Tips bij een herfstdip

Wat te doen bij een herfstdip?

De herfst is weer in volle gang, en dat is te merken. Blaadjes vallen van de bomen, het is vroeg donker en de temperaturen liggen een stuk lager dan in de maanden hiervoor. Tijd dus om een gezellige herfstsfeer in huis te creëren, lekker met een dekentje op de bank neer te ploffen en te genieten van een heerlijke warme chocolademelk. Toch is de herfst niet altijd voor iedereen even gezellig. Wanneer de bladeren weer van de bomen vallen, krijgen veel mensen namelijk last van een herfstdip. Maar gelukkig valt daar iets aan te doen!

Zo herken je een herfstdip

De ernst van de symptomen van een herfstdip kan van persoon tot persoon variëren. De één zal er slechts een beetje last van hebben en gewoon nog goed kunnen functioneren, terwijl de ander zich het liefst de hele herfst terugtrekt. Er zijn een aantal symptomen die vaak voorkomen:

 

  • Neerslachtigheid: veel mensen voelen zich somberder tijdens de overgang van zomer naar herfst en in de herfst zelf.
  • Minder energie: het kan zo zijn dat je minder energie dan normaal hebt.
  • Veranderingen in slaappatroon. Sommige mensen lukt het minder goed om in slaap te vallen, terwijl anderen juist meer slaap nodig hebben dan normaal.
  • Meer eetlust: er kunnen veranderingen ontstaan in je eetlust; zo kun je bijvoorbeeld meer trek hebben in koolhydraatrijk voedsel.
  • Moeite met de concentratie: het kan lastiger zijn om je te concentreren en helder na te denken.
  • Minder zin om dingen te ondernemen: je kunt merken dat je minder zin hebt in bepaalde activiteiten die je normaal gesproken wel leuk vindt om te doen.
  • Sociaal isoleren: sommige mensen hebben minder of geen behoefte meer aan sociale interactie, en trekken zich terug.
  • Prikkelbaarheid: je kunt ook last hebben van prikkelbaarheid en je sneller ergeren.
 
NB: wanneer mensen aan veel symptomen voldoen kan er sprake zijn van een ‘seizoensgebonden depressie’ en kan het inschakelen van professionele hulp verstandig zijn

Herfst toont ons hoe mooi het is om dingen los te laten.

Hoe ontstaat een herfstdip?

Naarmate de herfst vordert, worden de dagen korter en donkerder. Dit kan van invloed zijn op onze biologische klok en het circadiaanse ritme, wat leidt tot een verminderde productie van serotonine. Dit is een neurotransmitter die invloed heeft op onze stemming.

 

Ook maken we in de herfst en winter eerder op de dag melatonine aan: het hormoon dat een signaal naar je hersenen stuurt dat het tijd is om te gaan slapen. Hierdoor raakt je dag- en nachtritme verstoord, wat weer invloed heeft op je slaappatroon en je stemming.

 

Daarnaast zijn er meerdere factoren die ervoor kunnen zorgen dat je een herfstdip (of winterdip) ervaart. Na een fijne, ontspannen zomer krijgen veel mensen het gevoel dat ze in de herfst weer flink aan de bak moeten als het aankomt op werk of school. Dat kan dan ook best wat stress veroorzaken.

 

Ook hebben veel mensen last van seizoensveranderingen, omdat ze niet van de herfst houden, of omdat ze gevoelig zijn voor weersverandering. Bovendien worden er in de herfst vaak minder sociale gelegenheden georganiseerd, wat kan leiden tot eenzaamheid.

Tips bij een herfstdip of winterdip

Tips tegen een herfstdip

Gelukkig hoef je niet bij de pakken neer te gaan zitten – er valt zeker iets aan een herfstdip te doen!

Probeer in deze periode veel buiten te zijn, ook als het bewolkt is. Het daglicht kan ervoor zorgen dat je meer serotonine aanmaakt. Maak bijvoorbeeld een flinke herfstwandeling door het bos of een ander mooi natuurgebied. Zo heb je ook nog eens je dagelijkse dosis beweging en blijf je actief en gezond.

