg zijn om vertrouwen te herstellen en de relatie te herstellen. Dit zien wij vaak genoeg terugkomen als belangrijk thema in de sessies relatietherapie bij Hoofdpersoon Psychologie. Sterker nog, een lege verontschuldiging kan zelfs beschadigend werken, omdat het kan overkomen als onoprecht en manipulatief. Jouw oprechtheid komt op losse schroeven te staan en het wantrouwen bij je partner kan toenemen.

Wanneer we ons verontschuldigen, is het dus belangrijk om te laten zien dat we onze fouten begrijpen en bereid zijn om ons gedrag te veranderen. Hiermee laten we zien dat het in de toekomst anders gaat zijn en dit geeft vertrouwen voor de toekomst. Je leert samen weer vertrouwen opbouwen in de relatie. Zonder je daden te veranderen kom je in een cyclus waarbij jouw geloofwaardigheid op het spel komt te staan en het vertrouwen in de relatie wordt ondermijnd.  

Hoe kun je je daden veranderen als je je excuses aanbiedt?

Allereerst: erken wat je verkeerd hebt gedaan en waarom het fout was! Het is belangrijk om de situatie vanuit het perspectief van je partner te bekijken en die gevoelens te begrijpen. Het kan helpen om wat context te geven over je eigen situatie, maar zorg dat je niet te veel in de verdediging gaat of dat je het hiermee probeert af te schuiven.

Voorbeeld van foutief gebruikte context:

“ik heb nou eenmaal zelf ook zware jeugd gehad.”

Voorbeeld van een juist gebruikte context:

“Als ik terugdenk aan het moment van gisteren dan voelde ik mij weer even zó klein worden, zoals het vroeger bij mij thuis was. Ik denk dat ik daarom zo heftig heb gereageerd. Het was niet oké naar jou en ik heb er oprecht spijt van.”

Het kan ook helpen om met je partner te praten over manieren waarop je je gedrag kunt veranderen.Als je eenmaal hebt besloten om het anders te doen, is het belangrijk om consistent te zijn en je beloften na te komen. Als je bijvoorbeeld hebt beloofd om meer tijd te besteden aan het gezin, zorg er dan voor dat je regelmatig tijd vrijmaakt om samen te zijn en betrokken te zijn bij jullie gezinsleven. Als je hebt aangegeven om minder te werken, stel dan prioriteiten en maak afspraken met je werkgever om ervoor te zorgen dat je je tijd effectief gebruikt. Onder andere in je daden laat je zien dat je het meent!

sorry zeggen relatie

Een oprechte verontschuldiging heeft drie delen: Ik heb fouten gemaakt. Het spijt me voor wat ik heb gedaan en ik zal het niet opnieuw doen.

De beste manier om sorry te zeggen

Het aanbieden van excuses is een belangrijk aspect, maar het is dus net zo belangrijk om je daden te veranderen. Helaas is er geen ‘beste manier’ om sorry te zeggen. Ieder individu en elk stel is weer anders en heeft andere nuances nodig. Maar bepaalde eigenschappen in de boodschap van je excuses aanbieden zijn voor veel mensen hetzelfde. De kern van de boodschap is  dan zoiets als:

“Ik erken dat ik je pijn heb gedaan, dat spijt mij, ik ben er nu voor je, ik ga ervoor zorgen dat het niet meer gebeurt”

Neem verantwoordelijkheid, zet indien nodig enige trots aan de kant, leef je in de gevoelens van je partner in en herstel die band in je relatie. Je zal merken dat jullie er alleen maar sterker uitkomen!

NB: kunnen jullie hulp gebruiken met dit thema? Kijk verder op onze relatietherapie pagina of plan een afspraak in

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Het kan zijn dat je partner niet meteen bereid is om je excuses te accepteren, vooral als er sprake is van langdurige pijn of ontrouw. Het belangrijkste is om geduldig te blijven en begrip te tonen voor de gevoelens van je partner. Het kan tijd kosten om vertrouwen op te bouwen en de relatie te herstellen. Blijf open en eerlijk communiceren en probeer samen te werken aan het oplossen van het probleem. Als je partner nog steeds niet bereid is om je excuses te accepteren, blijf dan proactief werken aan het veranderen van je gedrag en toon oprechte inzet voor de relatie.

Het is belangrijk om te reflecteren op je eigen gedrag en acties, en te begrijpen waarom je bepaalde keuzes maakt. Het kan helpen om hulp te zoeken bij een relatietherapeut of coach om deze patronen te doorbreken en gezonde communicatievaardigheden te ontwikkelen.

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

Relatiepodcast Paul en Roos Hoofdpersoon

Paul en Roos de relatiepodcast

Terug naar alle artikelen Podcast over relaties Onze collega Rosa-Lin Meijer werkzaam bij Hoofdpersoon Psychologie heeft samen met een studiegenoot uit haar studententijd in Groningen

Read More »
jouw pad naar echte vrijheid

Jouw pad naar echte vrijheid

Terug naar alle artikelen Het terugpakken van zelfregie In ons dagelijks bestaan worden we vaak meegevoerd door de stroom van het leven, in plaats van

Read More »