Burn-out coaching

Burn-out coaching en tips om een burn-out te voorkomen

In onze moderne samenleving wordt er veel van ons verwacht. De druk om te presteren ligt vaak hoog en daarnaast hebben veel mensen ook nog eens het gevoel altijd aan te (moeten) staan. Of het nu gaat om het najagen van carrièredoelen, het leiden van een ‘perfect’ leven op social media of te moeten voldoen aan sociale verplichtingen; we bevinden ons in een tijdperk waarin het prikkelgehalte en het tempo van het leven erg hoog ligt. Het is dan ook niet verrassend dat steeds meer mensen last krijgen van stress, overspannenheid en zelfs een burn-out. Er zijn verschillende dingen die je hiertegen kunt doen, al dan niet met de hulp van een burn-out coach.

"Je kunt alles hebben, maar niet alles tegelijk."

Van stress naar een burn-out

Spanning hoort bij het leven. Een beetje spanning is niet altijd erg en kan zelfs prettig en gezond zijn. Als je regelmatig stress ervaart en niet meer goed functioneert, kan er echter iets anders aan de hand zijn. Wat is dan precies het verschil tussen stress, overspannenheid en een burn-out?

Stress is een normale reactie van het lichaam op een uitdagende situatie. Dit wordt ook wel de ‘fight or flight’-reactie genoemd. Vaak is het van korte duur en het verdwijnt zodra de stressor is geëlimineerd. Stress kan positief zijn, zoals wanneer je gezonde zenuwen ervaart voordat je een date hebt, maar ook negatief, zoals de druk van deadlines op het werk.

Overspannenheid is een toestand van aanhoudende stress die langer duurt dan normaal gesproken het geval is. Het kan optreden als gevolg van chronische stressfactoren. Symptomen die je hierbij kunt ervaren zijn onder andere vermoeidheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Ben je overspannen, dan kan dat weken tot maanden duren, maar herstel is vaak goed mogelijk met de nodige steun en rust.

Een burn-out gaat nog een stap verder dan overspannenheid. Burn-outs ontstaan doorgaans als gevolg van langdurige, onbehandelde stress en een gevoel van onvermogen om aan de gestelde eisen te voldoen (vaak werkgerelateerd). Symptomen zijn diepgaander en omvatten vaak gevoelens van cynisme, afstand nemen van het werk en van andere mensen, verminderde prestaties en daarnaast een diep gevoel van uitputting.

Het herstel van een burn-out kan aanzienlijk langer duren en vereist vaak professionele begeleiding, veranderingen in levensstijl en mogelijk een heroverweging van carrièredoelen. Het is dan ook erg belangrijk om de signalen van stress serieus te nemen! Zo kun je preventieve maatregelen treffen om ernstigere toestanden te voorkomen. Plan hier een afspraak voor burn-out coaching!

Tips om burn-out te voorkomen

Hoe voorkom je een burn-out?

Wil je een burn-out voorkomen, dan is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om stress te beperken en (uiteindelijk) een burn-out te voorkomen.

Stress tegengaan begint met bewustwording. Regelmatige vermoeidheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en slaapproblemen kunnen indicatoren zijn van toenemende stress. Door vroegtijdig deze signalen te identificeren, kun je proactief stappen ondernemen om de stress te verminderen voordat het escaleert naar een burn-out.

Daarnaast zet spanning zich al gauw vast in het lichaam. Merk je dat je vaak hartkloppingen hebt, je je vaak opgejaagd voelt en last hebt van stijve spieren en nerveuze tics? Ook dit kunnen tekenen zijn van stress.

Een constant hoge werkdruk kan leiden tot uitputting. Gun jezelf regelmatig korte pauzes tijdens je werkdag om op te laden. Word je bewust van je ademhaling en sluit jezelf even helemaal af van de buitenwereld, zodat je even goed tot jezelf kunt komen.

Ambitieus zijn is goed, maar het nastreven van onhaalbare doelen kan leiden tot overmatige druk en stress. Stel realistische doelen voor jezelf. Verdeel grote taken in kleinere, behapbare stappen en stel realistische deadlines. Daardoor zul je al veel meer het gevoel hebben dat je de controle behoudt.

Ook is het belangrijk om prioriteiten te stellen. Je kunt niet alles tegelijk doen, en dat hoeft ook helemaal niet. Als je je prioriteiten op orde hebt, heb je minder snel last van stress. Lang niet alles is zo urgent als het lijkt!

Een gezonde werk-privébalans behouden is essentieel. Stel duidelijke grenzen tussen je carrière en je persoonlijke leven. Probeer werkgerelateerde activiteiten buiten kantooruren te minimaliseren en maak voldoende tijd vrij voor ontspanning, hobby’s en quality time met vrienden en familie.

