Paul en Roos de relatiepodcast

Podcast over relaties

Onze collega Rosa-Lin Meijer werkzaam bij Hoofdpersoon Psychologie heeft samen met een studiegenoot uit haar studententijd in Groningen een relatiepodcast gemaakt. Beiden zijn opgeleid als psycholoog en EFT relatietherapeut. Wil jij ook meegenomen worden in de boeiende wereld van (liefdes)relaties en alles wat hiermee te maken heeft? Lees dan snel verder!

Waarom deze podcast?

Rosa-Lin: 

“Paul en ik hebben elkaar weer ontmoet in het levendige Amsterdam, waar we allebei onze carrière begonnen zijn als relatietherapeut en psycholoog. Het idee om een podcast te starten kwam voort uit onze drang om ons, naast ons werk in de spreekkamer, op een creatieve manier verder te ontwikkelen.

Het is opvallend hoeveel stellen pas laat aan de bel trekken, terwijl je juist zoveel ellende kunt voorkomen door vanaf het begin van je relatie bewust met je relatievaardigheden om te gaan. Ons doel is om een warme en toegankelijke sfeer te creëren, alsof je met twee goede vrienden aan de keukentafel zit, terwijl we boeiende gesprekken voeren over ons vak en jou meenemen in de boeiende wereld van relaties. We putten hierbij uit zowel wetenschappelijke inzichten als uit onze eigen praktijkervaringen.

Met deze podcast willen we niet alleen informeren , maar ook gevonden worden door mensen die geïnteresseerd zijn in relatietherapie en alles wat daarmee te maken heeft.”

In een goede relatie moet je niet alleen praten, maar ook luisteren. Gelukkig kunnen podcasts je daarbij helpen ;).

podcast relaties

Wat onderscheidt deze podcast van andere podcasts?

Je kunt deze podcast zien als een preventieve relatiepodcast zodat je niet bij ons in de kamer hoeft te belanden (mag wel uiteraard 😊). Maar: deze podcast is ook leuk om te luisteren als je niet in moeilijkheden zit met je partner, maar het een en ander wil leren, en tevens kan  het ondersteunend zijn als je ook juist al wel samen in therapie bent. We focussen op stellen tussen de 25-45 jaar, maar uiteraard kan iedereen ernaar luisteren die het leuk vindt!

We proberen de podcast ook praktisch te houden voor stellen zodat zij zelf dingen direct kunnen toe te passen en we doen soms een rollenspel om situaties duidelijk in kaart te brengen. Klinkt leuk toch?

Waar is de podcast te luisteren?

De eerste 4 afleveringen staan nu online:

1: Hechting van wieg tot relatie 

Aflevering 1 gaat over hechting. Bij Hoofdpersoon Psychologie zijn we opgeleid als EFT relatietherapeuten. EFT staat voor Emotionally focused therapy en is gestoeld op de hechtingstheorie. De hechtingstheorie is ontwikkeld door psychiater John Bowlby. Volgens Bowlby zit hechting ingebakken in ons brein en hebben we dit nodig om gezonde relaties met anderen te kunnen aangaan in ons verdere (liefdes)leven. Hechting begint al van af de geboorte en gaat je hele leven door. Ben jij benieuwd wat voor hechtingsstijl je hebt en wat voor invloed dit kan hebben  op je partnerkeuze of binnen je relatie? Luister dan nu aflevering 1.

2: interactiepatronen: aanjagers en terugtrekkers

Vroeg of laat komen we als stel allemaal terecht in een patroon. De inhoud van conflict verandert steeds, maar het gezamenlijke negatieve interactie patroon herhaalt zich. Wanneer we merken dat we verbondenheid verliezen met onze partner breekt er een soort oerpaniek uit bij beiden. Hierdoor gaan we bepaald gedrag vertonen om onzelf en de relatie te beschermen en doen we helaas vaak het tegenovergestelde van wat de ander nodig heeft. Er zijn verschillende patronen waarin je verzeild kunt raken. Misschien ben jij wel een aanjager die graag een ruzie meteen oplost of verstil je helemaal wanneer je partner iets van jou verwacht. Benieuwd hoe dit werkt en welke rol jij in het patroon hebt? Luister dan naar aflevering 2.

3: Doorbreek je patroon: de kracht van kwetsbare communicatie

In aflevering 2 heb je geleerd in wat voor patroon je kunt komen, maar hoe stop je het patroon en kun je het weer samen oplossen? Dit kun je luisteren in aflevering 3.

 4: Seks in een relatie: de beste ingrediënten

Praten over seks is iets kwetsbaars en doen we nou eenmaal niet zo snel. Soms is er een verschil in verlangen of lukt het niet zo goed. In deze aflevering bespreken we wat nou bevorderend is voor verbonden seks in een relatie.

Hoofdpersoon Relatietherapie

In onze relatietherapie draait het allemaal om het versterken van jullie band op een manier die goed voelt voor jullie beiden. We geloven sterk in de kracht van hechting en hoe een veilige en ondersteunende relatie ons kan helpen om meer aan te kunnen. Niemand hoort alleen te zijn, toch?

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

jouw pad naar echte vrijheid

Jouw pad naar echte vrijheid

Terug naar alle artikelen Het terugpakken van zelfregie In ons dagelijks bestaan worden we vaak meegevoerd door de stroom van het leven, in plaats van

Read More »
Burn-out coaching

Burn-out coaching

Terug naar alle artikelen Burn-out coaching en tips om een burn-out te voorkomen In onze moderne samenleving wordt er veel van ons verwacht. De druk

Read More »