Ook als het buiten kouder wordt, is het belangrijk om in beweging te blijven. Alhoewel het goed is om tijd buiten door te brengen, kun je er ook voor kiezen om binnen te sporten. Pak eens een groepslesje in de sportschool, of ga zelf aan de slag met gewichten. Houd je niet zo van fitness, dan zijn er gelukkig ontzettend veel andere opties. Wat dacht je van dansen, atletiek, zwemmen of een potje tennis met wat vrienden?

Zet je je wekker iedere dag om dezelfde tijd, dan kan dat helpen om je biologische klok stabiel te houden, ook als het ‘s ochtends donker is. Een regelmatig slaapschema kan bijdragen aan een betere stemming en energieniveau tijdens de wat donkerdere maanden. Vind je het lastig om ‘s ochtends wakker te worden en op te staan? Dan is een wake-up light een echte aanrader!

Dat de voeding die je tot je neemt een grote invloed heeft op je stemming en energieniveau, is je waarschijnlijk al bekend. Een gezond dieet kan dan ook zeker bijdragen aan een betere emotionele én fysieke gezondheid, zelfs tijdens de herfstperiode.

 

Kies voor een uitgebalanceerd voedingspatroon dat rijk is aan groenten, fruit, volkoren granen en goede eiwitbronnen. Beperk de inname van suiker en geraffineerde koolhydraten. Deze kunnen schommelingen in je bloedsuikerspiegel veroorzaken, wat van invloed kan zijn op je stemming. Daarnaast is het uiteraard ook in de herfstmaanden belangrijk dat je genoeg drinkt.

Probeer te voorkomen dat je gedurende de herfstperiode te veel in jezelf gekeerd raakt. Het is goed om regelmatig met vrienden en familie af te spreken of sociale activiteiten bij te wonen, ook als je daar eigenlijk niet zo’n zin in hebt. Best kans dat als je er eenmaal bent, je het toch wel erg gezellig vindt!

 

Sociale interactie kan je helpen om de herfstblues tegen te gaan. Het zorgt voor afleiding, positieve emoties en een gevoel van verbondenheid. Bovendien is het goed om regelmatig je gedachten en gevoelens met anderen te delen – dit kan eventuele neerslachtigheid verminderen en steun bieden in deze periode.

Voel je je een beetje down, merk je dat je minder energie hebt en ben je wat prikkelbaarder? Dan is het belangrijk om lief te zijn voor jezelf. Gun jezelf wat extra’s: boek een weekendje weg, trakteer jezelf op een heerlijke maaltijd buiten de deur, shop een nieuwe garderobe bij elkaar of maak tijd vrij voor een avondje me-time.

Onthoud dat je echt niet de enige bent met een herfstdip, en dat je er niet alleen voor staat. Zeker wanneer je veel hinder ervaart van je klachten, is het goed om er met iemand over te praten. Dat kan natuurlijk met een vriend, vriendin, familielid of buurman zijn, maar het is soms ook goed om professionele hulp in te schakelen.

Hoofdpersoon Coaching

Hoofdpersoon biedt coaching- en therapietrajecten voor ontwikkelvraagstukken bij dit onderwerp óf wanneer er aanhoudende seizoensgebonden klachten ontstaan. 

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

Goed genoeg ouderschap

Goed genoeg ouderschap

Terug naar alle artikelen Goed genoeg ouderschap Wat is ‘goed genoeg’ ouderschap? De term “goed genoeg ouderschap” verwijst naar een opvoedingsstijl waarin ouders streven naar

Read More »
de vijf liefdestalen

De vijf liefdestalen

Terug naar alle artikelen De vijf liefdestalen Hoe jouw liefdestaal je relatie kan versterken! Liefde is een universeel concept, maar de manier waarop we liefde

Read More »