Hoe maak je verbinding met jezelf?

Wat moet je doen als je jezelf kwijt bent?

Misschien heb je al een tijdje het gevoel dat je jezelf aan het kwijtraken bent. Op zo’n moment raak je het contact kwijt met wie je nu eigenlijk écht bent en wat je allemaal wil en belangrijk vindt in het leven. Het kan dan voelen alsof je constant in overlevingsmodus zit. Wees niet bang: als je de verbinding met jezelf kwijtraakt, dan hoeft dat niet te betekenen dat je verloren bent. Integendeel, je krijgt hierdoor juist de kans om te groeien en jezelf te ontwikkelen! Hoe je dat dan doet? Dat lees je in dit artikel.

Hoe merk je dat het tijd wordt om beter met jezelf in contact te komen?

Er zijn een aantal signalen die erop kunnen wijzen dat je de verbinding met jezelf aan het kwijtraken bent. Denk aan:

  • Spanning in je lichaam, bijvoorbeeld een gespannen rug, nek en schouders
  • Constante vermoeidheid die niet (helemaal) weggaat door te slapen
  • Verminderde concentratie
  • Prikkelbaarheid
  • Het ontbreekt je aan energie voor activiteiten die je normaal gesproken leuk vindt, en je kunt er ook geen plezier meer uit halen
  • Je regelmatig terugtrekken of juist niet alleen willen zijn
  • Een verlaagde interesse in seks en intimiteit

Van bovenstaande symptomen kan ook sprake zijn als je een depressie of burn-out hebt, of wanneer je aan het begin van een burn-out staat. Het is hoe dan ook goed om de verbinding met jezelf te herstellen, zodat alles beter gaat stromen, je weer vanuit je hart leeft en je je liefdevol, blij en energiek voelt. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je meer in lijn met jezelf kunt gaan leven.

Wie naar buiten kijkt, droomt; wie naar binnen kijkt, ontwaakt.

Tip 1: zet je kernwaarden op een rijtje

Ben je je eigenlijk bewust van wat jouw kernwaarden zijn? Je kernwaarden zeggen veel over wie jij bent en wat je belangrijk vindt. Ze geven richting aan alles wat je doet.

Heb je duidelijk voor ogen wat jouw kernwaarden zijn, dan is het makkelijker om helemaal jezelf te zijn en je niet te laten leiden door meningen en gedrag van anderen.

Een voorbeeld van een kernwaarde is vrijheid. Weet jij van jezelf dat je vrijheid heel belangrijk vindt, dan is het goed om jezelf af te vragen of hetgeen je nu doet je wel voldoende vrijheid biedt. Een ander voorbeeld is ‘Tijdsbesteding met gezin’. Veel mensen geven aan dit als een van de belangrijkste waarden te zien. Wanneer er dan goed naar de tijdsindeling van de week wordt gekeken, dan gaat er geregeld weinig tijd naar deze kernwaarde. Leef jij volgens je kernwaarden, of valt er wat dat betreft nog winst te behalen?

Tip 2: zeg vaker ‘nee’

Veel mensen hebben de neiging om regelmatig over hun eigen grenzen te gaan. Het is ook niet altijd even makkelijk om ‘nee’ te zeggen, vooral als je iemand bent die het anderen graag naar de zin maakt.

Onthoud dat het niet erg is om een ander soms teleur te stellen. Ook is het goed om te houden dat een teleurstelling bij de ander vaak alleen in ons eigen hoofd afspeelt. Check dus vaker de uitkomst door nee te zeggen! Het is belangrijk dat je je grenzen goed bewaakt, anders kom je in situaties terecht waar je eigenlijk niet wil zijn.

luisteren naar je lichaam

Tip 3: luister naar je lichaam

Je lichaam weet meer dan je denkt. Hoe vaak sta jij stil bij hoe je je eigenlijk écht voelt, ook als daar geen directe aanleiding toe is?

Probeer eens een keer helemaal niets te doen, zet je telefoon op vliegtuigstand en focus je op wat je lichaam je allemaal wil vertellen. Neem de signalen die je krijgt serieus, ook als deze heel subtiel zijn.

