De wet van de spiegel

De wet van de spiegel

In het dagelijks leven hebben we te maken met veel verschillende emoties en gedachten. Deze kunnen betrekking hebben op bepaalde situaties, op ons eigen gedrag, maar ook op de mensen om ons heen. Zo zijn we vaak erg kritisch als het aankomt op onszelf, maar hebben we van nature ook al gauw een oordeel klaar als een ander iets doet wat niet in ons straatje past. Want een medereiziger die keihard aan het bellen is in de trein, of het feit dat je collega een net iets te korte broek draagt naar kantoor, dat kan natuurlijk echt niet! Maar wist je dat hetgeen je in anderen ziet eigenlijk meer zegt over jezelf dan over de ander? Dit wordt ook wel de wet van de spiegel genoemd.

Wat houdt de wet van de spiegel precies in?

Volgens de wet van de spiegel bevindt alles wat we in een ander zien, zich eigenlijk in onszelf. Het kan daarbij zowel om negatieve als positieve eigenschappen gaan. Erger je je aan iemand, dan heb je misschien al gauw de neiging om diegene af te wijzen. Misschien voel je zelfs walging als je aan hem of haar denkt. Maar wat als deze afwijzing eigenlijk meer over jou dan over de ander zegt?

Projecteren als verdedigingsmechanisme

We nemen vaak automatisch aan dat tekortkomingen die we bij anderen waarnemen, onderdeel van hen zijn en alleen buiten onszelf bestaan. Maar wist je dat het toeschrijven van bepaalde (negatieve) eigenschappen aan anderen eigenlijk een verdedigingsmechanisme is? Deze projectie vindt plaats wanneer je (onbewust) bedreigd voelt in een bepaalde situatie, bijvoorbeeld omdat je op het betreffende gebied zelf tekortschiet. Doordat je de focus buiten jezelf legt, hoef je niet te kijken naar jouw eigen gedrag en/of karaktereigenschappen.

Deze psychologische projectie kan ook voorkomen als het gaat om positieve eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan verliefdheid. Het is daarbij vaak zo dat je eigenschappen in een ander ziet die eigenlijk alleen in jouzelf bestaan. Ken je dat, dat je de hele relatie met iemand al uitgedacht hebt en jezelf al in het huwelijksbootje ziet stappen, terwijl je de ander pas net ontmoet hebt? Op zo’n moment romantiseer je de persoon: hij of zij lijkt perfect te zijn en je ziet alles door een roze bril.

projectie

Wat kun je leren van de ander?

De buitenwereld is een reflectie van jouw binnenwereld. Vind je het maar irritant als je een ander ziet huilen? Ga dan eens na waar deze irritatie vandaan komt. Kan het zo zijn dat jij jouw eigen emoties onderdrukt en je je liever niet kwetsbaar opstelt naar de buitenwereld? Daar komt die irritatie dan dus eigenlijk écht vandaan!

Een ander voorbeeld kan zijn dat je alsmaar dominante personen aantrekt in jouw leven die de neiging hebben over je heen te lopen. In plaats van de schuld bij hen te leggen, kun je jezelf ook afvragen wat dit eigenlijk over jou zegt. Heb je misschien moeite met grenzen stellen en zou je beter voor jezelf op moeten komen?

We zien de wereld niet zoals hij is, we zien de wereld zoals wij zijn.

De wet van de spiegel: haal er je voordeel uit!

Nu je weet dat anderen ons weerspiegelen, kun je daar zeker gebruik van maken. Probeer de verantwoordelijkheid over hoe je je voelt niet bij een ander te leggen, maar bij jezelf. Merk je dat je je vaak ergert aan anderen? Dit wijst op bepaalde zaken die nog niet vrij zijn in jou en waarop je je nog kunt ontwikkelen. Zorg je voor een goede verbinding met jezelf, dan zul je zien dat het contact met anderen voortaan veel soepeler en vrediger verloopt!

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

Relatiepodcast Paul en Roos Hoofdpersoon

Paul en Roos de relatiepodcast

Terug naar alle artikelen Podcast over relaties Onze collega Rosa-Lin Meijer werkzaam bij Hoofdpersoon Psychologie heeft samen met een studiegenoot uit haar studententijd in Groningen

Read More »
jouw pad naar echte vrijheid

Jouw pad naar echte vrijheid

Terug naar alle artikelen Het terugpakken van zelfregie In ons dagelijks bestaan worden we vaak meegevoerd door de stroom van het leven, in plaats van

Read More »