Hoe bewust ademen je kan helpen om stress te verminderen
Terug naar alle artikelen Hoe helpt ademhaling stress te verminderen? In onze drukke levens hebben we vaak te maken met momenten van stress. Je ademhaling
Hoe ziet jouw ochtendritueel eruit? Spring jij altijd direct je bed uit om vervolgens op je gemakje de dag te beginnen, of blijf je het liefst zo lang mogelijk liggen om vervolgens snel je ontbijt naar binnen te werken, de kinderen naar school te brengen en je daarna te moeten haasten naar het werk? Laten we eerlijk zijn: de meesten van ons zijn geen natuurlijke vroege vogels. Voor veel mensen is het verleidelijk om ‘s ochtends een aantal keer te snoozen en lekker in bed te blijven liggen tot het moment dat je er écht uit moet. Maar wist je dat een goed ochtendritueel je dag aanzienlijk kan verbeteren? Lees gauw verder!
Misschien denk je nu: ik ben echt geen ochtendmens, waarom zou ik in hemelsnaam extra tijd besteden aan iets dat er alleen maar voor zorgt dat ik vroeger mijn bed uit moet? Extra lang in bed blijven liggen lijkt misschien fijn, maar als je je dag begint met snoozen tot het laatste moment en je je dan snel klaar moet maken om je vervolgens te haasten naar je werk of andere verplichtingen, begin je de dag eigenlijk al gestrest. Je hebt geen tijd om rustig wakker te worden, je gedachten te ordenen en jezelf voor te bereiden op wat er komen gaat. Dit is een veelvoorkomende ‘klacht’ van mensen met burn-out in onze klacht.
Met een goed ochtendritueel ervaar je meer rust. Voordat iedereen begint met werken, heb jij er al een uur aan productiviteit op zitten! Hoef je je de rest van de dag ook niet druk te maken dat je nog moet mediteren, plannen of bewegen.
Uiteraard kun je zelf kiezen hoe jouw ochtendritueel er precies uitziet, maar we geven je graag wat inspiratie.
Vroeg opstaan gaat niet iedereen even makkelijk af. Maar, zodra je hier gewend aan raakt, zul je zien dat je je productiever voelt en veel meer uit je dag kunt halen. Je ochtend zet de toon voor de rest van de dag. Ben je ruim op tijd uit de veren, dan start je je dag rustig en heb je gedurende de dag minder het gevoel dat je geleefd wordt.
Je hoeft heus niet om 05:00 uur al naast je bed te staan, maar een half uur eerder de wekker zetten doet vaak al wonderen! Vind je het lastig om niet te snoozen? Zet je wekker dan wat verder weg, zodat je je bed uit moet om hem uit te zetten.
Het eerste uur van de ochtend is het roer van de dag
-Henry Ward Beecher
Heb jij de neiging om direct je telefoon te pakken nadat je wakker wordt? Probeer in plaats daarvan je dag eens te beginnen door je aandacht op jezelf te richten (lees ook: de invloed van sociale media op ons zelfbeeld). Dit kun je op verschillende manieren doen. Neem bijvoorbeeld even de tijd om stil te staan bij zaken waar je dankbaar voor bent. Schrijf ze op, zodat je ze later nog eens terug kunt lezen. Je dag beginnen met dankbaarheid zorgt voor een beter humeur.
Ook een meditatiemomentje helpt je om je dag rustiger en bewuster te beginnen. Neem even de tijd om op te merken hoe je je écht voelt. Dit zorgt ervoor dat je je gedachten beter onder controle krijgt, waardoor je ook de rest van de dag beter in staat bent om te focussen.
Je bed opmaken lijkt misschien iets simpels, maar dat ene minuutje kan veel impact hebben op de rest van je dag. Maak je je bed direct op nadat je opstaat, dan geeft dat je namelijk het gevoel dat je meteen al productief bent en iets goeds hebt gedaan. Ook zorgt het voor meer rust in je hoofd. Bovendien ziet je bed er zo een stuk netter uit, waardoor je je fijner voelt als je de slaapkamer binnenloopt.
Beweging in de ochtend zorgt niet alleen voor meer fysieke energie, maar geeft ook een mentale boost. Het verbetert je humeur en stoomt je klaar voor de rest van de dag. Houd je niet zo van sporten, dan is dat geen ramp! Er zijn verschillende manieren waarop je je lichaam kunt laten bewegen. Begin de dag bijvoorbeeld met een wandeling of doe een paar yoga-oefeningen.
Is er iets wat jij graag doet, maar waar je eigenlijk te weinig tijd voor hebt? Doe dat dan voortaan ‘s ochtends. Daarmee heb je gelijk een goede motivatie om je bed vroeg uit te komen! Maak bijvoorbeeld tijd vrij om te lezen. Er bestaan genoeg inspirerende boeken die ervoor zorgen dat je de dag start met een positieve mindset.
Bij een goed ochtendritueel hoort ook een goed ontbijt. Eet je ‘s ochtends een gezonde maaltijd, dan kun je de dag met volle energie tegemoet treden. Naast dat een gezond ontbijt helpt bij het opstarten van onze stofwisseling, verbetert het ook onze concentratie, focus en algehele cognitieve functies.
Vergeet daarnaast niet om je dag te beginnen met een groot glas water. Tijdens onze slaap drinken we natuurlijk lange tijd niets, dus het is erg belangrijk om ons vochtgehalte vervolgens weer aan te vullen. Een tekort aan vocht kan ervoor zorgen dat je hersenen minder goed functioneren. Begin je de ochtend met voldoende water, dan voel je je de rest van de dag energieker en helderder!
Wat voor de één een goed ochtendritueel is, hoeft dat voor de ander zeker niet te zijn. Ieder heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften als het gaat om het starten van de dag. Sommigen geven de voorkeur aan een rustige start met wat tijd voor zichzelf, misschien door te mediteren, een boek te lezen, de dag te plannen of wat rek- en strekoefeningen te doen. Anderen halen juist energie uit een stevige workout of een verfrissende ochtendwandeling.
Welke invulling je jouw ochtendritueel ook geeft, een goed ritueel zorgt ervoor dat je de dag positief begint. Ontdek wat voor jou het beste werkt en ga voortaan met een positieve mindset en vol energie de dag in! Bekijk ook eens onze coachingspagina wanneer je met jouw ochtendritueel wat hulp kunt gebruiken!
Als je de dag begint met het juiste ritueel, hoeft de rest van de dag niet perfect te zijn.
- Tim Ferriss
Terug naar alle artikelen Hoe helpt ademhaling stress te verminderen? In onze drukke levens hebben we vaak te maken met momenten van stress. Je ademhaling
Terug naar alle artikelen Hoe herken je langdurige stress? Het is voor iedereen anders hoe je lichaam signalen afgeeft bij langdurige stress. Zowel mentaal als
Terug naar alle artikelen Goed genoeg ouderschap Wat is ‘goed genoeg’ ouderschap? De term “goed genoeg ouderschap” verwijst naar een opvoedingsstijl waarin ouders streven naar
Terug naar alle artikelen Oorzaken van stress Stress is een bekend fenomeen dat velen van ons dagelijks ervaren bijvoorbeeld op het werk of in de
Terug naar alle artikelen De vijf liefdestalen Hoe jouw liefdestaal je relatie kan versterken! Liefde is een universeel concept, maar de manier waarop we liefde
Terug naar alle artikelen Hoe werkt je brein bij een negatief zelfbeeld? Iedereen heeft overtuigingen over zichzelf, of ze nu positief of negatief zijn. Deze
Ontvang onze nieuwsbrief met updates, tips en nieuwe inzichten