Intimiteit in relaties: waarom is het zo belangrijk?

Waarom is intimiteit in relaties zo belangrijk?

We willen ons allemaal begrepen, geliefd en gewaardeerd voelen. Onderzoek na onderzoek laat zien dat onze relaties met de mensen om ons heen het belangrijkst zijn als het gaat om het vinden van betekenis in ons leven. Het kan dan gaan om werkrelaties, de relaties die je met vrienden of familieleden hebt, maar uiteraard ook om liefdesrelaties.

We streven naar een diepe en betekenisvolle band met onze partner. Het gevoel dat je belangrijk en speciaal bent voor de ander – dat je samen een team vormt. Eén van de belangrijkste manieren om deze verbondenheid te bereiken én te behouden, is intimiteit. Maar hoe zit dat dan precies, en wat maakt intimiteit zo belangrijk?

Wat is intimiteit?

Intimiteit is een breed begrip dat over de diepe emotionele, mentale en fysieke band tussen twee mensen in een relatie gaat. Het gaat hierbij niet alleen om liefdesrelaties, ook bijvoorbeeld in een vriendschap kun je intieme momenten beleven. Intimiteit hoeft niet per se fysiek te zijn, maar kan ook op emotioneel niveau plaatsvinden.

Het belang van intimiteit

Voor het opbouwen én onderhouden van een sterke, gezonde relatie, is intimiteit van essentieel belang. Het zorgt namelijk voor een diepere emotionele verbinding, fysieke verbondenheid, gezonde communicatie, vertrouwen, veiligheid, tevredenheid en groei.

Waarom is intimiteit zo belangrijk

Emotionele verbinding

Intimiteit speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van een diepere emotionele verbinding in relaties. Deel je regelmatig intieme momenten met elkaar, zoals het bespreken van persoonlijke ervaringen en het voeren van diepgaande gesprekken, dan ontstaat er al gauw een hechtere band.

Emotionele intimiteit gaat verder dan oppervlakkige communicatie: je probeert elkaar zo goed mogelijk te begrijpen en toont daarbij empathie. Dit creëert een diep gevoel van verbondenheid en vertrouwen. Op die manier ontstaat er een veilige ruimte waarbij zowel jij als je partner je kwetsbaar op kunt stellen, zonder dat je daarbij bang hoeft te zijn voor veroordeling. Het voelt dan veilig genoeg om al je dromen, angsten, zorgen en vreugde met elkaar te delen.

Fysieke verbondenheid

Uiteraard is ook fysieke intimiteit een belangrijk onderdeel van een gezonde relatie. Het uitvoeren van seksuele handelingen, maar ook het delen van seksuele verlangens met elkaar zorgt voor een diepere fysieke verbondenheid. (Lees ook: hoe houd je je seksleven spannend)

Bij seksualiteit komt een intieme sfeer kijken waarbij je jezelf volledig aan de ander overgeeft. Dit versterkt het gevoel van hechting tussen partners. Het is belangrijk dat seks een plek krijgt in je relatie, om je verbonden met elkaar te blijven voelen. Een gebrek eraan of een te groot verschil in behoeften kan er dan ook voor zorgen dat je met elkaar botst en uiteindelijk misschien zelfs wel uit elkaar groeit!

Intimiteit vereist moed omdat het risico om afgewezen te worden verschrikkelijk is.

Communicatie

Intimiteit legt de basis voor effectieve communicatie, doordat het jou en je partner aanmoedigt om gedachten, gevoelens en behoeften met elkaar te delen. En communicatie is natuurlijk key binnen een relatie. Zit het qua communicatie goed, dan weet je dat je alles met elkaar kunt delen zonder dat je daarbij bang hoeft te zijn voor afwijzing of veroordeling.

Goede communicatie houdt in dat je naar elkaar luistert met volledige aandacht. Geef de ander alle ruimte om zijn of haar gevoelens en gedachten met je te delen. Het is daarbij belangrijk dat je empathie en oprechte interesse toont. Je partner zal zich dan eerder gehoord en begrepen voelen en op die manier kunnen eventuele conflicten ook nog eens beter opgelost worden.

