Terug naar alle artikelen

Jaloezie in een relatie: wat doe je ertegen?

Jaloezie in een relatie: dit kun je ertegen doen

Jaloezie in een relatie komt vaak voor. Ben je jaloers, dan heb je het gevoel iets tekort te komen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je partner een ander meer aandacht geeft dan jou. Een beetje jaloezie is oké, maar er bestaat natuurlijk wel een verschil tussen gezonde jaloezie en ongezonde jaloezie. Hoe ontstaat jaloezie eigenlijk en hoe zorg je ervoor dat de jaloerse gevoelens die je ervaart niet de overhand nemen in je relatie?

Oorzaken van jaloezie in een relatie

Jaloezie in een relatie kan verschillende oorzaken hebben. Onzekerheid speelt hier zeker een rol bij. Ben je regelmatig jaloers? Dan ben je waarschijnlijk niet erg zeker van jezelf en heb je weinig zelfvertrouwen. Je kunt het gevoel hebben dat je niet goed genoeg bent voor je partner of dat hij of zij iemand zal vinden die beter is dan jij.

Ook vervelende ervaringen uit het verleden kunnen leiden tot jaloezie in een relatie. Ben je door iemand gekwetst, dan ben je misschien wel bang om opnieuw gekwetst te worden, wat zich kan uiten in jaloers gedrag. Soms is er wel degelijk een reden om jaloers te zijn, maar soms ook niet.

Daarnaast speelt een onveilige hechting een rol in de mate van jaloezie. Als we niet veilig gehecht zijn dan is het moeilijker om vanuit vertrouwen naar je partner te kijken.

Rationele en irrationele jaloezie

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen rationele en irrationele jaloezie. Bij rationele jaloezie zijn er redenen om jaloers te zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je partner eerder al is vreemdgegaan, of wanneer hij of zij ‘verdacht’ gedrag vertoont. In de literatuur worden verschillende types jaloezie omschreven. Irrationele (angstige) jaloezie komt daarentegen voort uit angst en/of onzekerheid. Er is in dat geval geen gegronde reden om jaloers te zijn.

Jaloezie aanpakken in je relatie

Een beetje jaloezie in relaties is niet erg – dit wordt vaak zelfs gewaardeerd. Het geeft aan dat je om je partner geeft en misschien wel bang bent of hem of haar kwijt te raken. Ziekelijke jaloezie is echter een ander verhaal: dit kan tot allerlei relatieproblemen leiden. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om met jaloezie binnen je relatie om te gaan.

Erken je jaloerse gevoelens

Wil je je jaloezie overwinnen, dan is de eerste stap het erkennen dat je deze gevoelens hebt. Het is belangrijk om eerlijk te zijn tegen jezelf en je partner over wat er aan de hand is. Als je eenmaal hebt erkend dat je jaloers bent, kun je beginnen met het probleem bij de wortel aan te pakken.

Jaloers telefoon

Praat met je partner over je jaloezie

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat je je jaloers voelt, is het belangrijk om er met je partner over te praten. Misschien kan hij of zij je geruststellen of met oplossingen komen waar je zelf nog niet aan had gedacht. Heb je je partner ingelicht over je jaloezie, dan valt er misschien al een beetje een last van je schouders.

Werk aan het opbouwen van vertrouwen

Eén van de belangrijkste oorzaken van jaloezie is onzekerheid en gebrek aan vertrouwen. Wil je beter met jaloezie om kunnen gaan, dan is het belangrijk om te werken aan het opbouwen van vertrouwen in je relatie. Dit kun je doen door open met je partner te blijven communiceren en eerlijk tegen elkaar te zijn.

Jaloezie in een relatie overwinnen? Praat met een therapeut

Vind je het lastig om zelf je jaloezie te overwinnen, dan kan het zijn nuttig om met een therapeut te praten. Een therapeut kan je helpen je gevoelens beter te begrijpen en kan vervolgens oplossingen aanreiken om ermee om te gaan. Daarnaast kan het zinvol zijn om samen met je partner hulp te zoeken, zoals bijvoorbeeld relatietherapie. Een relatietherapeut kan helpen om de onderliggende oorzaken en diepere emoties te achterhalen, zodat jullie daarna kunnen werken aan een gezondere relatie.

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

Relatiepodcast Paul en Roos Hoofdpersoon

Paul en Roos de relatiepodcast

Terug naar alle artikelen Podcast over relaties Onze collega Rosa-Lin Meijer werkzaam bij Hoofdpersoon Psychologie heeft samen met een studiegenoot uit haar studententijd in Groningen

Read More »
jouw pad naar echte vrijheid

Jouw pad naar echte vrijheid

Terug naar alle artikelen Het terugpakken van zelfregie In ons dagelijks bestaan worden we vaak meegevoerd door de stroom van het leven, in plaats van

Read More »