Werkt of helpt EFT relatietherapie?

Wetenschappelijke studies naar het effect van EFT Relatietherapie

Wanneer een relatie stroef loopt en de liefde naar de achtergrond lijkt verdwenen dan hoeft dit niet te betekenen dat de relatie voorbij is. Het is heel normaal om in een relatie tegen problemen aan te lopen. De meeste stellen maken in een relatie een of meerdere periodes mee waarin relatieproblemen de overhand hebben. Relatietherapie kan helpen om je weer gelukkiger te voelen in de relatie. Maar helpt relatietherapie eigenlijk wel?

Werkt relatietherapie? De effectiviteit van relatietherapie

Het simpele antwoord is: ja relatietherapie werkt! Het slagingspercentage van relatietherapie is in de laatste jaren voornamelijk onderzocht bij EFT (Emotionally Focused Therapy). Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 70-75% van de stellen ervaren dat de relatieproblemen over zijn. Van de onderzochte relaties heeft 90% ervaren dat er een aanzienlijke verbetering was in het verminderen van de relatieproblematiek. Bijna altijd is er dus een positief effect. In vergelijking met andere vormen van relatietherapie (zoals bijvoorbeeld een meer traditionele gedragsmatige relatietherapie), hebben stellen een hogere mate van tevredenheid over de relatie na EFT relatietherapie.

Op wat voor een manier helpt EFT relatietherapie?

EFT relatietherapie werkt doordat er in de sessies gewerkt wordt aan een veiligere emotionele verbinding met je partner. Dit wordt ook wel een veilige gehechtheid genoemd. Uit onderzoek blijkt dat er bij een veilige gehechtheid sprake is van een effectievere emotieregulatie, meer tevredenheid over de relatie en een betere onderlinge communicatie. Daarnaast verbetert de seksuele relatie en intimiteit, het vertrouwen in elkaar en kunnen ontstane kwetsuren (bijvoorbeeld na een affaire) beter worden verwerkt en vergeven.

De kracht van EFT relatietherapie zit dus in het positief beïnvloeden van de hechtingsband in de relatie. Negatieve patronen worden verzacht (de-escalatie), onderliggende emoties worden opnieuw verwerkt en er ontstaan veilige nieuwe interactiepatronen. Oftewel een hernieuwde emotionele verbinding.

Concluderend op wat voor een manier werkt de relatietherapie? Als het fundament op van de relatie wordt verstevigd (jullie kunnen elkaar emotioneel weer goed bereiken, begrijpen en ook toelaten, jullie voelen je weer veilig bij elkaar) dan zijn conflicten en ruzies zo nu en dan makkelijk(er) hanteerbaar en te verdragen en kunnen jullie elkaar weer liefhebben en vertrouwen.

Zijn de effecten van relatietherapie blijvend?

Om de duurzame resultaten van relatietherapie te kunnen beoordelen zijn Follow-up metingen nodig. De eerste resultaten in de studies laten zien dat de effecten niet alleen blijvend zijn, maar deze na het afronden van de therapie een verdere verbetering laten zien. Er is nog meer onderzoek nodig om de resultaten te bevestigen.

Professionele hulp door een EFT Relatietherapeut

Hoofdpersoon Relatietherapie heeft deskundig opgeleide EFT Relatietherapeuten die snel een afspraak kunnen plannen. Willen jullie meer informatie of je alvast aanmelden? Klik op onderstaande button!

Meer weten?