Vertrouwen en veiligheid

Een andere reden waarom intimiteit erg belangrijk is, is omdat het helpt bij het opbouwen van vertrouwen en een gevoel van veiligheid in een relatie. Wanneer je intieme momenten en ervaringen deelt met je partner, ontstaat er een gevoel van geborgenheid en comfort. Je hebt dan een veilig plekje gevonden waar je jezelf kunt zijn én waar je je beschermd voelt! Dit draagt dan ook zeker bij aan de stabiliteit en de kracht van jullie relatie.

Tevredenheid

Ook zorgt intimiteit voor een vergroot gevoel van tevredenheid en geluk. Wat is er fijner dan lekker onder een dekentje tegen elkaar aankruipen en de rest van de dag nergens meer heen hoeven? Zowel fysieke als emotionele intimiteit versterkt de band tussen partners en zorgt ervoor dat je sneller tevreden bent met de relatie.

Groei en ontwikkeling

In een relatie is het belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen. Niet alleen samen, maar ook als individu. Je leert niet alleen elkaar, maar ook jezelf beter begrijpen als je in een relatie zit.

Volgens de Wet van de Spiegel is de buitenwereld een reflectie van jouw binnenwereld. Erger je je aan bepaald gedrag van je partner? Dan zegt dat ook zeker iets over jou. En andersom geldt natuurlijk ook: als je zelf lekker in je vel zit, zul je eerder positieve eigenschappen opmerken in je partner!

Door intieme momenten te delen leer je over elkaars behoeften, verlangens en grenzen. Je leert hoe je elkaar het best kunt ondersteunen en hoe je gezamenlijke doelen nastreeft. Dat helpt je niet alleen verder in de relatie, maar kan uiteindelijk ook erg nuttig zijn op andere gebieden in het leven.

Intimiteit begint bij jezelf

Het klinkt misschien cliché, maar intimiteit begint bij jezelf. Voordat je die diepe connectie met iemand anders kunt hebben, moet je eerst een goede band met jezelf opbouwen. Het is belangrijk dat je jezelf leert kennen, dat je jezelf waardeert en van jezelf houdt. Want als je niet van jezelf houdt, hoe kun je dan verwachten dat iemand anders dat doet?

Zelfintimiteit betekent ook dat je tijd neemt voor jezelf. Het gaat om het luisteren naar je eigen behoeften en verlangens, en dat je deze serieus neemt. Zorg goed voor jezelf! Dit kan op allerlei verschillende manieren. Plan bijvoorbeeld een ontspannend spa-dagje in, mediteer of maak tijd vrij voor het uitoefenen van je favoriete hobby. Sta je goed met jezelf in contact, dan is het ook makkelijker om een diepe verbinding met anderen aan te gaan. Je kunt je dan beter openstellen en je kwetsbaar opstellen.

Passie kan je naar elkaar toe trekken, maar het is de intimiteit, het begrip en de volgehouden inspanning die de relatie levendig en veilig zullen houden.

Intimiteit in relaties

Kortom, intimiteit in relaties gaat om zoveel meer dan liefdevol knuffelen en elkaars hand vasthouden! Uiteindelijk draait het allemaal om het opbouwen van een diepe emotionele band en alles wat daarbij komt kijken. Dit bereik je door een goede band met jezelf op te bouwen en af te stemmen op elkaars behoeften en wensen. 

Kunnen jullie bij dit thema hulp gebruiken? Relatietherapie of een relatietraining kan dan zinvol zijn. 

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

Relatiepodcast Paul en Roos Hoofdpersoon

Paul en Roos de relatiepodcast

Terug naar alle artikelen Podcast over relaties Onze collega Rosa-Lin Meijer werkzaam bij Hoofdpersoon Psychologie heeft samen met een studiegenoot uit haar studententijd in Groningen

Read More »
jouw pad naar echte vrijheid

Jouw pad naar echte vrijheid

Terug naar alle artikelen Het terugpakken van zelfregie In ons dagelijks bestaan worden we vaak meegevoerd door de stroom van het leven, in plaats van

Read More »