Hoe krijg ik het gevoel terug in mijn relatie?

Gevoel weg in de relatie

“Ik voel niets meer voor mijn partner is vaak de reden dat een koppel gaat scheiden. Maar hoe kunnen gevoelens ineens verdwijnen? En wat kun je doen om een scheiding of relatiebreuk te voorkomen? Dit zijn lastige vragen waar niet een vast antwoord op te vinden is. Het beëindigen van de relatie lijkt daarom de beste optie, maar een relatiebreuk is vaak te vermijden als jullie er beiden hard voor werken. We geven in dit artikel enkele handige tips die je kan gebruiken om de vonk weer te doen overslaan.

Tips om gevoelens terug te brengen in je relatie

Je gevoelens voor anderen terugkrijgen begint bij jezelf. Je moet het immers oprecht

wíllen om je gevoelens voor je partner opnieuw te krijgen. Liefde is als een dans. Wanneer er niet wordt geoefend dan verleer je het samen.  Er zijn ook veranderingen nodig in jullie levens. Logisch, want zoals het nu gaat werk het niet. Maar zolang je om elkaar geeft en er geen sprake is van huiselijk geweld, heb je een kans van slagen!
 

1. Praat, houd het niet voor jezelf

Goede communicatie is de basis van elke relatie. Loop dus niet rond met alleen je gedachten. Wacht niet te lang en uit je gevoelens tegenover je partner, hoe moeilijk dat ook is. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om je gevoelens terug te krijgen. Het is ook de bedoeling dat je dit samen doet. Samen het proces doorlopen, onderzoeken wat er niet klopt en groeien in de relatie.

2. Zoek niet naar het gevoel van 'toen'

Helaas komt het gevoel van liefde van het begin niet zomaar terug. Die vlam van passie houdt over het algemeen een half jaar tot een jaar aan, waarna de roze wolk verdwijnt en verliefd zijn overgaat in houden van.

Probeer dus niet naar dat gevoel te jagen. Mensen veranderen door de jaren heen, en na een lange tijd samen te zijn geweest, zijn ze niet meer dezelfde als vroeger. Dit hoeft dus geen teken te zijn dat jullie relatie niet op orde is. Leer de nieuwe persoon opnieuw kennen en zoek naar onbekende emotionele verbindingen waarmee je intimiteit kunt ontwikkelen. Dit doe je door je open te stellen en te uiten wat er in je omgaat, maar ook door zorg voor elkaar te blijven tonen. Kom erachter hoe de ander zich voelt. Dat maakt het makkelijker om elkaar acties en houding te begrijpen.

3. Maak tijd voor elkaar en maak samen nieuwe herinneringen

Probeer bijvoorbeeld niet aan de situatie te ontsnappen door weg van thuis te blijven. Tijd voor elkaar maken is belangrijk. Maak samen nieuwe herinneringen. Dit doe je bijvoorbeeld door nieuwe plekken te bezoeken. Reserveer dus niet bij een restaurant waar je al jaren komt, maar kies een ander restaurant. Of ruil Netflix in voor een filmavond of een spannende workshop. Stap samen uit het bekende, zodat het nieuwe jullie weer samen kan brengen!

4. Doorbreek het negatieve patroon

Verschillen tussen partners kunnen soms erg confronterend zijn. Ze lijken bijna onoverkomelijk. Of het blijkt dat je partner andere verwachtingen heeft dan jij van bijvoorbeeld de relatie of het leven zelf. Hoe jullie eerder met elkaar omgingen werkt nu niet meer. Of: wat je eerst zo leuk vond aan hem/haar begint nu toch behoorlijk te irriteren. Dit leidt tot steeds meer ruzie en vervreemding van elkaar, waardoor de relatie en het wederzijds vertrouwen alleen maar slechter wordt en je terecht komt in een negatief patroon.

Dit kan je heel moedeloos en verdrietig maken, omdat negatieve patronen het idee geven dat de relatie voorbij is. Ze kunnen ook erger worden en je moedeloos en verdrietig maken. Je krijgt het gevoel dat de relatie niet meer te redden is, maar dat is niet waar; het is namelijk mogelijk om deze negatieve patronen te doorbreken. Om dit te doen is het wel heel belangrijk om jezelf kwetsbaar te maken en elkaar weer te leren begrijpen. Daar vertellen we in het volgende stuk meer over.

