Terug naar alle artikelen

Geldzorgen? Zo verminder je financiële stress

Geldzorgen? Zo verminder je financiële stress

Heb jij last van geldzorgen? Helaas kampen steeds meer mensen tegenwoordig met financiële stress. Dat is niet zo gek, aangezien alles flink duurder wordt. Denk aan torenhoge energierekeningen, en prijzen in supermarkten die de afgelopen tijd gigantisch zijn gestegen. Geldzorgen zijn op zichzelf natuurlijk al niet fijn, maar deze kunnen daarnaast ook nog eens leiden tot allerlei andere klachten, zowel mentaal als fysiek. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Vraag je je af hoe je financiële stress kunt verminderen? Lees dan snel verder.

Wat doen geldzorgen met je?

Heb je het gevoel dat je niet genoeg geld hebt, bijvoorbeeld omdat je je vaste lasten niet kunt betalen? Dan kan dat (uiteindelijk) leiden tot verschillende klachten. Mensen met geldzorgen kunnen bijvoorbeeld last krijgen van slapeloosheid, hartkloppingen, hoofdpijn, misselijkheid, schouder- en rugklachten, een hoge bloeddruk en hyperventilatie. Ook kun je angstklachten krijgen, zoals paniekaanvallen. Bovendien ligt ook een burn-out op de loer wanneer je langdurig kampt met financiële stress. Naast deze klachten raken mensen geregeld in een sociaal isolement. Door schaamte onttrekken mensen zich van hun omgeving en tegelijkertijd is het simpelweg niet meer helemaal mogelijk om met alles mee te doen in de maatschappij (activiteiten kosten veelal geld). Geldzorgen kun je niet altijd direct oplossen, maar gelukkig bestaan er verschillende manieren waarop je de stress enigszins kunt verminderen.

Behoud het overzicht

Als je geldzorgen hebt wil je waarschijnlijk niet de hele tijd daarmee geconfronteerd worden. Het kan verleidelijk zijn om brieven dan maar gewoon niet te openen, of om helemaal niet meer te kijken wat er allemaal van je rekening wordt afgeschreven. Toch is het juist wel goed om in de gaten te houden wat er allemaal speelt. Maak een document aan waarin je precies bijhoudt wat je inkomsten en uitgaven zijn. Zo weet je waar je geld allemaal naartoe gaat en lukt het beter het overzicht te behouden. Tegenwoordig bestaan er mooie administratieve apps om je te helpen bij dit overzicht. Hieronder noemen we enkele voorbeelden ter inspiratie:
GRIP (app van ABN maar ook te gebruiken met andere grote banken uit Nederland)
Buddy
Dyme Budget & huishoudboekje

Ga anders met geld om

Geef je te veel geld uit? Dan is het zaak om dit probleem eens goed aan te pakken, zodat je uit je geldzorgen komt. Veel mensen ervaren een geluksgevoel wanneer ze een aankoop doen. Is dit bij jou ook het geval en geef je regelmatig geld uit aan zaken die je helemaal niet nodig hebt, probeer vanaf nu dan dit geluksgevoel ergens anders uit te halen. Schrijf je bijvoorbeeld in voor een leuke groepsactiviteit, maak een wandeling door een mooi natuurgebied of ga een rondje hardlopen. Ontdek waar jij blij van wordt en maak er een sport van alleen geld uit te geven aan dingen die echt nodig zijn of die je heel belangrijk vindt. Wil je inspiratie opdoen hoe je anders met geld om kunt gaan? De laatste decennia is de FIRE-beweging opkomend (financial independence retire early). Het streven van deze mensen is financieel onafhankelijk te worden om zo bijvoorbeeld eerder met pensioen te kunnen. Er zijn verschillende community’s te vinden op internet, waarbij ook waardevolle tips worden gedeeld hoe je geld kunt besparen!
Bekijk als voorbeeld bijvoorbeeld deze pagina ‘Financieel onafhankelijk blog’

geld besparen

Last van geldzorgen? Vraag om hulp

Je hoeft niet alles alleen te doen! Net als bij andere vormen van stress, is het goed om over je geldzorgen te praten. Misschien zijn er mensen in je omgeving bij wie je terecht kunt voor hulp, of kun je overwegen een professional uit bijvoorbeeld een wijlteam in te schakelen. Ook is het soms zo dat werkgevers kunnen helpen. Het is ook in hun voordeel dat jij als werknemer geen financiële stress ervaart (werknemers zijn gemiddeld 20% minder productief bij financiële problemen). Heb je betalingsproblemen, neem dan eens contact op met de personeelsafdeling op je werk om te zien wat er allemaal mogelijk is. Misschien kan het bedrijf je meer uren laten werken, of een voorschot geven.
Leestip: Financieel fitte werknemers
Disclaimer: In deze blog staan enkele voorbeelden van websites genoemd ter inspiratie en niet als advies. Wij zijn op geen enkele wijze verbonden, dan wel gesponsord door deze sites.