Verlatingsangst? Relatietherapie biedt uitkomst!

Verlatingsangst? Relatietherapie biedt uitkomst

Ben je continu bang dat je partner je ieder moment kan verlaten? Of heb je regelmatig de angst dat mensen om je heen plotseling erg ziek worden of komen te overlijden? Dan kan het zijn dat je last hebt van verlatingsangst. Verlatingsangst kan van grote invloed zijn op je mentale welzijn en de relaties die je hebt. Gelukkig is er hoop. Er zijn verschillende dingen die kunnen helpen bij verlatingsangst. Heb je een partner en wil je graag samen aan je verlatingsangst werken, dan is EFT relatietherapie bijvoorbeeld een effectieve optie. Coaching kan je helpen om gerichte stappen te zetten om zo je situatie aanzienlijk te verbeteren.

Wat is verlatingsangst?

Verlatingsangst is een diepgewortelde angst om verlaten of afgewezen te worden, vaak door iemand die belangrijk voor je is. Het kan voortkomen uit eerdere ervaringen van verlies, verlating of emotionele verwaarlozing. Deze angst kan zich manifesteren in verschillende aspecten van ons leven, waaronder romantische relaties, vriendschappen en zelfs professionele situaties. Mensen met verlatingsangst hebben de neiging zich vast te klampen aan de ander, uit angst voor eenzaamheid of verlies, en kunnen daarbij overmatig bezitterig of jaloers worden.

Mensen met verlatingsangst hebben veel bevestiging en geruststelling nodig vanuit de ander. Is je partner bij je en hebben jullie het leuk samen, dan is er waarschijnlijk niet veel aan de hand. Zodra hij of zij weg is (of weg dreigt te gaan), iets met anderen gaat doen of je even wat minder aandacht geeft, slaat de angst al gauw toe. Op zo’n moment voel je je afgewezen, onzeker en misschien wel jaloers.

Kwetsbaarheid, gewekt door (mogelijke) verlating, is geen zwakte; het is deel van wat het betekent om mens te zijn.

Hoe ontstaat verlatingsangst?

Verlatingsangst kan verschillende oorzaken hebben en wordt vaak gevormd door een combinatie van biologische, psychologische en omgevingsfactoren. Sommige persoonlijkheidskenmerken, zoals snel angstig zijn of een laag zelfbeeld hebben, kunnen het risico op het ontwikkelen van verlatingsangst vergroten.

Bepaalde gebeurtenissen tijdens de vroege kindertijd, zoals verlating door verzorgers, scheiding van ouders, of emotionele verwaarlozing, kunnen diepe sporen nalaten en verlatingsangst veroorzaken.

Verlatingsangst wordt dan ook vaak geassocieerd met een onveilige hechtingsstijl, waarbij individuen moeite hebben met het vertrouwen van anderen en het aangaan van diepgaande relaties. Deze hechtingsstijl kan zich ontwikkelen als reactie op inconsistente of onvoorspelbare zorg in de kindertijd, waarbij verzorgers (soms buiten hun schuld om) niet beschikbaar waren om emotionele behoeften te vervullen.

Daarnaast kan verlatingsangst ook ontstaan of versterkt worden door traumatische gebeurtenissen in het verdere verloop van het leven, zoals een scheiding of emotioneel misbruik.

Binnen liefdesrelaties komt verlatingsangst, net als bindingsangst, ontzettend veel voor. Degene met verlatingsangst is vaak voortdurend op zoek naar bevestiging en aandacht van de ander en verliest zich al gauw in zijn of haar partner. Ook vindt hij of zij het lastig om alleen te zijn en wordt er alles aan gedaan om in verbinding te komen (en te blijven) met de ander.

Mensen met verlatingsangst voelen zich meestal (onbewust) aangetrokken tot onbereikbare mannen of vrouwen. Ze willen al vrij snel al hun liefde en aandacht geven aan de ander, terwijl de andere persoon deze gevoelens daarentegen niet of niet voldoende beantwoordt.

Het komt heel vaak voor dat iemand met verlatingsangst iemand met bindingsangst aantrekt, en andersom. Er ontstaat daarbij als het ware een eindeloze dans van aantrekken en afstoten. De één zoekt toenadering, wat er juist weer voor zorgt dat de ander zich terugtrekt.