Wat wil die hoofdpijn die je regelmatig hebt je vertellen? En waar komt die spanning in je nek eigenlijk vandaan; bouw je wel genoeg ontspanningsmomentjes in op een dag? Het is goed om regelmatig even naar binnen te keren en te ontdekken wat je nodig hebt om weer in balans te komen.

Tip 4: kom in beweging

Ben je de verbinding met jezelf kwijt, dan zit je waarschijnlijk veel in je hoofd. Hoe beter het je lukt om in het moment te leven, des te kalmer en vrediger je leven wordt.

Een simpele, effectieve manier om uit je hoofd te komen, is door te bewegen. Daardoor kom je letterlijk beter in je lijf terecht.

Betrap je jezelf erop dat je al de hele middag aan het piekeren bent? Ga dan eens een stuk wandelen, ruim je huis op, maak je keuken schoon of ga naar de sportschool. Hoofd uit, lichaam aan!

Tip 5: ga de natuur in

De natuur is een perfecte plek om tot jezelf te komen. Wandelen in de natuur leidt ertoe dat de frontale lob in je hersenen weer beter functioneert. Dit gedeelte van je brein zorgt ervoor dat je in staat bent om helder na te denken en je beter te concentreren.

Ook als je gespannen bent, is het een goed idee om de natuur in te gaan. Je gaat daardoor meer in het moment leven en bovendien lukt het zo beter om negatieve gedachten los te laten.

Wist je trouwens dat dokters in Scandinavië een natuurwandeling op doktersrecept meegeven? Cool toch!

Tip 6: laat je emoties toe

Je kunt de wereld niet buiten jezelf begrijpen zonder eerst jezelf te begrijpen.

Iedereen is weleens bang, boos of verdrietig. Worden emoties te heftig, dan hebben veel mensen de neiging om deze te onderdrukken. Vaak omdat ze dit van jongs af aan al zo gewend zijn. Toch is het ontzettend belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan je gevoelens.

Hoe vaak laat jij je emoties (volledig) toe? Het wegstoppen van emoties zorgt er niet voor dat je je beter voelt. Sterker nog; emoties die je onderdrukt, komen uiteindelijk harder terug.

Door emoties te onderdrukken wordt er in je lichaam langzaam steeds meer spanning opgebouwd. Op de lange termijn kan dit zich naast mentale klachten ook uiten in lichamelijke ongemakken, zoals hoofdpijn en oververmoeidheid.

Om weer in contact te komen met jezelf is het van belang dat je je emoties niet uit de weg gaat. Wees niet te streng voor jezelf als je boosheid of verdriet voelt; ook deze gevoelens mogen er zijn.

Tip 7: herstel de verbinding met jezelf met behulp van een coach

Het goede nieuws is dat de verbinding met jezelf nooit helemaal weg is. Hij zit gewoon ergens goed verstopt! Met bovenstaande tips zorg je ervoor dat je weer een stapje dichter bij jezelf komt.

Kom je er toch niet helemaal uit en ga je liever samen met een coach aan de slag? Tijdens een coachingstraject bij Hoofdpersoon helpen we jou weer in je kracht te krijgen. Je leert te leven naar jouw persoonlijke waarden. Want wat is voor jou nou écht belangrijk?

Aan de hand van verschillende technieken zorgen wij ervoor dat je creativiteit en energie weer gaan stromen. De verbinding met jezelf wordt hersteld en je komt in een flow terecht. Neem contact met ons op voor meer informatie!

Hoofdpersoon Coaching

Plan een vrijblijvende kennismaking met een van onze coaches in Almere. Dit kan fysiek bij ons op de praktijk of via beeldbellen / online.

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

Relatiepodcast Paul en Roos Hoofdpersoon

Paul en Roos de relatiepodcast

Terug naar alle artikelen Podcast over relaties Onze collega Rosa-Lin Meijer werkzaam bij Hoofdpersoon Psychologie heeft samen met een studiegenoot uit haar studententijd in Groningen

Read More »
jouw pad naar echte vrijheid

Jouw pad naar echte vrijheid

Terug naar alle artikelen Het terugpakken van zelfregie In ons dagelijks bestaan worden we vaak meegevoerd door de stroom van het leven, in plaats van

Read More »