
Hoe maak je verbinding met jezelf?
Terug naar alle artikelen Wat moet je doen als je jezelf kwijt bent? Misschien heb je al een tijdje het gevoel dat je jezelf aan
Onzekerheid is iets waar veel mensen mee te maken krijgen. Het is tegelijkertijd ook iets waar men niet bepaald blij mee is. Een gevoel van onzekerheid is meestal onprettig. Zeker wanneer je hier op reguliere basis mee te maken krijgt. Wat is er dan mogelijk om het aan te pakken en zekerder van jezelf te worden?
Onder onzekerheid verstaan we het herhaaldelijk twijfelen aan jezelf en beslissingen die je neemt of wilt nemen.
Onzekerheid zorgt ervoor dat je niet zeker weet of je wel het juiste doet. Je bent bijvoorbeeld veelvuldig aan het piekeren, wat zorgt voor een bepaalde mate van spanning en stress. In veel opzichten is dit het tegenovergestelde van zelfvertrouwen. Bij onzekerheid heb je juist weinig vertrouwen in jezelf.
Iedereen voelt zich soms weleens onzeker. Vooral met betrekking tot zaken waar we geen of weinig verstand van hebben. Het is echter wanneer deze onzekerheid de overhand neemt dat het een probleem begint te worden. De negatieve gedachten die hierbij komen kijken, komen steeds frequenter bovendrijven. Het is goed mogelijk dat dit uiteindelijk een negatief zelfbeeld veroorzaakt.
Het is niet zo dat er altijd één duidelijk aanwijsbare oorzaak is van onzekerheid. Er zijn namelijk verschillende factoren die hier in potentie een rol bij spelen. Laten we ze één voor één bekijken:
Ben je een echte perfectionist en/of heb je geregeld angst om te falen? Dan is er een goede kans dat deze ontwikkelde persoonlijkheid in nauw verband staat met je terugkerende onzekerheid. Er is veel onzekerheid wanneer je iets moet doen of presteren. Elke keer dat het niet volledig naar wens gaat, neemt de onzekerheid toe.
Ook is het mogelijk dat er juist een emotionele oorzaak aan ten grondslag ligt. Een voorbeeld hiervan is een onprettige jeugd. Je ouders waardeerden je vroeger mogelijk maar in een beperkte mate. Of er was nooit een gevoel dat je thuis ‘veilig’ was. Dergelijke problemen in je jeugd werken mogelijk door op latere leeftijd. Er ontstaat dan een negatief zelfbeeld, wat de onzekerheid geregeld laat terugkeren.
Een penibele financiële situatie is een bekende veroorzaker van onzekerheid. Dit is zeker het geval wanneer je iedere maand opnieuw voor een uitdaging staat om rond te komen. Dit levert stress en onzekerheid op. Zeker wanneer je ook nog eens veel waarde hecht aan wat anderen van je financiële situatie vinden.
Ben je recent ziek geweest of heb je op een andere manier te maken met een lichamelijke beperking? Dan is het goed mogelijk dat dit de veroorzaker van de onzekerheid is. Het wekt bijvoorbeeld veel twijfel op over de toekomst. Zeker ernstige aandoeningen zorgen geregeld voor terugkerende onzekerheid.
Leven met (bijna) altijd aanwezige onzekerheid is bepaald geen pretje. Het is dan maar goed ook dat er manieren zijn om onzekerheid aan te pakken. Zo ga je op termijn minder last hebben van onzekere gedachten en gevoelens. Je bent beter in staat om een gelukkig leven te leiden.
Met deze 3 praktische tips kan je alvast een start maken met het werken aan jouw onzekerheid:
Wist je dat eigenlijk iedereen geregeld onzeker is? Vaak hebben onzekere mensen het gevoel dat ze een van de weinigen zijn. Hierdoor praat men er niet graag over met anderen. Doe dit juist wel. Het zorgt voor begrip en het lucht op. Daarnaast zal je merken dat door het delen van jouw kwetsbaarheid de ander ook geneigd is om meer te delen. Dit geeft een prettigere diepere verbinding met elkaar!
Wanneer je bewust gaat letten op de gedachten die je onbewust hebt, merk je waarschijnlijk al snel dat deze overwegend negatief zijn. Probeer hier verandering in aan te brengen, door positieve dingen tegen jezelf te zeggen. Werk bijvoorbeeld met affirmaties en visualiseer hoe een perfecte uitkomst eruitziet.
Uiteindelijk komt het erop neer dat je aan je zelfvertrouwen moet werken om minder onzeker te zijn in situaties. Het doel is dan om meer vertrouwen in jezelf en in je beslissingen te krijgen. Met onze cursus Versterk Je Zelfvertrouwen leer je stap voor stap hoe dit voor je mogelijk is. Liever 1-op-1 begeleiding van onze deskundige psychologen? Overweeg dan een coachingstraject.
Terug naar alle artikelen Wat moet je doen als je jezelf kwijt bent? Misschien heb je al een tijdje het gevoel dat je jezelf aan
Terug naar alle artikelen Verandering op de werkvloer In een snel veranderende wereld waarin continue van alles aan de hand is hebben we ook binnen
Terug naar alle artikelen Wat te doen als je twijfelt over je relatie? Hebben jullie vaker ruzie? Voel je je minder aangetrokken tot je partner?
Terug naar alle artikelen Hoe zorg je dat je relatie goed blijft? Hoe houd je je relatie bestendig? Dat is iets wat veel mensen zich
Terug naar alle artikelen De meest voorkomende psychologische blinde vlekken op de werkvloer We hebben ze allemaal, alleen zijn we ons er niet direct bewust
Terug naar alle artikelen Wanneer schakel je een coach in? Vaak wordt er gedacht dat coaches er alleen zijn voor mensen met problemen. Niets is
Ontvang onze nieuwsbrief met updates, tips en nieuwe inzichten