7 basisprincipes van een gezonde relatie

Hoe creëer je een gezonde relatie?

Relaties zijn een erg belangrijke factor voor een gelukkig en gezond leven. Heb je de juiste mensen om je heen, dan biedt dat vele voordelen, waaronder emotionele steun, een gevoel van verbondenheid en de mogelijkheid om ervaringen te delen. Daarnaast kan het stress verminderen, wat gunstig is voor onze gezondheid. Ook op liefdesgebied kan het hebben van de juiste partner ertoe leiden dat je langer leeft, gezond blijft en gelukkiger bent. Maar hoe krijg én behoud je een gezonde relatie? We delen hieronder 7 basisprincipes.

1. Werk aan de relatie die je met jezelf hebt

Een beetje cliché, maar daarom niet minder waar: wil je een gezonde verbinding met een ander, dan is het belangrijk dat je de relatie met jezelf niet uit het oog verliest. Met voldoende zelfliefde komt geluk van binnenuit en hoef je dit niet volledig buiten jezelf te zoeken.

Ben je emotioneel afhankelijk van je partner? Dan heb je een probleem als hij of zij wegvalt: je wereld kan dan plotseling instorten, omdat je alle emotionele steun en stabiliteit bij een ander vandaan haalde. Dit kan teveel druk geven op de relatie. 

Uiteraard hebben we de ander zeker ook nodig in relaties: vanuit veilige verbinding volgt autonomie. Het is dan ook niet zo dat je zelf eerst ‘perfect’ moet zijn voordat je een relatie met een ander aangaat. Bovendien valt natuurlijk niet te ontkennen dat het hebben van een gezonde relatie je levensgeluk aanzienlijk kan verhogen.

Wil je werken aan een gezonde relatie met jezelf, dan is dat niet iets wat je van de één op de andere dag doet. Dit proces kost veel moeite en tijd, maar is zeker de moeite waard!

Lees ook: zo maak je (weer) verbinding met jezelf.

"Een geweldige relatie gaat over twee dingen: Ten eerste, de overeenkomsten waarderen, en ten tweede, de verschillen respecteren."

2. Zoek de overeenkomsten samen

Je hoort mensen weleens zeggen: ‘opposites attract’ of: tegenpolen trekken elkaar aan. Maar is dit wel echt zo? Een goede relatie begint juist ook bij voldoende overeenkomsten. Het gaat er daarbij niet alleen om dat jij en je partner veel raakvlakken hebben, maar bijvoorbeeld ook dat jullie waarden en normen overeenkomen. Wat vinden jullie belangrijk in het leven en wijzen jullie neuzen ook voor wat betreft de toekomst dezelfde kant op?

De één hecht veel waarde aan vrijheid en autonomie, terwijl de ander misschien juist verbinding en samenzijn het belangrijkst vindt. Het kan ook zo zijn dat jij je graag bezig houdt met spiritualiteit, terwijl je partner de neiging heeft alles op een rationele manier te bekijken. Verschillen mogen er natuurlijk zijn, maar denk goed na over of jullie kernwaarden en levensdoelen (op de lange termijn) niet zullen botsen.

3. Communicatie is key

Goede communicatie binnen een relatie is noodzakelijk om je verbonden met elkaar te voelen. Het gaat daarbij om het verzenden en ontvangen van verbale, maar ook non-verbale boodschappen. Er zijn verschillende momenten in de communicatie waarop er iets mis kan gaan. Er ontstaat dan ruis, wat kan leiden tot verwarring en onbegrip.

Het lastige is dat iedereen op een andere manier communiceert. Voor het hebben van een gezonde relatie is het dan ook belangrijk dat je begrijpt wat voor communicatiestijl je partner heeft, en welke je zelf hebt. Onderzoek waar jullie persoonlijke blokkades zitten en probeer te allen tijde te blijven communiceren, ook als je elkaar even niet goed begrijpt. Daarnaast is het belangrijk om de ‘boodschap onder de boodschap’ te zien. Jouw partner is niet daadwerkelijk uit zijn (of haar) slof, omdat het vuilnis niet is buiten gezet. Veelal worden er belangrijke thema’s zoals “ik sta er alleen voor” of “ik word niet gewaardeerd in de relatie” geraakt. 

