Beste medewerkers van Hoofdpersoon,
Ik heb jullie nieuwe rubriek van de lezersvraag gezien en dit heeft mij gemotiveerd tot het stellen van de volgende vraag. Ik heb al tien jaar een relatie en we hebben samen ook een kind. Ik ben 3 maanden geleden vreemdgegaan. Moet ik mijn partner dit vertellen? Ik ben namelijk erg bang voor de consequenties die dit gaat hebben.
Groeten Emma
Beste Emma,
Bedankt voor je inzending. Wij kunnen ons voorstellen dat je hier een dilemma ervaart. Wij helpen je op weg met onderstaande reactie.
Vroeger waren de regels over hoe een relatie moet zijn uitgebreid en strikt. Man-vrouw, trouwen en pas daarna met elkaar naar bed en vooral monogamie. Er werd niet gesproken over wat er binnenshuis of tussen de lakens gebeurt. Liefde is iets van alle tijden. Zo ook vreemdgaan. Tegenwoordig zijn de regels vaak meer persoonlijk en kunnen stellen van alle samenstellingen hun manier van samenzijn samen bepalen. Toch zijn we nog voorzichtig met praten over onze relaties, laat staan over vreemdgaan.
Wat is vreemdgaan eigenlijk? Actief blijven op een datingapp? Flirten met een ander persoon? Een afspraak met iemand bij wie je je wel heel prettig voelt? Zoenen? Seks hebben met elkaar? Omdat de definitie van vreemdgaan niet vastligt kan je lastig meten om wat voor aantallen het gaat. Vreemdgaan is in feite de afspraak die jullie hier zelf over maken. Hierin bestaat geen goed of fout zolang jullie het er beiden over eens zijn.
Jij bent vreemdgegaan. Dit kan zijn omdat je iets vond in een ander wat je niet in je relatie kon vinden (denk aan bijvoorbeeld: opwinding, gezien en gehoord worden, acceptatie), omdat op een wilde avond de vlam in de pan kwam, of wellicht omdat je onverwacht verliefd bent geworden. Er zijn nog veel meer redenen te bedenken en soms is het ook niet helemaal duidelijk. Wist je dat er zelfs in gelukkige stellen wordt vreemdgegaan? Veel mensen willen een fijne relatie hebben en zich verbonden voelen met hun partner. Maar wat als jij of je partner is vreemdgegaan? Vreemdgaan betekent vaak dat er een geheim is in je relatie. Een hoop pijn en verdriet kan dat met zich mee brengen en het wakkert negatieve patronen binnen de relatie aan. Zoveel negatieve gevoelens kunnen maken dat praten bijna niet meer lukt. Er ligt ook nog eens een taboe om ‘vreemdgaan’ te bespreken.
Helaas kunnen we jou geen persoonlijk advies geven op de vraag. Wel kunnen we er wat algemeens over zeggen. Wij geloven in openheid en eerlijkheid binnen relaties. Over het algemeen is het verstandig om ontrouw niet te verzwijgen. De schade die er kan ontstaan wanneer de informatie boven water komt via een andere weg is doorgaans vele malen groter dan de schade die ontstaat van het eerlijk vertellen. Verder is het voor veel stellen soms mogelijk om ‘sterker’ uit de crisis te komen. Het vreemdgaan komt meestal niet uit de lucht vallen en kan een aanleiding worden om problemen in de relatie serieus te nemen. Maar wat als de openheid betekent dat de relatie eindigt? In dat geval ben je na een voor de ander pijnlijke gebeurtenis eerlijk geweest en heb je jouw partner in staat gesteld om hier zelf een keuze in te maken. Hoe verdrietig deze situatie ook is, het maakt het pad naar de toekomst ook weer wat vrijer. Hopelijk kan je wat met onze reactie.
Met vriendelijke groet,
Maartje Warmenhoven Relatietherapeut / Systeemtherapeut
Onno van der Schoot GZ-psycholoog / Relatietherapeut
EFT relatietherapie is een wetenschappelijk bewezen manier bij relatieproblemen. Deze vorm van therapie wordt ook veel ingezet bij een crisissituatie in een relatie, zoals na ontrouw en vreemdgaan. De relatietherapie richt zich op (dieperliggende) emoties en biedt handvatten om toe te werken naar herstel, vergeving en meer verbinding. De relatietherapeuten bij Hoofdpersoon Relatietherapie Almere werken met de EFT methodiek. Wil je hier meer over weten?
Ontvang onze nieuwsbrief met updates, tips en nieuwe inzichten