Jouw pad naar echte vrijheid

Het terugpakken van zelfregie

In ons dagelijks bestaan worden we vaak meegevoerd door de stroom van het leven, in plaats van dat we zelf aan het roer staan. Dit gaat vaak automatisch en zonder dat we hier zelf echt bewust van zijn. De uitdagingen van moderne verplichtingen, verantwoordelijkheden en digitale afleidingen kunnen ons overweldigen, waardoor we het gevoel van ware vrijheid verliezen. In dit blog geven we praktische informatie en tips om dit te doorbreken en de regie over je leven terug te pakken.

"De beste manier om je toekomst te voorspellen is door deze zelf te creëren."

Vrijheid binnen onze grenzen

Het is belangrijk om te erkennen dat sommige vrijheden en verantwoordelijkheden binnen onze controle liggen. Ze zijn beïnvloedbaar of maakbaar (lees ook: cirkel van invloed). Andere zaken zijn onvermijdelijk. Denk bijvoorbeeld aan de dood of wet- en regelgeving binnen een maatschappij.  Een groot deel van onze tijd wordt opgeslokt door elementen waar we wel degelijk invloed op kunnen uitoefenen, maar dit niet doen. 

Zelfgemaakte keuzes versus gewoontegedrag

We kiezen vaak voor activiteiten zoals eindeloos scrollen op sociale media of het binge-watchen van een nieuwe serie op Netflix. Deze gewoontes kunnen ons gevangen houden. Het wordt daarmee een paradox: we lijken de activiteiten zelf te kiezen maar we komen in een patroon die onze vrijheid beperkt. Het doorbreken van deze patronen vereist een sterke wil en bewustzijn over hoe dergelijke keuzes ons leven beïnvloeden.

cirkel van invloed

Het belang van zelfkennis

Zelfkennis is de sleutel tot het terugnemen van onze tijd en vrijheid. Door je eigen doelen, waarden, sterktes en zwaktes te ontdekken, zet je de eerste stap naar ‘zelfbeschikking’, ofwel het maken van eigen keuzes en controle hebben over jouw eigen leven. Het begrijpen van wat je echt wilt bereiken (het hogere doel), is fundamenteel in dit proces. Zelfbeschikking gaat over het maken van bewuste keuzes die bijdragen aan je persoonlijke doelen. Dit vereist discipline en regelmatige zelfreflectie. Het is essentieel om een sterk ‘hoger doel’ te bepalen die andere, minder belangrijke activiteiten kan overstemmen. 

voorbeeld: Stel je voor dat je drie uur per dag op social media scrolt en je haalt hier weinig voldoening uit. Je hebt je al heel vaak voorgenomen om “minder te scrollen” en je hebt zelfs al een aantal keer de apps op je telefoon verwijderd. De volgende week staan de apps gewoon weer op je telefoon en ben je terug bij af. Om de controle terug te krijgen over jouw leven is het belangrijk om een sterk ‘hoger doel’ te bepalen dat zó sterk is, dat het wint van het automatisch patroon. 

Dit zou kunnen zijn: ik wil een goede vader voor mijn kinderen zijn, door er echt voor ze te zijn (fysiek en emotioneel). 

De kracht van zelfbepaling

Door zelfbepaling krijg je controle over je tijd en creëer je een directe verbinding tussen je dagelijkse activiteiten en het bereiken van je levensdoelen. Het vraagt moed om tegen de stroom in te gaan, maar het resultaat is een leven dat wordt geleid door eigen keuzes en doelen. 

Neem nu de regie over je leven terug en doorbreek het stuk waarin je als een toeschouwer leeft (passief). Dit pad vraagt om bewuste keuzes, wilskracht en zelfreflectie. De weg naar ware vrijheid is niet eenvoudig, maar leidt tot een leven dat jij zelf vormgeeft! 

Tips om vrijheid te ervaren

Start met het ontdekken van je eigen ambities, doelen, waarden, sterke en zwakke punten. Bepaal het ‘waarom’ achter je doel.

Zet duidelijke, korte- en langetermijndoelen. Het liefst zo concreet mogelijk!

Focus op wat echt bijdraagt aan je doelen. Zie dit filmpje ter inspiratie!

Dit doe je door te bouwen aan nieuwe, positieve gewoontes. Bijvoorbeeld: als ik thuiskom van mijn werk geef ik mijn kinderen minimaal 15 minuten échte aandacht door een spelletje met hen te spelen. 

Evalueer je voortgang en stuur bij waar nodig.

Vind steun bij inspirerende mensen uit je omgeving (of bekende mensen. Consulteer een coach om je te helpen!

Hoofdpersoon Coaching

Ben jij de regie in jouw leven kwijt? Met 
persoonlijke ondersteuning en doeltreffende strategieën helpen we je zelfbeschikking te ontwikkelen en je leven weer in eigen hand
te nemen. Stel het niet uit, neem vandaag
nog contact op met een coach van
Hoofdpersoon en ontdek hoe wij je
kunnen ondersteunen naar een doelgericht en

bevredigend leven.

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

Relatiepodcast Paul en Roos Hoofdpersoon

Paul en Roos de relatiepodcast

Terug naar alle artikelen Podcast over relaties Onze collega Rosa-Lin Meijer werkzaam bij Hoofdpersoon Psychologie heeft samen met een studiegenoot uit haar studententijd in Groningen

Read More »
Burn-out coaching

Burn-out coaching

Terug naar alle artikelen Burn-out coaching en tips om een burn-out te voorkomen In onze moderne samenleving wordt er veel van ons verwacht. De druk

Read More »