4. Emotionele verbondenheid en intimiteit

Zowel emotionele verbinding als intimiteit zijn van essentieel belang voor het opbouwen en onderhouden van een sterke relatie. Emotionele verbinding gaat over het begrijpen, ondersteunen en je verbonden voelen met je partner op een diepgaand emotioneel niveau. Intimiteit omvat zowel fysieke nabijheid als het delen van persoonlijke gedachten en gevoelens, wat helpt bij het versterken van de emotionele band tussen twee mensen.

Er bestaat een duidelijke wisselwerking tussen bovenstaande twee aspecten. In een goede relatie is er sprake van een veilige hechting, wat erg bevorderlijk is voor de intimiteit binnen de relatie.

Voldoende steun van je partner krijgen is niet alleen belangrijk als het gaat om belangrijke gebeurtenissen (zoals het verliezen van een dierbare), maar juist ook als het aankomt op de kleine, alledaagse momenten die je met elkaar doormaakt. Leg dus wat vaker je telefoon weg, om zo volledig je aandacht op je partner te kunnen richten!

hoe creeer je een gezonde relatie

5. Op één lijn zitten op belangrijke thema's (zoals financiën)

Hoe goed passen jij en je partner bij elkaar rondom thema’s zoals financiën, de opvoeding van de kinderen of religie? Deze belangrijke onderwerpen kunnen al gauw leiden tot stress en conflicten, dus het is wel zo fijn om op dezelfde golflengte te zitten.

Zijn jullie het eens over hoe jullie geld wordt gespendeerd, hebben jullie schulden en kunnen jullie eerlijk en open praten over jullie verschillende visies qua opvoeding van de kinderen? Dit zijn allemaal onderwerpen die handig zijn om goed te bespreken als je in een relatie zit, zodat ze jullie band niet in de weg komen te staan. 

6. Tijd voor elkaar én voor jezelf

Sommige mensen hebben de neiging zichzelf helemaal te verliezen in de ander. Als je het fijn hebt met je partner, is het logisch dat je emotioneel investeert in de relatie en dichter naar elkaar toe groeit. Toch is het belangrijk om een gezonde balans te houden en je eigen identiteit en onafhankelijkheid te behouden. In een gezonde relatie geniet je van de verbinding die je met elkaar hebt, zonder daarbij je eigen behoeften en doelen uit het oog te verliezen.

De belangrijkste voorwaarde voor een gezonde balans tussen autonomie en verbinding is het hebben van een veilige hechtingsstijl. Ben je onveilig gehecht, dan is de hechting in jouw jongere jaren met je ouders of verzorgers niet goed verlopen. Je hechtingsstijl is allesbepalend voor hoe je relateert met anderen, dus het is goed om erachter te komen op welke manier jij gehecht bent (en daarnaast ook van welke hechtingsstijl er bij je partner sprake is). Op die manier kun je beter rekening houden met elkaars behoeften en gedrag.

7. Openheid en vertrouwen

In een relatie is het ontzettend belangrijk om open en eerlijk naar elkaar te zijn, ook als het wat minder leuke dingen betreft. Durf jij je kwetsbaar op te stellen tegenover je partner? Kwetsbaarheid tonen kan ervoor zorgen dat jullie dichter naar elkaar toe groeien. Als de één zijn kwetsbare kant laat zien, is het voor de ander vaak makkelijker om dit ook te doen. Je krijgt dan het gevoel dat je iets bijzonders met elkaar deelt.

Een ander fundament van een goede relatie is vertrouwen. Het gaat er daarbij niet alleen om dat je niet fysiek of emotioneel vreemdgaat, maar ook dat je je houdt aan de afspraken die onderling gemaakt zijn. Het is belangrijk dat je geen geheimen voor elkaar hebt, elkaars grenzen kent en respecteert en dat je je consistent aan gemaakte afspraken houdt.

"In een relatie, wanneer communicatie begint te vervagen, volgt alles."

Hoofdpersoon Relatietherapie

Plan een vrijblijvende kennismaking met een van onze relatietherapeuten in Almere. Dit kan fysiek bij ons op de praktijk of via beeldbellen / online.

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

Relatiepodcast Paul en Roos Hoofdpersoon

Paul en Roos de relatiepodcast

Terug naar alle artikelen Podcast over relaties Onze collega Rosa-Lin Meijer werkzaam bij Hoofdpersoon Psychologie heeft samen met een studiegenoot uit haar studententijd in Groningen

Read More »
jouw pad naar echte vrijheid

Jouw pad naar echte vrijheid

Terug naar alle artikelen Het terugpakken van zelfregie In ons dagelijks bestaan worden we vaak meegevoerd door de stroom van het leven, in plaats van

Read More »