Focussen, hoe doe je dat?

Tips om je beter te kunnen focussen

Als je een taak wilt uitvoeren, is het handig om je te kunnen focussen. Focussen is het kunnen concentreren, of je aandacht kunnen richten op één taak. Dat kan soms moeilijk zijn, bijvoorbeeld wanneer jouw gedachten alle kanten op gaan, wanneer er veel om je heen gebeurt of wanneer je burn-out bent geraakt. Daarnaast leven we in een tijd waarin er overal stimuli zijn die je kunnen afleiden. Hoe kun je ondanks alle afleiding dan toch zo goed mogelijk al je aandacht richten op wat je moet en wil doen? In deze blog volgen een aantal tips gebaseerd op de lessen van een top focusser en TEDx spreker, Christina Bengtsson die militair officier en wereldkampioen precisieschieten is geweest.

Waarom is focus belangrijk?

Focussen is een vaardigheid die handig is bij het uitvoeren van taken. Het kunnen concentreren en je aandacht richten op wat je moet doen, helpt om je doelen te bereiken en is ook belangrijk voor de mentale gezondheid.

Het is een vaardigheid die dagelijks meer nodig is dan we ons misschien beseffen, bijvoorbeeld wanneer je naar iemand luistert, je aan het werk bent, je in het verkeer bent, of als je aan het leren bent. Focussen helpt je om de nodige taken zo goed mogelijk uit te voeren en om jouw potentieel te benutten.

Focussen, hoe doe je dat?

Als mensen hebben we de vaardigheid om met onze gedachten naar de toekomst en naar het verleden te gaan. “Wat gebeurt er als…” of “wat als ik het anders had gedaan..” zijn hier voorbeelden van. Als we ons te veel bezig houden met wat er anders kon, of met wat er nog komen gaat ontstaat er stress/angst en dit verstoort de mogelijkheid om te kunnen focussen in het moment. Daarnaast kan het teveel richten op tekortkomingen in het verleden of mogelijkheden in de toekomst niet alleen onze focus verstoren, maar gaat het ook ten koste van onze innerlijke kracht van dit moment. En juist onze innerlijke kracht zorgt ervoor dat we verder komen en onze potentie kunnen benutten.

1. Bewustzijn: het onderscheiden van verschillende gedachten

Elke dag ervaren we duizenden gedachten. De eerste stap is om je bewust te worden van wat voor soort gedachten er allemaal zijn. Welke gedachten kunnen je verder helpen en welke gedachten zijn juist belemmerend? Het onderscheiden van deze helpenden en niet helpenden gedachten is de eerste stap tot meer focus. Daarnaast geeft Christina Bengtsson ook de tip om je aandacht te richten op ‘neutrale gedachten’ in plaats van op ‘niet helpende gedachten’. Neutrale gedachten kunnen dingen zijn als een lamp, een deurknop of een stoel. Het focussen op de neutrale gedachten zorgt er in ieder geval voor dat je niet hoeft te stressen over niet helpende gedachten.

tips om te focussen

Het geheim van verandering is om al je energie te focussen, niet op het bestrijden van het oude, maar op het bouwen van het nieuwe.

2. In het hier en nu blijven en accepteren waar je écht staat

Het continue focussen op wat we zullen bereiken in de toekomst of wat er mis is gegaan in het verleden, zorgt ervoor dat we onze focus van dit moment verliezen. Wanneer we onze aandacht kunnen richten naar het hier en nu en naar onze innerlijke kracht van dit moment, dan kunnen we ons precies zo presenteren zoals we in dit moment zijn. Niet meer en niet minder. Dat vraagt ook om acceptatie van waar je nu staat, zonder oordeel. Als we in het moment kunnen blijven én kunnen accepteren waar we echt zijn, dan kunnen we vanuit daar onze vaardigheden trainen en verbeteren. Ook al ben je in dit moment nog niet waar je wil zijn, accepteer waar je nu staat en weet dat het genoeg is. Oefening baart kunst en je leert het best wanneer je ontspannen bent en geen angst, zorgen of stress hebt!

3. Laat de frustratie van niet genoeg tijd hebben los

We leven in een wereld met eindeloze mogelijkheden. Dit kan de verwachting scheppen dat we van alles moeten doen, dat ons leven intens moet zijn en dat je ook nog eens moet pieken in alles wat je doet. We richten onze aandacht op al die verschillende dingen die we willen doen in plaats van ons te focussen op één ding goed doen. Onze focus versplinterd en de tijd gaat voorbij. Dit kan leiden tot de frustratie dat er niet genoeg tijd is om alles te kunnen doen. Christina Bengtsson zegt hiervoor het volgende: “hoe meer mogelijkheden er zijn, hoe meer we ook moeten kiezen welke mogelijkheden we laten gaan”. Een andere tip die zij geeft is, maak een “not-to-do-list” in plaats van een “to-do-list”. Het in kaart brengen van wat je allemaal niet moet doen, kan helpen om weer in de mindset van focus te komen.

Focus gaat over het maken van bewuste keuzes. Het gaat erom te houden wat ertoe doet in het zicht - en de rest uit te sluiten.

Tot slot

Naast de bovengenoemde tips is het ook belangrijk om onderscheid te maken tussen focus op lange termijn en focus op korte termijn. Met de vele prikkels om ons heen is het makkelijk om onze aandacht te richten op alles dat op korte termijn bevestiging en positieve feedback geeft (bijvoorbeeld social media). Christina Bengtsson geeft mee dat het voor onze focus en zelfvertrouwen ook belangrijk is om onze aandacht naar binnen te richten en om voldoening te halen uit onszelf, in plaats van alleen vanuit de omgeving. Op deze manier versterk je de focus om jouw eigen leven te sturen en om de richting in te gaan die voor jou belangrijk is.

Hieronder kun je een filmpje bekijken waarbij de top- focusser, militair en wereldkampioen schieten Christina Bengtsson het belang van focus op haar eigen manier uitlegt.

Mocht je na het lezen en horen van dit verhaal hulp nodig hebben om meer richting te geven aan jouw leven, neem dan gerust contact op met de coaches van Hoofdpersoon.

Video: The art of focus

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

Relatiepodcast Paul en Roos Hoofdpersoon

Paul en Roos de relatiepodcast

Terug naar alle artikelen Podcast over relaties Onze collega Rosa-Lin Meijer werkzaam bij Hoofdpersoon Psychologie heeft samen met een studiegenoot uit haar studententijd in Groningen

Read More »
jouw pad naar echte vrijheid

Jouw pad naar echte vrijheid

Terug naar alle artikelen Het terugpakken van zelfregie In ons dagelijks bestaan worden we vaak meegevoerd door de stroom van het leven, in plaats van

Read More »