Positieve Psychologie: verhoog jouw levensgeluk

Positieve psychologie: een nieuwe stroming

Positieve psychologie wordt steeds populairder. En dat is niet voor niets. Het is soms verleidelijk om te kijken naar wat er allemaal niet goed gaat, maar als je gelukkig wilt zijn is het belangrijk dat je de positieve dingen in het leven niet uit het oog verliest. Want die zijn er genoeg! Door positieve psychologie toe te passen verhoog je jouw levensgeluk. Wat houdt positieve psychologie dan precies in, op welke manier kan dit jou helpen en hoe pas je het toe?  

Wat is positieve psychologie?

Het kan soms erg waardevol zijn om te kijken naar dingen die niet zo goed gaan in je leven, zodat je vervolgens aan deze punten kunt werken. Het ‘gevaar’ bij deze aanpak is echter dat er al gauw een te grote nadruk gelegd wordt op iemands zwakke punten of kwetsbaarheden. 

 

Maak het goede nog beter

Positieve psychologie kijkt juist naar de krachten van de mens, in plaats van naar klachten. Er wordt niet alleen aandacht geschonken aan zwakheden en beperkingen, maar ook vooral aan wat er wél goed is: successen, goede eigenschappen en mogelijkheden.

Hoe stimuleer jij je sterke kanten en zorg je voor meer levensgeluk? Dat is waar positieve psychologie om de hoek komt kijken.

Waarom positieve psychologie toepassen?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom het goed is om met positieve psychologie aan de slag te gaan. Door je te focussen op je sterke punten ga je bijvoorbeeld al gauw zelfverzekerder en gelukkiger door het leven. Bovendien fungeren deze sterke kanten ook nog eens als buffer tegen psychische stoornissen. Ben je bijvoorbeeld over het algemeen erg optimistisch, dan ligt een depressie minder snel op de loer.

Het is daarbij ook nog eens zo dat positieve eigenschappen elkaar kunnen versterken. Ervaar jij meer zingeving in het leven, dan zul je je waarschijnlijk ook dankbaarder voelen, wat op zijn beurt weer bij kan dragen aan een positiever zelfbeeld en meer levensgeluk.

Klinkt goed, toch? En gelukkig hoeft positieve psychologie toepassen helemaal niet moeilijk te zijn.

Wat is positieve psychologie

Aan de slag met positieve psychologie!

De één ervaart makkelijker geluk dan de ander, dat is nu eenmaal zo. Het goede nieuws is dat je wel degelijk invloed hebt op jouw geluksgevoel. Je zult hier echter wel actief mee aan de slag moeten gaan. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen.

Sta stil bij de positieve dingen

Wist je dat je je hersenen kunt trainen op positiviteit? Dat doe je door iedere dag even stil te staan bij wat er allemaal goed gaat. Waar ben je dankbaar voor, wat waardeer je aan jezelf en welke positieve dingen zijn er vandaag allemaal gebeurd? Door hier dagelijks wat aandacht aan te besteden, bijvoorbeeld door het op te schrijven in een dagboek, ga jij voortaan positiever door het leven.

Maak vaker gebruik van jouw sterke punten

Een andere manier waarop je positieve psychologie toe kunt passen is door een top 5 te maken van jouw sterke punten. Vraag je vervolgens af op welke manier je deze punten vaker in kunt zetten. Ben je bijvoorbeeld erg empathisch, stel jezelf dan de vraag of je hier misschien meer mee zou kunnen doen voor de maatschappij. Zet je kwaliteiten dus meer in de spotlights!

Kom in een flow

Wil je meer geluk ervaren in je leven? Zorg er dan voor dat je vaker in een flow terecht komt. Dit houdt in dat je ergens mee bezig bent waar je volledig in opgaat. Je leeft op zo’n moment helemaal in het hier en nu.

Je kunt op verschillende manieren in een flow raken, bijvoorbeeld door een goed boek te lezen of door lekker aan het werk te zijn. Het is maar net wat jouw persoonlijke drijfveren zijn.

Word gelukkiger met positieve psychologie

Welke methode(n) je ook kiest: positieve psychologie kan een grote rol spelen als het aankomt op het verhogen van jouw levensgeluk. Ga vandaag nog aan de slag en focus je op positiviteit! Kan je wel wat hulp gebruiken hiermee? Wij hebben een online cursus positieve psychologie ontwikkeld. De cursus is samengesteld door psychologen die jarenlang ervaring hebben opgedaan op het gebied van positieve psychologie. De cursus is toegankelijk, laagdrempelig en praktisch: doe het wanneer het jou uitkomt en start vandaag nog!

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

Relatiepodcast Paul en Roos Hoofdpersoon

Paul en Roos de relatiepodcast

Terug naar alle artikelen Podcast over relaties Onze collega Rosa-Lin Meijer werkzaam bij Hoofdpersoon Psychologie heeft samen met een studiegenoot uit haar studententijd in Groningen

Read More »
jouw pad naar echte vrijheid

Jouw pad naar echte vrijheid

Terug naar alle artikelen Het terugpakken van zelfregie In ons dagelijks bestaan worden we vaak meegevoerd door de stroom van het leven, in plaats van

Read More »