Online cursus relatietherapie: versterk je liefde

Wij hebben een unieke cursus ontwikkeld die stellen vanuit huis op een laagdrempelige manier kunnen doorlopen. Er wordt gebruik gemaakt van krachtige bewezen methodieken zoals Emotionally Focused Therapy. De cursus staat boordevol informatie, video’s en praktische handvatten en oefeningen. Willen jullie hier meer over weten?

Hoe doorbreek ik het negatieve patroon in de relatie?

Negatieve patronen zijn het grootste probleem in de relatie. Het creëert namelijk een kloof tussen jullie die uiteindelijk zo groot wordt dat die niet meer overbrugbaar is. Gelukkig kunnen negatieve patronen worden doorbroken. Je kunt je weer verbonden voelen met de ander met het idee dat je naast elkaar staat in plaats van tegenover elkaar. Om dit te realiseren moet je positief leren communiceren en elkaar en jezelf opnieuw leren begrijpen. Hoe je dat doet leggen we hieronder uit.

Primaire- en secundaire emoties

Teleurstelling in hechtingsbehoeften manifesteert zich vaak in primaire emoties (bijvoorbeeld verdriet, angst of schaamte). Deze emoties zijn vaak een een bron van pijn. Alleen willen wij als mensen geen pijn voelen, dus rennen we er vaak van weg. Dit leidt tot secundaire emotionele reacties (neiging tot vermijden, irritaties, boosheid). In plaats van dat je de pijn voelt en bespreekbaar maakt, activeren mensen hun verdedigingsmechanisme. Dat uit zich in gedrag als ruzie maken of emotioneel afsluiten van de partner.

Perceptie

Als je niet praat over de teleurstelling die je voelt, zal je nooit weten waarom je het voelt. Je gaat dan dingen zelf invullen. Dit gaat vaak gepaard met extreme begrippen, zoals “altijd” of “nooit”. Voorbeelden hiervan zijn “hij maakt nooit tijd voor me” of “zij onderbreekt me altijd”. Deze gedachten zijn belangrijke aanwijspunten dat de intieme verbinding verbroken is en hersteld moeten worden.

Gedrag

Uiteindelijk komen de emoties en percepties samen en vormen ze de basis van het gedrag dat jij of je partner vertoont. Iedereen gedraagt zich anders. Sommige mensen worden erg gemeen en confronterend, terwijl anderen zich terugtrekken en zich afsluiten van hun partners. Het is belangrijk om te realiseren dat niemand zulk gedrag vertoont omdat die dat leuk vindt. Kijken we vanuit de bril van hechting dan is dit gedrag vaak logisch vanuit het beschermen van de relatie, of het beschermen van zichzelf. Onthoud: gedrag is vaak het resultaat van de emoties en percepties die zich ontwikkelen omdat er niet aan de hechtingsbehoeften voldaan zijn. 

Verandering

>De teleurstellingen, pijn en diepe wensen moeten besproken worden. Jullie moeten het weer leren om jezelf kwetsbaar op te stellen in plaats van defensief. Je moet luisteren naar en respect hebben voor de behoeften van de ander. Met andere woorden, je moet je hart weer openstellen voor de ander. Dit kan in het begin erg ongemakkelijk voelen en vereist soms een derde partij (zoals een therapeut in relatietherapie) om deze gesprekken goed te begeleiden.

Is het echt mogelijk om het gevoel terug te krijgen?

Veel koppels hebben te maken gehad met het verdwijnen van het liefdesgevoel, maar vonden deze weer na hard werken. Als je in elkaar investeert en de tips in deze blog toepast, is het zomaar mogelijk dat jullie elkaar weer vinden in nieuwe en diepere vormen. Besef wel dat dit soort zaken tijd nodig hebben, maar het positieve is dat je vandaag al kan beginnen met het proces!

Hulp bij gevoelens terugkrijgen in de relatie

Wij hopen dat dit artikel jullie op weg kan helpen om weer gelukkiger in jullie relatie te worden. Sommige stellen komen er alleen niet uit. Dit is ook heel normaal. Trek op tijd aan de bel voor relatietherapie, een Houd Me Vast training of online zelfhulp. Liever eerst contact? Laat het ons weten!

Meer weten?