8 tips om minder te piekeren

Hoe kom ik van piekeren af?

Iedereen piekert weleens. Hoewel het normaal is om af en toe bezorgd te zijn, kan overmatig piekeren je leven aanzienlijk beïnvloeden en zelfs saboteren. Het zorgt ervoor dat je minder in het moment leeft en dus ook minder kunt genieten van de dingen om je heen. Daarnaast staat piekeren erom bekend dat het je slaap kan verstoren. Veel mensen blijven maar malen als ze ‘s avonds in bed liggen, waardoor er van slaap niet altijd evenveel terechtkomt. Gelukkig zijn er verschillende effectieve methoden die je kunt gebruiken om de controle over je gedachten terug te krijgen.

Wat is piekeren eigenlijk?

Ons brein is de hele dag bezig met het produceren van gedachten. Soms zijn die gedachten productief, bijvoorbeeld als we na aan het denken zijn over hoe we een bepaalde taak het beste kunnen aanpakken. De meeste gedachten die we hebben, zijn echter niet heel nuttig. Vaak hebben we precies dezelfde gedachten als we de dag ervoor hebben gehad. En de dag daarvoor.

Merk je dat bepaalde gedachten zich steeds maar blijven herhalen? Maak je je zorgen en breng je uren in je hoofd door, zonder dat dat ergens toe leidt? Dan ben je aan het piekeren. Wanneer je gewoon nadenkt kom je tot oplossingen, maar bij piekeren is dit niet het geval. En dat kan erg vervelend zijn! 

Piekeren is als schommelen: het geeft je iets te doen, maar brengt je nergens

Hoe kan ik minder piekeren?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om piekeren tegen te gaan:

Het begint allemaal met bewustwording. Vaak zijn we ons niet eens bewust van het feit dat we aan het piekeren zijn. We gaan er zo in op, dat we de wereld om ons heen vergeten. Probeer je regelmatig even bewust te worden van waar je gedachten allemaal heen gaan. Zodra je je bewust bent van de momenten waarop je piekergedachten hebt, wordt het makkelijker om deze aan te pakken.

Sta jezelf toe om een specifieke tijd per dag te besteden aan piekeren. Kies bijvoorbeeld een periode van 10 tot 15 minuten en gebruik deze tijd om over je zorgen na te denken. Is de tijd voorbij? Dan kies je er vanaf dat moment bewust voor om te stoppen met piekeren en richt je je op andere andere activiteiten. Op deze manier geef je jezelf ruimte om te piekeren, maar beperk je het tot een afgebakende periode, waardoor het piekeren niet de overhand krijgt in je dagelijks leven.

Een effectieve manier om je piekergedachten te ordenen en te analyseren is door ze op papier te zetten. Houd een dagboek bij waarin je je piekergedachten en zorgen opschrijft. Dit helpt niet alleen om je gedachten te structureren, maar het stelt je ook in staat om objectiever naar je zorgen te kijken.

Wat overweldigend lijkt in ons hoofd, kan al gauw beheersbaarder lijken wanneer we het op papier zien staan. Bovendien kan het bijhouden van een dagboek een therapeutisch effect hebben en een uitlaatklep zijn voor je emoties.

Daarnaast is het natuurlijk ook leerzaam en interessant om later nog eens terug te kijken naar waar je je allemaal mee bezig hield in je hoofd! We blijven vaak maar malen over zaken die achteraf gezien helemaal niet zo belangrijk blijken te zijn.

Merk je dat je in een neerwaartse spiraal van piekeren terechtkomt? Probeer dan jezelf af te leiden, of anders gezegd: je aandacht te verplaatsen. Dit doe je door een activiteit te ondernemen die je volledige aandacht vereist, zoals sporten, lezen, koken of een hobby uitoefenen. Door jezelf bezig te houden, blijft er minder ruimte over om te blijven malen over steeds maar weer diezelfde zorgen. Afleiding kan een krachtig middel zijn om de negatieve gedachten te doorbreken en je humeur te verbeteren.

Het kan verleidelijk zijn om te blijven hangen in een probleem. Als je er maar vaak genoeg aan denkt, komt er vanzelf een oplossing, denken we dan. Helaas klopt dat meestal niet! We kunnen zelfs zo verstrikt raken in onze gedachten, dat we onszelf steeds slechter gaan voelen.

Stel jezelf, in plaats van te blijven malen, de vraag: “Wat kan ik doen om deze situatie te verbeteren?” Het actief zoeken naar oplossingen kan je helpen om je gevoel van controle terug te krijgen en de angst die vaak gepaard gaat met piekeren te verminderen. Soms kan het zelfs zo zijn dat alleen al het bedenken van mogelijke oplossingen een gevoel van opluchting kan brengen, zelfs als deze nog niet direct kunnen worden toegepast.

Ontspanningstechnieken zoals meditatie, diepe ademhaling, yoga of progressieve spierontspanning kunnen helpen om je geest tot rust te brengen en je stressniveau te verlagen. Door regelmatig te oefenen, zul je merken dat je beter in staat bent om jezelf te kalmeren op momenten van angst en stress. Ontspanningstechnieken zorgen voor rust en balans, waardoor je minder de neiging krijgt om te piekeren.

Piekeren gaat vaak gepaard met zelfkritiek en negatieve gedachten over jezelf. Het is belangrijk om lief te zijn voor jezelf en niet te streng te oordelen over je piekergedachten. Onthoud dat piekeren een natuurlijke reactie is op stressvolle situaties, en het definieert niet wie je bent als persoon. Geef jezelf de ruimte om mens te zijn en accepteer dat het oké is om af en toe te piekeren. Vervang negatieve gedachten door positieve affirmaties en wees lief voor jezelf!

Merk je dat je vaak piekert en lukt het je niet dit te verminderen? Schaam je dan niet om hulp te zoeken. Praat met een vriend, familielid of een professionele therapeut over je piekergedachten en gevoelens. Soms kan het delen van je zorgen met anderen alleen al een enorme opluchting zijn. Een buitenstaander kan ook een ander perspectief bieden en praktische adviezen geven om met je piekergedachten om te gaan.

opschrijven van piekeren

Extra tip:

Tip: schrijf je in voor ons gratis ebook ‘ik pieker me suf’! Hierin vind je een stappenplan met handige oefeningen en tips. En vergeet niet naar onderstaand filmpje te kijken. Het is natuurlijk bedoeld met een knipoog, maar soms helpt het al 🙂

Hoofdpersoon Coaching

Heb jij regelmatig last van piekergedachten en zou je hier een keer met een professional over willen sparren? Plan een afspraak met één van onze coaches!

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

Goed genoeg ouderschap

Goed genoeg ouderschap

Terug naar alle artikelen Goed genoeg ouderschap Wat is ‘goed genoeg’ ouderschap? De term “goed genoeg ouderschap” verwijst naar een opvoedingsstijl waarin ouders streven naar

Read More »
de vijf liefdestalen

De vijf liefdestalen

Terug naar alle artikelen De vijf liefdestalen Hoe jouw liefdestaal je relatie kan versterken! Liefde is een universeel concept, maar de manier waarop we liefde

Read More »