EFT: een oplossing voor koppels na ontrouw?

Ontrouw in een relatie

Het ontdekken van ontrouw in je relatie kan een rollercoaster aan emoties teweegbrengen. Je vertrouwen wordt geschonden en je raakt waarschijnlijk overweldigd door diepe pijn, boosheid en verdriet. Alhoewel vreemdgaan vaak veel chaos en negativiteit veroorzaakt, hoeft dit niet per se te betekenen dat de relatie niet meer te redden valt! Een situatie als deze zorgt er vaak juist voor dat partners de gelegenheid krijgen om opener en eerlijker met elkaar te praten dan voorheen. En met de juiste hulp, bijvoorbeeld door EFT Relatietherapie in te zetten, gaat dat al een stuk makkelijker.

Verschillende vormen van ontrouw

Bij ontrouw denk je misschien direct aan seksueel vreemdgaan. Toch hoeft vreemdgaan niet altijd fysiek te zijn. Je kunt je partner ook bedriegen zonder met een ander te zoenen of seksuele handelingen te verrichten, wat overigens minstens zo verwoestend kan zijn als seksuele ontrouw.

Seksuele ontrouw

Seksuele ontrouw is waarschijnlijk de meest bekende vorm van vreemdgaan. Hierbij gaat het niet alleen om het daadwerkelijk hebben van geslachtsgemeenschap met een ander dan je partner, maar kan ook betrekking hebben op zaken zoals zoenen, knuffelen, of andere intieme fysieke handelingen. Deze vorm van ontrouw kan door veel mensen gezien worden als een duidelijke overschrijding van relationele grenzen, vooral omdat het tastbare en fysieke elementen bevat. Wat het ene stel als seksuele ontrouw beschouwd hoeft voor een ander stel dit niet te betekenen. Partners bepalen hierin hun eigen grenzen en maken hier afspraken over. 

Emotionele ontrouw

Emotionele ontrouw kan verschillende vormen aannemen. Zo kun je bijvoorbeeld verliefd worden op een ander (en daar dan ook naar handelen), (te veel) flirten met een ander of te veel complimenten geven terwijl je weet dat dit je partner pijn zou doen. Daarnaast kan emotionele ontrouw ook inhouden dat je een derde partij in vertrouwen neemt over je relatieproblemen, in plaats van deze met je eigen partner te bespreken.

Cybercheating

Een relatief nieuwe vorm van vreemdgaan is cybercheating. Hierbij gaat het om alle acties en handelingen op het internet die je achter de rug van je partner om uitvoert. Tegenwoordig is het erg makkelijk om online expliciete foto’s en video’s met anderen uit te wisselen, of seksueel getinte berichten te versturen.

Ook bij cybercheating hoeft het niet per se om seksuele ontrouw te gaan. Iemand iedere dag ‘goedemorgen’ appen of regelmatig virtuele diepe emotionele gesprekken voeren kunnen ook tekenen zijn van emotioneel bedrog. Het delen van intieme gedachten en gevoelens met een ander kan bij je partner leiden tot een gevoel van emotionele afstand en verraad.

jong stel relatietherapie

Veranderende relatiedynamieken in de huidige samenleving

Tegenwoordig, met name bij jongere generaties, zien we een verschuiving in hoe er wordt nagedacht over relaties, gender en seksualiteit. Deze veranderende perspectieven hebben ook invloed op hoe er over ontrouw wordt gedacht.  

Het concept van gender en seksualiteit is aan verandering onderhevig en niet meer zo rigide als vroeger. Zo zijn er verschillende relatievormen in opkomst zoals polyamorie, open relaties en andere minder traditionele (of niet-monogame) vormen. 

Jongeren van vandaag zijn vaak meer open over hun seksualiteit en relatiewensen. Ze gaan gesprekken aan over wat voor hen werkt in een relatie en hoe ze hun liefdesleven vorm willen geven. Waar traditionele monogamie voor velen nog steeds de norm is, staan anderen open voor het verkennen van andere relatievormen. Hierdoor kan wat voor het ene stel als ontrouw wordt beschouwd, voor een ander stel gewoonweg deel uitmaken van hun relatie.

Dit maakt het des te belangrijker voor koppels, ongeacht hun leeftijd of achtergrond, om open en eerlijk te communiceren over hun grenzen, wensen en verwachtingen binnen de relatie. 

Wanneer zijn mensen geneigd om vreemd te gaan?

Het komt vaak voor dat mensen iets missen in hun relatie. Ten eerste is het natuurlijk zo dat intimiteit erg belangrijk is binnen relaties, en een gebrek hieraan kan leiden tot spanningen. In dat geval bestaat de kans dat één van beiden uiteindelijk seks buiten de deur gaat zoeken. Misschien voel jij of je partner je wel aangetrokken tot het geheimzinnige en spannende aspect van een affaire, of worstelt één van jullie met onzekerheid waardoor er behoefte is aan bevestiging van buitenaf.

Daarnaast kan het bijvoorbeeld ook zo zijn dat de sleur in jullie relatie is gekomen, één van jullie kampt met een verslaving, er veel ruzies zijn en jullie niet meer goed communiceren en/of dat je geen emotionele verbinding meer met elkaar voelt.

`verraad komt nooit uit de blauwe lucht. Of het nu emotioneel of fysiek is, verraad is altijd een teken van een onderliggend probleem in de relatie.

