Terug naar alle artikelen

Hoe onzekerheid aanpakken?

Onzekerheid, wat is het en hoe pak je het aan?

Onzekerheid is iets waar veel mensen mee te maken krijgen. Het is tegelijkertijd ook iets waar men niet bepaald blij mee is. Een gevoel van onzekerheid is meestal onprettig. Zeker wanneer je hier op reguliere basis mee te maken krijgt. Wat is er dan mogelijk om het aan te pakken en zekerder van jezelf te worden?

Wat is onzekerheid?

Onder onzekerheid verstaan we het herhaaldelijk twijfelen aan jezelf en beslissingen die je neemt of wilt nemen.

Onzekerheid zorgt ervoor dat je niet zeker weet of je wel het juiste doet. Je bent bijvoorbeeld veelvuldig aan het piekeren, wat zorgt voor een bepaalde mate van spanning en stress. In veel opzichten is dit het tegenovergestelde van zelfvertrouwen. Bij onzekerheid heb je juist weinig vertrouwen in jezelf.

Iedereen voelt zich soms weleens onzeker. Vooral met betrekking tot zaken waar we geen of weinig verstand van hebben. Het is echter wanneer deze onzekerheid de overhand neemt dat het een probleem begint te worden. De negatieve gedachten die hierbij komen kijken, komen steeds frequenter bovendrijven. Het is goed mogelijk dat dit uiteindelijk een negatief zelfbeeld veroorzaakt.

De oorzaken van onzekerheid

Het is niet zo dat er altijd één duidelijk aanwijsbare oorzaak is van onzekerheid. Er zijn namelijk verschillende factoren die hier in potentie een rol bij spelen. Laten we ze één voor één bekijken:

Ontwikkelde persoonlijkheid

Ben je een echte perfectionist en/of heb je geregeld angst om te falen? Dan is er een goede kans dat deze ontwikkelde persoonlijkheid in nauw verband staat met je terugkerende onzekerheid. Er is veel onzekerheid wanneer je iets moet doen of presteren. Elke keer dat het niet volledig naar wens gaat, neemt de onzekerheid toe.

Emotionele oorzaak

Ook is het mogelijk dat er juist een emotionele oorzaak aan ten grondslag ligt. Een voorbeeld hiervan is een onprettige jeugd. Je ouders waardeerden je vroeger mogelijk maar in een beperkte mate. Of er was nooit een gevoel dat je thuis ‘veilig’ was. Dergelijke problemen in je jeugd werken mogelijk door op latere leeftijd. Er ontstaat dan een negatief zelfbeeld, wat de onzekerheid geregeld laat terugkeren.

Financiële oorzaak

Een penibele financiële situatie is een bekende veroorzaker van onzekerheid. Dit is zeker het geval wanneer je iedere maand opnieuw voor een uitdaging staat om rond te komen. Dit levert stress en onzekerheid op. Zeker wanneer je ook nog eens veel waarde hecht aan wat anderen van je financiële situatie vinden.Onzekerheid oorzaken

Lichamelijke oorzaak

Ben je recent ziek geweest of heb je op een andere manier te maken met een lichamelijke beperking? Dan is het goed mogelijk dat dit de veroorzaker van de onzekerheid is. Het wekt bijvoorbeeld veel twijfel op over de toekomst. Zeker ernstige aandoeningen zorgen geregeld voor terugkerende onzekerheid.

Manieren om onzekerheid aan te pakken

Leven met (bijna) altijd aanwezige onzekerheid is bepaald geen pretje. Het is dan maar goed ook dat er manieren zijn om onzekerheid aan te pakken. Zo ga je op termijn minder last hebben van onzekere gedachten en gevoelens. Je bent beter in staat om een gelukkig leven te leiden.

Met deze 3 praktische tips kan je alvast een start maken met het werken aan jouw onzekerheid:

Maak connecties

Wist je dat eigenlijk iedereen geregeld onzeker is? Vaak hebben onzekere mensen het gevoel dat ze een van de weinigen zijn. Hierdoor praat men er niet graag over met anderen. Doe dit juist wel. Het zorgt voor begrip en het lucht op. Daarnaast zal je merken dat door het delen van jouw kwetsbaarheid de ander ook geneigd is om meer te delen. Dit geeft een prettigere diepere verbinding met elkaar! 

Praat positief tegen jezelf

Wanneer je bewust gaat letten op de gedachten die je onbewust hebt, merk je waarschijnlijk al snel dat deze overwegend negatief zijn. Probeer hier verandering in aan te brengen, door positieve dingen tegen jezelf te zeggen. Werk bijvoorbeeld met affirmaties en visualiseer hoe een perfecte uitkomst eruitziet.

Werk aan je zelfvertrouwen

Uiteindelijk komt het erop neer dat je aan je zelfvertrouwen moet werken om minder onzeker te zijn in situaties. Het doel is dan om meer vertrouwen in jezelf en in je beslissingen te krijgen. Met onze cursus Versterk Je Zelfvertrouwen leer je stap voor stap hoe dit voor je mogelijk is. Liever 1-op-1 begeleiding van onze deskundige psychologen? Overweeg dan een coachingstraject.

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

jouw pad naar echte vrijheid

Jouw pad naar echte vrijheid

Terug naar alle artikelen Het terugpakken van zelfregie In ons dagelijks bestaan worden we vaak meegevoerd door de stroom van het leven, in plaats van

Read More »
Burn-out coaching

Burn-out coaching

Terug naar alle artikelen Burn-out coaching en tips om een burn-out te voorkomen In onze moderne samenleving wordt er veel van ons verwacht. De druk

Read More »