Je fysieke gezondheid is van grote invloed op je mentale welzijn en helpt je beter bestand te zijn tegen stressfactoren. Dat betekent niet dat je op een streng dieet moet gaan en alléén nog maar gezond moet eten. Integendeel! Je mag jezelf soms best verwennen. Wel is het natuurlijk van belang dat je een gebalanceerd voedingspatroon onderhoudt. Zorg daarnaast voor voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging en je bent al goed op weg om de stress in je leven te beperken.

Merk je dat je een burn-out hebt, of dat de stress je te veel wordt? Praat er dan over met vrienden of familie. Het delen van je gevoelens kan voor opluchting zorgen en ook nog eens waardevolle perspectieven opleveren.

Daarnaast is het ook goed om professionele hulp in te schakelen. Of je nu een burn-out wil voorkomen of stress tegen wil gaan: burn-out coaching kan een erg effectieve tool zijn om je op de korte en lange termijn weer een flink stuk beter te voelen.

Burn-out coaching: een effectieve burn-out behandeling

Hoe sneller je erbij bent, hoe korter en hoe soepeler de herstelperiode zal verlopen. Bij Hoofdpersoon burn-out coaching ligt de nadruk op maatwerk; iedereen is natuurlijk anders. We proberen allereerst de oorzaak van de burn-out te achterhalen. Wat heeft er allemaal voor gezorgd dat je deze klachten ervaart?

Ook onderzoeken we hoe deze burn-out zich precies heeft ontwikkeld. Door hier goed van op de hoogte te zijn, kunnen we beter voorkomen dat de situatie verergert en weten we hoe je een burn-out in de toekomst kunt voorkomen.

Tot slot werken we aan het verhogen van je veerkracht. We focussen ons dus niet alleen op je klachten, maar ook op het versterken van jou als persoon.

Hoofdpersoon Burn-out Coaching

Heb je het gevoel dat burn-out op de loer ligt? Laat ons je begeleiden naar een gebalanceerder leven. Onze deskundige coaches staan klaar met persoonlijke ondersteuning en effectieve strategieën om jou weer in je kracht te zetten. Wacht niet langer, neem vandaag nog contact op en ontdek hoe wij je kunnen helpen op jouw weg naar herstel en welzijn.

Veelgestelde vragen over burn-out

Een behandeling voor burn-out wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Dit heeft met het classificatie systeem (DSM-5) te maken, waar de zorgverzekeraars hun vergoedingen op baseren. 

Een therapie of coaching traject wordt in onze praktijk door mensen zelf of eventueel door een werkgever vergoed. Soms is het ook mogelijk dit te bekostigen uit een studiebudget of ontwikkelbudget. 

Het precieze percentage van de kans op burn-out is moeilijk vast te stellen, omdat verschillende omgevingsfactoren een significante rol spelen. Echter, het is evident dat deze kans hoger is dan algemeen wordt aangenomen.

Bijvoorbeeld, 17% van de werknemers geeft aan reeds symptomen van burn-out te ervaren, wat wijst op een aanzienlijke risicogroep. Wanneer deze symptomen zich voordoen, is het essentieel om direct actie te ondernemen.

Verder toont onderzoek van de Netherlands Mental Health Survey aan dat 14,9% van de werknemers kampt met een lichte vorm van emotionele uitputting. Voor 2,3% van de respondenten is deze uitputting zelfs van ernstige aard.

Overspannenheid ontstaat wanneer iemand te lang onder hoge druk heeft gestaan. Dit kan ervoor zorgen dat mensen zich tijdelijk minder goed kunnen inzetten op het werk of in sociale situaties. Een burn-out heeft een vergelijkbare oorsprong, maar komt voort uit een langere periode van stress (chronische stress), vaak meer dan een jaar.

Personen die een burn-out doormaken, merken vaak dat ze zich nog meer dan bij overspannenheid uit het veld geslagen voelen en moeite hebben om grip te krijgen op hun dagelijks functioneren. Ze worden geconfronteerd met intense vermoeidheid, emotionele uitputting, een gevoel van verminderde bekwaamheid en een afstandelijkheid tot hun werk of andere bezigheden. De weg naar herstel van een burn-out is over het algemeen langer en vraagt om een stapsgewijze benadering.

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

Relatiepodcast Paul en Roos Hoofdpersoon

Paul en Roos de relatiepodcast

Terug naar alle artikelen Podcast over relaties Onze collega Rosa-Lin Meijer werkzaam bij Hoofdpersoon Psychologie heeft samen met een studiegenoot uit haar studententijd in Groningen

Read More »
jouw pad naar echte vrijheid

Jouw pad naar echte vrijheid

Terug naar alle artikelen Het terugpakken van zelfregie In ons dagelijks bestaan worden we vaak meegevoerd door de stroom van het leven, in plaats van

Read More »