Diepgewortelde behoeften die niet vervuld worden

Veel mensen voelen zich niet voldoende gezien, gewaardeerd of erkend door hun partner. Het kan ook zo zijn dat ze een bepaald aspect van zichzelf missen binnen de relatie.

Wanneer bovenstaande behoeften niet worden vervuld binnen de bestaande relatie, kan het verlangen ontstaan om dit elders te zoeken. Het kan gebeuren dat je op een dag iemand ontmoet die de betreffende leegte lijkt op te vullen, waardoor de verleiding kan ontstaan om vreemd te gaan.

Het is erg belangrijk dat koppels zich richten op het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving waarin beide partners zich gezien, gewaardeerd en begrepen voelen. Openlijk communiceren en elkaars behoeften serieus nemen is key om die emotionele band te versterken en ontrouw te vermijden. Hierbij is EFT Relatietherapie een ontzettend handig hulpmiddel, zowel vóór als na ontrouw binnen een relatie.

Hoofdpersoon Relatietherapie

Heeft er in jullie relatie ontrouw plaatsgevonden en komen jullie er zelf niet goed uit? Onze deskundige relatietherapeuten staan voor jullie klaar om te helpen in deze moeilijke fase in de relatie. 

EFT Relatietherapie na ontrouw

Emotionally Focused Therapy (EFT) is geschikt voor alle koppels die hun onderlinge emotionele band willen versterken. Met EFT kom je weer dichter tot elkaar en ontstaat er meer emotionele verbinding en wederzijds begrip! Ook na ontrouw is EFT Relatietherapie een effectieve methode om de band en het vertrouwen tussen partners te herstellen.

Overspel kan diepe emotionele wonden veroorzaken. Omdat tijd niet altijd alle wonden heelt, helpt EFT om op een zachte manier met elkaar naar de pijn te gaan zodat de ontstane wonden kunnen helen. Bij EFT gaan we samen de diepte in om te begrijpen waarom de ontrouw heeft plaatsgevonden en wat er voor nodig is om jullie band weer te herstellen. We moedigen jullie aan om eerlijk en open met elkaar te praten en kwetsbare kanten te laten zien. Zo leren jullie elkaar beter kennen op een dieper niveau en begrijpen jullie elkaar beter. EFT relatietherapie draagt bij aan het proces van vergeving. 

De wond van ontrouw is diep, maar het is niet altijd dodelijk. Met werk en toewijding kunnen koppels het overleven en zelfs sterker worden.

Wat houdt EFT Relatietherapie precies in?

EFT Relatietherapie, ook wel Emotionally Focused Therapy, is een effectieve tool om je relatie te verbeteren en te verdiepen. Bij deze vorm van therapie draait het allemaal om het begrijpen en verbeteren van de emotionele connectie (of het gebrek daaraan) tussen jou en je partner. Het doel van EFT is om die vervelende negatieve interactiepatronen te doorbreken en in plaats daarvan een sterkere, liefdevolle band te creëren.

Bij EFT relatietherapie werk je samen met een therapeut aan het beter leren begrijpen van jouw behoeften, maar ook die van je partner. Dat betekent dus dat je beter leert praten over je gevoelens en verlangens, zonder dat de situatie meteen escaleert.

De verschillende fases van EFT relatietherapie na ontrouw

Bij EFT Relatietherapie na ontrouw werken we met drie  fases. In de eerste fase, de de-escalatiefase, onderzoeken we van welke negatieve interactiepatronen er sprake is binnen jullie relatie. Open communicatie is hierbij erg belangrijk. Hierdoor begrijpen jullie beter waar de pijnpunten liggen en wat er precies achter de ontrouw schuilt. Inzicht hierin krijgen is al een goede eerste stap richting herstel! In deze fase worden heftige emoties gekalmeerd en wordt er een basis gelegd voor verdere vooruitgang.

Tijdens de tweede fase, de verdiepingsfase, verkennen we verborgen verlangens, kwetsbaarheden en hechtingsbehoeften die misschien wel een rol hebben gespeeld bij de ontrouw. Hier leren jullie jezelf en elkaar op een dieper niveau kennen, waardoor er meer begrip en een betere emotionele connectie ontstaat. Angsten en behoeften worden in deze fase naar elkaar uitgesproken en de hechtingsband wordt geherstructureerd.


Tot slot is er de consolidatiefase. In deze fase verankeren we de positieve veranderingen die jullie gemaakt hebben en versterken we de nieuwe, gezondere interactiepatronen. Zo werken we aan het consolideren van de verbeterde emotionele band. Deze fase is gericht op het creëren van een stevige basis voor de toekomst, waarin jullie relatie weer op kan bloeien, ondanks de uitdagingen die jullie hebben overwonnen!

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

Relatiepodcast Paul en Roos Hoofdpersoon

Paul en Roos de relatiepodcast

Terug naar alle artikelen Podcast over relaties Onze collega Rosa-Lin Meijer werkzaam bij Hoofdpersoon Psychologie heeft samen met een studiegenoot uit haar studententijd in Groningen

Read More »
jouw pad naar echte vrijheid

Jouw pad naar echte vrijheid

Terug naar alle artikelen Het terugpakken van zelfregie In ons dagelijks bestaan worden we vaak meegevoerd door de stroom van het leven, in plaats van

Read More »