
Het verband tussen hechtingsstijlen en communicatie in relaties
Terug naar alle artikelen Het verband tussen hechtingsstijlen en communicatie in relaties De band die tussen jou en je ouders of verzorgers is ontstaan in
Positieve psychologie wordt steeds populairder. En dat is niet voor niets. Het is soms verleidelijk om te kijken naar wat er allemaal niet goed gaat, maar als je gelukkig wilt zijn is het belangrijk dat je de positieve dingen in het leven niet uit het oog verliest. Want die zijn er genoeg! Door positieve psychologie toe te passen verhoog je jouw levensgeluk. Wat houdt positieve psychologie dan precies in, op welke manier kan dit jou helpen en hoe pas je het toe?
Het kan soms erg waardevol zijn om te kijken naar dingen die niet zo goed gaan in je leven, zodat je vervolgens aan deze punten kunt werken. Het ‘gevaar’ bij deze aanpak is echter dat er al gauw een te grote nadruk gelegd wordt op iemands zwakke punten of kwetsbaarheden.
Positieve psychologie kijkt juist naar de krachten van de mens, in plaats van naar klachten. Er wordt niet alleen aandacht geschonken aan zwakheden en beperkingen, maar ook vooral aan wat er wél goed is: successen, goede eigenschappen en mogelijkheden.
Hoe stimuleer jij je sterke kanten en zorg je voor meer levensgeluk? Dat is waar positieve psychologie om de hoek komt kijken.
Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom het goed is om met positieve psychologie aan de slag te gaan. Door je te focussen op je sterke punten ga je bijvoorbeeld al gauw zelfverzekerder en gelukkiger door het leven. Bovendien fungeren deze sterke kanten ook nog eens als buffer tegen psychische stoornissen. Ben je bijvoorbeeld over het algemeen erg optimistisch, dan ligt een depressie minder snel op de loer.
Het is daarbij ook nog eens zo dat positieve eigenschappen elkaar kunnen versterken. Ervaar jij meer zingeving in het leven, dan zul je je waarschijnlijk ook dankbaarder voelen, wat op zijn beurt weer bij kan dragen aan een positiever zelfbeeld en meer levensgeluk.
Klinkt goed, toch? En gelukkig hoeft positieve psychologie toepassen helemaal niet moeilijk te zijn.
De één ervaart makkelijker geluk dan de ander, dat is nu eenmaal zo. Het goede nieuws is dat je wel degelijk invloed hebt op jouw geluksgevoel. Je zult hier echter wel actief mee aan de slag moeten gaan. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen.
Wist je dat je je hersenen kunt trainen op positiviteit? Dat doe je door iedere dag even stil te staan bij wat er allemaal goed gaat. Waar ben je dankbaar voor, wat waardeer je aan jezelf en welke positieve dingen zijn er vandaag allemaal gebeurd? Door hier dagelijks wat aandacht aan te besteden, bijvoorbeeld door het op te schrijven in een dagboek, ga jij voortaan positiever door het leven.
Een andere manier waarop je positieve psychologie toe kunt passen is door een top 5 te maken van jouw sterke punten. Vraag je vervolgens af op welke manier je deze punten vaker in kunt zetten. Ben je bijvoorbeeld erg empathisch, stel jezelf dan de vraag of je hier misschien meer mee zou kunnen doen voor de maatschappij. Zet je kwaliteiten dus meer in de spotlights!
Wil je meer geluk ervaren in je leven? Zorg er dan voor dat je vaker in een flow terecht komt. Dit houdt in dat je ergens mee bezig bent waar je volledig in opgaat. Je leeft op zo’n moment helemaal in het hier en nu.
Je kunt op verschillende manieren in een flow raken, bijvoorbeeld door een goed boek te lezen of door lekker aan het werk te zijn. Het is maar net wat jouw persoonlijke drijfveren zijn.
Terug naar alle artikelen Het verband tussen hechtingsstijlen en communicatie in relaties De band die tussen jou en je ouders of verzorgers is ontstaan in
Terug naar alle artikelen Kun je faalangst overwinnen? Om jezelf te kunnen ontwikkelen is het belangrijk dat je regelmatig nieuwe dingen probeert. Treed je buiten
Terug naar alle artikelen Wat te doen bij een herfstdip? De herfst is weer in volle gang, en dat is te merken. Blaadjes vallen van
Terug naar alle artikelen Wat als je vastzit in je werk? Ga jij iedere dag met tegenzin naar je werk? Voel je aan alles dat
Terug naar alle artikelen Hoe creëer je een gezonde relatie? Relaties zijn een erg belangrijke factor voor een gelukkig en gezond leven. Heb je de
Terug naar alle artikelen Wat moet je doen als je jezelf kwijt bent? Misschien heb je al een tijdje het gevoel dat je jezelf aan
Ontvang onze nieuwsbrief met updates, tips en nieuwe inzichten