Pas als degene met verlatingsangst afstand neemt, voelt het voor degene met bindingsangst veilig om weer terug te keren. Deze dynamiek blijft zich herhalen, binnen deze relatie, maar vaak ook weer bij nieuwe partners. 

Verlatingsangst en relatietherapie

Wat kun je tegen verlatingsangst doen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen tegen verlatingsangst. Je bewust worden van je patronen en triggers is al een eerste belangrijke stap naar verbetering. Als je verlatingsangst hebt, roepen bepaalde gebeurtenissen ‘oude angstgevoelens’ op, bijvoorbeeld uit je (vroege) jeugd. Iets wat je in het verleden hebt meegemaakt maar diep weg hebt gestopt, komt op zo’n moment weer naar de oppervlakte. Zelfs als er in het huidige moment misschien wel helemaal geen ‘gevaar’ is.

Het is goed om je triggers en gevoelens te onderzoeken, bijvoorbeeld met behulp van EFT relatietherapie. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de situatie in het heden losgekoppeld wordt van het verleden, zodat je in het hier en nu kunt gaan leven zonder je daarbij continu te laten leiden door triggers.

Om verlatingsangst te overwinnen is het belangrijk dat je autonomer en onafhankelijker in het leven komt te staan. Een EFT relatietherapeut helpt jou met het verbeteren van je zelfbeeld. Zo werk je aan het vergroten van je zelfvertrouwen en leer je meer op eigen benen te staan.

Daarnaast is het uiteraard essentieel om goed te blijven communiceren met je partner, als je in een relatie zit. Vaak zijn we ons niet (helemaal) bewust van de gevoelens en behoeften van de ander, totdat deze uitgesproken worden.

Er zijn verschillende therapieën die kunnen helpen bij verlatingsangst. Wil je zelfstandig aan de slag om je angst te overwinnen, dan is cognitieve gedragstherapie of schemagerichte therapie een goede optie. Heb je een partner en zou je graag samen dit probleem aan willen pakken? Dan kan EFT (Emotionally Focused Therapy) erg zinvol zijn.

Tijdens EFT relatietherapie werk je samen met je partner aan onderling vertrouwen, veiligheid en verdieping. De relatietherapeut helpt jullie in kaart te brengen hoe de negatieve patronen binnen jullie relatie eruitzien. Hoe zijn deze patronen tot stand gekomen en wat heeft hieraan bijgedragen?

Met behulp van EFT relatietherapie kan de communicatie tussen jou en je partner weer rustig en open verlopen. Escalaties worden verzacht, waardoor er meer ruimte ontstaat voor diepere emoties.

Een EFT relatietherapeut helpt jou en je partner de patronen binnen jullie relatie beter te begrijpen. Jullie leren behoeften en gevoelens op een goede manier naar elkaar uit te spreken, zodat er meer ruimte ontstaat voor begrip en emotionele verbondenheid. Vervolgens helpt de coach jullie als een team aan de slag te gaan om de verlatingsangst te overwinnen. Het is immers jij en je partner tegen het probleem – niet jij en je partner tegen elkaar!

Hoofdpersoon Relatietherapie

Heb jij regelmatig last van verlatingsangst in je relatie en zijn jullie klaar voor een nieuwe stap hierin? Plan een vrijblijvende kennismaking!

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

Relatiepodcast Paul en Roos Hoofdpersoon

Paul en Roos de relatiepodcast

Terug naar alle artikelen Podcast over relaties Onze collega Rosa-Lin Meijer werkzaam bij Hoofdpersoon Psychologie heeft samen met een studiegenoot uit haar studententijd in Groningen

Read More »
jouw pad naar echte vrijheid

Jouw pad naar echte vrijheid

Terug naar alle artikelen Het terugpakken van zelfregie In ons dagelijks bestaan worden we vaak meegevoerd door de stroom van het leven, in plaats van

Read More »
Burn-out coaching

Burn-out coaching

Terug naar alle artikelen Burn-out coaching en tips om een burn-out te voorkomen In onze moderne samenleving wordt er veel van ons verwacht. De druk

Read More »