Vreemdgaan in een relatie: hoe nu verder?

Vreemdgaan in een relatie: is je relatie daarna nog te redden?

Kan een relatie worden gered na vreemdgaan? Dit is een vraag die veel mensen zich stellen als ze ontrouw zijn geweest. Het antwoord is niet altijd eenduidig, maar er zijn zeker dingen die je kunt doen om je kansen te vergroten om de schade die is aangericht te herstellen. We voorzien je graag van enkele stappen die je kunt nemen om te proberen je relatie te redden nadat je bent vreemdgegaan.

Maak tijd vrij voor zelfreflectie

Ten eerste is het belangrijk dat je de tijd neemt voor zelfreflectie. Vraag jezelf af waarom je in de eerste plaats bent vreemdgegaan en welke onderliggende problemen tot je ontrouw kunnen hebben geleid. Als je deze onderliggende problemen niet aanpakt, is de kans groot dat ze in de toekomst weer de kop opsteken en meer problemen in je relatie veroorzaken.

vreemdgaan in relatie hoe verder

Wees eerlijk tegen je partner

Ben je vreemdgegaan, dan is het van belang dat je eerlijk bent tegen je partner. Vertel hem of haar wat er is gebeurd en waarom het is gebeurd. Dit kan een moeilijk gesprek zijn, maar als je het vertrouwen wilt herstellen is dit noodzakelijk. Je hoeft natuurlijk niet elk detail te vertellen: dat de ander misschien wel beter kon zoenen kun je beter achterwege laten!

Je partner zal waarschijnlijk veel vragen hebben en hij of zij zal tijd nodig hebben om alles te verwerken. Wees geduldig en geef je partner alle ruimte die hij of zij nodig heeft.

Maak een plan om verder te gaan

Zodra je eerlijk bent geweest tegen je partner en een idee hebt van de onderliggende problemen waarvan er sprake is, is het tijd om een plan te maken om verder te gaan.

In dit plan kun je verschillende dingen opnemen, zoals bijvoorbeeld:

Het nemen van een pauze van elkaar

Het kan goed zijn om na het vreemdgaan even een pauze in te lassen. Dit geeft jullie allebei wat tijd om na te denken over wat er is gebeurd en om te beslissen of jullie willen proberen de relatie te redden.

Naar een relatietherapeut gaan

Als je moeite hebt met het verwerken van de nasleep van het vreemdgaan, kan het nuttig zijn om naar een relatietherapeut te gaan. Tijdens relatietherapie kunnen jullie werken aan het herstellen van de verbinding en kan vergeving na een crisis onderwerp van gesprek zijn. Ook kan het zinvol zijn om individuele therapie te starten bij een psycholoog. Een psycholoog kan je nieuwe inzichten bieden en je helpen om te gaan met alle emoties die je ervaart.
De relatie verbeteren

Vreemdgaan kan een signaal zijn dat er iets mist in de relatie. Maken jullie bijvoorbeeld wel voldoende tijd voor elkaar vrij en luisteren jullie goed naar de behoeften van de ander? Kijk kritisch naar de relatie en bepaal waar de verbeterpunten liggen. Maak vervolgens een concreet plan. Hoe kun je deze punten verbeteren en wat is daar voor nodig?

Het herstellen van de intimiteit in jullie relatie

Als je partner is vreemdgegaan dan laat dat diepe sporen na, ook op het gebied van intimiteit. Wil je je relatie redden, dan zul je een manier moeten vinden om het vertrouwen en de intimiteit te herstellen. Dit kan tijd en moeite kosten, maar het is het uiteindelijk waard! Blijf in gesprek met elkaar, praat over jullie verlangens, luister naar elkaars lichaamstaal en respecteer elkaars wensen.

Vreemdgaan in een relatie: betekent dat einde relatie?

Gaat je partner vreemd, dan staat je wereld op zijn kop. Toch hoeft ontrouw niet per se het einde van je relatie te betekenen. Door met bovenstaande tips aan de slag te gaan kun je ervoor zorgen dat je uiteindelijk weer verbonden met elkaar raakt en je er misschien zelfs sterker uitkomt.

Meer weten?

Houd me vast bijeenkomsten

-Bekijk onze tarieven voor relatietherapie

-Relaties en de hechtingstheorie

-Hoe overwin je bindingsangst?

Lezersvraag: moet ik vreemdgaan vertellen aan mijn partner?

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

Relatiepodcast Paul en Roos Hoofdpersoon

Paul en Roos de relatiepodcast

Terug naar alle artikelen Podcast over relaties Onze collega Rosa-Lin Meijer werkzaam bij Hoofdpersoon Psychologie heeft samen met een studiegenoot uit haar studententijd in Groningen

Read More »