Help, mijn partner wil geen relatietherapie

Mijn partner wilt geen relatietherapie

Relaties kunnen een ware rollercoaster zijn. Het ene moment is alles ontzettend leuk en fijn, terwijl je je partner de volgende dag misschien het liefst wel achter het behang zou willen plakken. Liefdesrelaties zitten vaak vol ups en downs. En wanneer er zich (te) veel downs voordoen, komt het misschien wel in je op om relatietherapie te nemen, om zo alles weer op de rit te krijgen. Maar wat als je partner helemaal niet openstaat voor relatietherapie? Het kan behoorlijk frustrerend zijn als je voelt dat relatietherapie precies is wat jullie nodig hebben, maar je partner niet mee wil werken. En wat doe je dan?

Waarom wil je partner geen relatietherapie?

Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom iemand niet openstaat voor relatietherapie. Misschien voelt je partner zich wel bedreigd door het idee dat een buitenstaander zich mengt in jullie privéleven. Of ziet hij of zij therapie als iets slechts, als een zwakte. Helaas rust er nog steeds een stigma op het bezoeken van een relatietherapeut.

Het kan ook zo zijn dat je partner het erg moeilijk vindt om zich kwetsbaar op te stellen, of het überhaupt al eng vindt om kritisch naar zichzelf (en de relatie) te kijken.

Wat de reden ook is dat je partner geen relatietherapie wil; het is belangrijk om te onthouden dat dit niet per se een teken hoeft te zijn dat hij of zij niet om de relatie geeft. Misschien gaat je partner liever op een andere manier met jullie problemen om, of is hij of zij bang voor het onbekende.

De grootste overwinning in relatietherapie is het moment waarop beide partners beseffen dat ze samen sterker zijn dan apart.

Ga het gesprek aan

Communicatie is key voor het oplossen van conflicten in een relatie. Als je partner weerstand biedt tegen relatietherapie, is het belangrijk om openlijk en respectvol te communiceren. Vertel je partner waarom relatietherapie voor jou belangrijk is en hoe het zou kunnen bijdragen aan het verbeteren van jullie relatie. Benadruk dat therapie geen teken van zwakte is, maar eerder een kans om te groeien en sterker te worden als koppel.

 

Zorg er daarbij voor dat je partner zich gehoord en begrepen voelt. Luister actief naar zijn of haar zorgen en angsten en probeer deze serieus te nemen. Het doel is om samen tot een oplossing te komen die voor jullie beiden werkt.

 

Let op: begin niet over relatietherapie als je midden in een ruzie zit. Dit kan averechts werken. Wacht op een rustig moment om erover te beginnen en houd er rekening mee dat je partner je voorstel af kan gaan wijzen.

Stel je partner gerust

Als het idee van therapie je partner niet aanstaat, is het belangrijk om hem of haar gerust te stellen. Leg uit dat relatietherapie niet draait om het aanwijzen van een schuldige, maar om het samenwerken aan oplossingen. Het doel is om de communicatie te verbeteren, nieuwe manieren te vinden om met uitdagingen om te gaan, en de band tussen jullie te versterken.

Geef je partner de ruimte om zijn of haar gevoelens te uiten en probeer begrip te tonen voor zijn of haar standpunt. Laat zien dat je zijn of haar emoties respecteert en dat je bereid bent om samen aan de relatie te werken, op welke manier dan ook. Vind je het zelf ook spannend om in therapie te gaan? Geef dit dan aan. Op die manier realiseert je partner zich dat hij of zij niet de enige is die het allemaal een beetje eng vindt.

Kom met alternatieven

partner geruststellen relatietherapie

Merk je dat je partner echt niet openstaat voor traditionele relatietherapie? Zoek dan naar alternatieve oplossingen. Misschien zijn er wel handige zelfhulpboeken, online cursussen, of workshops die jullie samen kunnen verkennen. Het belangrijkste is dat jullie beiden bereid zijn om aan de relatie te werken, zelfs als dat betekent dat jullie een andere manier moeten vinden dan relatietherapie.

Sta ook open voor nieuwe ideeën en suggesties van je partner. Het belangrijkste is dat jullie als een team aan de slag gaan om de relatie te verbeteren, ongeacht de methode die jullie kiezen.

Geef het tijd

Verandering kost tijd en het kan zijn dat je partner gewoon wat tijd nodig heeft om aan het idee van relatietherapie te wennen. Forceer niets en respecteer het tempo van je partner. Blijf het gesprek openhouden en blijf communiceren over jullie behoeften en verwachtingen.

Laat je partner weten dat je geduldig bent en dat je bereid bent om te wachten tot hij of zij er klaar voor is. Het is van belang dat jullie elkaar blijven aanhoren en ondersteunen – zelfs als jullie het niet met elkaar eens zijn.

Overweeg individuele begeleiding

Als je partner echt niet samen met je in therapie wil, overweeg dan om zelf hulp te zoeken. Individuele begeleiding kan een goede tool zijn om beter om te gaan met de uitdagingen in de relatie en jezelf te laten groeien als persoon. Je kunt dit zien als een kans om onder begeleiding te reflecteren op je eigen behoeften en grenzen, wat uiteindelijk kan bijdragen aan een gezondere relatie.

Wanneer is relatietherapie handig?

Relatietherapie is zinvol wanneer je als koppel relatieproblemen ervaart, maar ook wanneer dit (nog) niet het geval is. Relatietherapie helpt om de communicatie binnen de relatie te verbeteren, patronen te doorbreken, (opnieuw) de verbinding met elkaar aan te gaan en de relatie te verdiepen.

 

Merk je dat de sleur in jullie relatie is gekomen? Communiceren jij en je partner niet goed, zijn er veel ruzies en spanningen en voelen jullie geen verbinding meer met elkaar? Misschien voelt het wel alsof jullie slechts huisgenoten van elkaar zijn en is er van romantiek maar weinig sprake. Het kan ook zo zijn dat jij en/of je partner last heeft van bindingsangst of verlatingsangst.

 

In al deze gevallen kan relatietherapie ontzettend waardevol zijn. Samen werk je aan het versterken van de onderlinge emotionele betrokkenheid. Je leert negatieve patronen te doorbreken en herstelt zo de verbinding met elkaar.

Hoofdpersoon Relatietherapie

EFT therapie is een vorm van relatietherapie waarbij we stap voor stap werken aan een sterkere verbinding binnen jullie relatie. De basis van EFT is de hechtingstheorie. Is onze partner op een veilige manier aanwezig, dan kunnen we meer aan. We zijn er niet voor gemaakt om alleen te zijn!

Met EFT relatietherapie verkrijgen we meer inzicht in negatieve interactiepatronen die gedurende de relatie zijn ontstaan en gaan we samen aan de slag om jullie communicatie en verbinding te versterken.

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

Relatiepodcast Paul en Roos Hoofdpersoon

Paul en Roos de relatiepodcast

Terug naar alle artikelen Podcast over relaties Onze collega Rosa-Lin Meijer werkzaam bij Hoofdpersoon Psychologie heeft samen met een studiegenoot uit haar studententijd in Groningen

Read More »
jouw pad naar echte vrijheid

Jouw pad naar echte vrijheid

Terug naar alle artikelen Het terugpakken van zelfregie In ons dagelijks bestaan worden we vaak meegevoerd door de stroom van het leven, in plaats van

Read More »
Burn-out coaching

Burn-out coaching

Terug naar alle artikelen Burn-out coaching en tips om een burn-out te voorkomen In onze moderne samenleving wordt er veel van ons verwacht. De druk

Read More »