7 effectieve tips om met stress om te gaan

Wat helpt bij stress?

Tegenwoordig is het makkelijker om met stress te leren omgaan, dan om stressvolle momenten helemaal te vermijden. We hebben het nu eenmaal vaak erg druk. In de huidige maatschappij wordt er van alles van ons verwacht. Niet alleen als het aankomt op werk en andere verplichtingen, maar ook omdat we al gauw 24/7 bereikbaar (denken te moeten) zijn. Is het niet telefonisch, dan is het wel via e-mail of social media. Veel mensen staan continu ‘aan’, wat vaak (onbewust) gepaard gaat met stress. En af en toe een stressmomentje is niet natuurlijk erg, maar zeker regelmatige en langdurige stress kan veel invloed hebben op zowel onze fysieke als mentale gezondheid. In dit artikel delen we 7 tips om met stress om te gaan.

Kenmerken en gevolgen van stress

Kortdurende stress kan functioneel zijn en ons zelfs motiveren om onze doelen te bereiken of om onze prestaties te verbeteren. Staat er iets ergs te gebeuren, dan geeft je lichaam direct aan dat je in actie moet komen. Op dat moment geven je hersenen hormonen af, zoals cortisol, adrenaline en noradrenaline, waardoor je in een vecht, vlucht of bevriesmodus komt.

Ervaar je echter regelmatig stress, bijvoorbeeld omdat je een ontzettend drukke baan hebt, geldzorgen hebt of om een andere reden vrijwel constant onder druk staat? Dan blijft je lichaam stresshormonen aanmaken en blijf je dus ook in de vecht, vlucht of bevriesmodus. Dit is ongezond!

Tip: Geldzorgen? Zo verminder je financiële stress

Als de stress langdurig aanhoudt en het je niet meer goed lukt om te ontspannen, kan dat ernstige gevolgen hebben voor je fysieke en mentale gezondheid. Chronische stress vergroot bijvoorbeeld de kans op depressie, burn-out en zelfs hart- en vaatziekten. 

tips bij stress

Kenmerken en gevolgen van stress

Dit zijn een aantal klachten die vaak voorkomen bij (langdurige) stress:

  • Hoofdpijn
  • Prikkelbaarheid
  • Koude handen en voeten
  • Maag- en darmklachten
  • Nek- en rugklachten
  • Duizeligheid
  • Hoge bloeddruk, hartklachten
  • Slapeloosheid
  • Hyperventilatie
  • Zweten en trillen
  • Depressie
  • Geheugenproblemen
  • Moeite met concentreren
  • Veel piekeren
  • Paniekaanvallen en je angstig voelen
  • Je constant opgejaagd voelen

Gevolgen van stress

Chronische stress kan ernstige gevolgen hebben voor ons lichaam. De vethuishouding raakt verstoord en de bloeddruk verhoogd, wat kan leiden tot aderverkalking en trombose. Dit geeft een verhoogde kans op een hart- of herseninfarct. Daarnaast kan langdurige stress de regeling van het suikergehalte in het bloed en van het immuunsysteem verstoren. Het verhoogt de kans op overgewicht en osteoporose.

Bovendien beschadigt chronische stress verschillende hersengebieden. Dit kan leiden tot geheugenproblemen, negatieve gedachten en emoties en zelfs het ontwikkelen van een angststoornis. Ook ligt een burn-out op de loer als de situatie niet verandert.

Stress verminderen is gelukkig niet moeilijk, maar vergt wel wat discipline. Wees er op tijd bij – pas onderstaande tips toe en breng lichaam en geest weer in balans!

Regelmatig bewegen helpt je met stress omgaan en vermindert de stress. Als je beweegt produceert je lichaam namelijk allerlei stofjes die stress tegengaan. Je maakt je hoofd leeg en voelt je direct weer ontspannen.

