Terug naar alle artikelen

Het belang van non-verbale communicatie

Het belang van non-verbale communicatie

Wist je dat non-verbale communicatie meer dan 60% van alle communicatie uitmaakt? Dit betekent dat als je geen aandacht besteedt aan de manier waarop je non-verbaal communiceert, je in feite een groot deel van het gesprek mist en je waarschijnlijk niet precies op de ander overkomt zoals je misschien zou willen. Maar wat houdt non-verbale communicatie eigenlijk in en hoe zorg je ervoor dat je non-verbaal goed uit de verf komt? Dat lees je hier!

Wat is non-verbale communicatie?

Non-verbale communicatie omvat alle manieren waarop we communiceren zonder woorden te gebruiken. Dit kan door middel van onze lichaamstaal, ons stemgebruik, of zelfs alleen al onze gezichtsuitdrukkingen. Al deze dingen kunnen verschillende betekenissen hebben en verschillende boodschappen overbrengen aan de persoon met wie we communiceren. (lees ook: beter communiceren in je relatie!)

Omdat non-verbale communicatie zo’n groot deel uitmaakt van hoe we communiceren, is het belangrijk dat we ons bewust zijn van de verschillende manieren waarop we non-verbaal kunnen communiceren en welke boodschap we daarmee afgeven.

Een aantal belangrijkste aspecten van non-verbale communicatie zijn:

Dit omvat alles van de manier waarop we zitten of staan, tot hoeveel ruimte we innemen, tot onze handgebaren en oogcontact. Al deze dingen kunnen veel zeggen over hoe we ons voelen en wat we denken. 

Lichaamstaal

Gezichtsuitdrukkingen

Onze gezichten zijn zeer expressief en kunnen veel verschillende emoties overbrengen, groot én klein. Een minuscule frons kan al zorgen voor vraagtekens bij degene met wie we communiceren, ook als we de frons zelf niet eens opmerkten. Dit is niet heel verwonderlijk als je weet dat ons gezicht 57 spieren telt, waarvan we er 28 gebruiken in gezichtsuitdrukkingen!

non-verbale communicatie baby

Stemgebruik

De manier waarop we iets zeggen kan net zo belangrijk zijn als de woorden die we gebruiken. Onze toon kan enthousiasme, verveling, boosheid, of een aantal andere emoties overbrengen, zelfs als we deze emoties eigenlijk proberen te verbergen.

Hoe verbeter je je non-verbale communicatie?

Zijn er manieren waarop je je non-verbale communicatie kunt verbeteren? Jazeker! Hier volgen een aantal tips waarmee jij voortaan krachtiger en effectiever communiceert.

Neem een actieve luisterhouding aan

Als je met iemand praat is het wel zo fijn als je daadwerkelijk geïnteresseerd lijkt in wat de ander te vertellen heeft. Dat houdt in dat je diegene je volledige aandacht geeft. Maak genoeg oogcontact, knik tussendoor eens en let erop dat je een open lichaamshouding hebt. Dit geeft aan dat je betrokken bent bij het gesprek en dat je hoort wat er tegen je gezegd wordt.

Spiegel de ander

Wil je een band met iemand creëren? Probeer dan zijn of haar lichaamstaal te imiteren. Dus als de andere persoon bijvoorbeeld voorover leunt, leun jij ook voorover. Haalt de ander zijn of haar hand door het haar? Dan doe jij dat ook! Het is hierbij uiteraard wel van belang dat je niet overdrijft – het moet er natuurlijk niet fake uit komen te zien. Spiegel je iemands gedrag (op een gepaste, zo subtiel mogelijke manier), dan vergroot je de kans dat de ander je aardig gaat vinden.

Vermijd gesloten lichaamstaal

Wanneer we ons ongemakkelijk voelen of wanneer we niet met iemand willen praten, hebben we vaak de neiging om ons lichaam af te sluiten. We kruisen onze armen voor onze borst of gaan achter een groot boek zitten. Dit wordt gesloten lichaamstaal genoemd en het zendt de boodschap uit dat we niet aanspreekbaar zijn en dat we niet geïnteresseerd zijn in een gesprek. Wil je open en vriendelijk overkomen, ga dan eens bij jezelf na of jouw non-verbale communicatie eigenlijk wel uitnodigend is!

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

Relatiepodcast Paul en Roos Hoofdpersoon

Paul en Roos de relatiepodcast

Terug naar alle artikelen Podcast over relaties Onze collega Rosa-Lin Meijer werkzaam bij Hoofdpersoon Psychologie heeft samen met een studiegenoot uit haar studententijd in Groningen

Read More »
jouw pad naar echte vrijheid

Jouw pad naar echte vrijheid

Terug naar alle artikelen Het terugpakken van zelfregie In ons dagelijks bestaan worden we vaak meegevoerd door de stroom van het leven, in plaats van

Read More »