Ben je niet zo’n sporter? Geen probleem! Ook een fijne wandeling, een danssessie in je woonkamer of het huis in een sopje zetten kan al wonderen doen voor je stressniveau.

Door stress raken je hormonen uit balans. Daardoor kun je trek krijgen in ongezond voedsel, wat weer kan leiden tot meer stress. En dat wil je natuurlijk voorkomen!

Het is belangrijk om te zorgen voor een evenwichtig en gezond eetpatroon, met zo min mogelijk bewerkt voedsel. Probeer suiker zo veel mogelijk te vermijden (dus ook wit brood, fruitsap en producten met ‘verborgen’ suikers erin). Ook cafeïne is geen goede optie als je veel stress ervaart; dit stimuleert namelijk de aanmaak van het stresshormoon cortisol.

Ben je gestrest, dan ga je oppervlakkig en hoog ademhalen. Een goede manier om stress te verminderen is dan ook om je te focussen op je ademhaling. Ga rustig zitten of liggen en haal een paar minuten rustig en diep adem via je buik. Ook meditatie begint bij ademhalen.

Zo verlaag je je hartslag en bloeddruk, worden er minder stresshormonen aangemaakt en voel je je vanzelf rustiger worden.

Ben je vaak druk? Dan is het belangrijk om voldoende rustmomenten in te bouwen in je dag. Dit is essentieel om stress tegen te gaan. Neem regelmatig de tijd voor activiteiten die je leuk vindt en die je tot rust brengen.

Ga bijvoorbeeld een stuk wandelen, lees een boek, volg een yogaklasje of boek een heerlijke massage. Af en toe mag je jezelf best in de watten leggen!

Zijn alle items die nu bovenaan je to-do lijstje staan, eigenlijk wel echt zo urgent? Of kunnen ze misschien toch nog een dagje of een paar dagen wachten? Stress ontstaat vaak doordat we ons overweldigd voelen door de vele taken en verantwoordelijkheden die we hebben. Stel prioriteiten voor jezelf, om zo een duidelijk beeld te krijgen van wat echt belangrijk is.

Als je veel aan je hoofd hebt, is het in ieder geval goed om al die verschillende taken op te schrijven. Dit geeft rust en vaak zie je dan zelfs dat het stiekem allemaal best wel meevalt nadat je uiteindelijk een duidelijk overzicht van je to-do’s voor jezelf op papier hebt staan.

Een goede nachtrust is essentieel voor het verminderen van stress. Zorg voor een rustgevende slaapomgeving, vermijd cafeïne en schermtijd vlak voor het slapengaan, en probeer een regelmatig slaappatroon aan te houden. Voldoende slaap verbetert niet alleen je fysieke gezondheid, maar heeft ook veel voordelen voor je mentale welzijn.

Je hoeft het niet allemaal alleen te doen! Merk je dat je vaak gespannen bent en lukt het niet zo goed om hier iets aan te doen, dan kan een coach erg waardevol zijn. Bij Hoofdpersoon vind je een team van ervaren coaches die jou kunnen bijstaan in iedere situatie.

Het is niet stress die ons doodt; het is onze reactie erop.

Hoofdpersoon Coaching bij stress

De coaches bij Hoofdpersoon hebben veel ervaring op het gebied van stress en stressmanagement. Kan jij hier hulp bij gebruiken? Plan dan eenvoudig een kennismaking of intake!

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

Relatiepodcast Paul en Roos Hoofdpersoon

Paul en Roos de relatiepodcast

Terug naar alle artikelen Podcast over relaties Onze collega Rosa-Lin Meijer werkzaam bij Hoofdpersoon Psychologie heeft samen met een studiegenoot uit haar studententijd in Groningen

Read More »
jouw pad naar echte vrijheid

Jouw pad naar echte vrijheid

Terug naar alle artikelen Het terugpakken van zelfregie In ons dagelijks bestaan worden we vaak meegevoerd door de stroom van het leven, in plaats van

Read More »