Terug naar alle artikelen

Ontstressen na Zessen

Na zessen pas ontstressen?

Voor veel mensen is dit een herkenbaar scenario: vanaf het moment dat je wekker gaat in de startblokken en racen maar. Wéér een dag waarin alle ballen in de lucht moeten worden gehouden en je het gevoel krijgt geen ademruimte te hebben. Wanneer dit een aantal dagen duurt, is er op zich geen probleem. Maar als deze bulldozer-modus langdurig aanwezig is, bestaat het risico dat je hierdoor uit balans kan raken. In deze blog vertellen we je over belangrijke signalen en geven we een aantal nuttige tips om dit te voorkomen.

Waarom voel ik me zo gestrest?

Gedurende de dag wordt er veel van jou gevraagd en kan je bovendien door jouw eigen hoge eisen moeite hebben om de lat lager te leggen en (genoeg) pauze te nemen. Vaak moet je teveel van jezelf. Bij een gezond dagpatroon bestaat er echter een balans tussen inspanning en ontspanning. Stress wordt dan afgewisseld met voldoende rust. Maar als deze balans te lang ontbreekt, kun je klachten ontwikkelen. In dit geval is er vrijwel altijd sprake van een samenspel van factoren. Mensen met bepaalde persoonskenmerken (bijv.perfectionisme, een groot verantwoordelijkheidsgevoel of ambitie) lopen een hoger risico. Vaak spelen er ook bepaalde stresserende omgevingsfactoren, zoals een hoge werkdruk, verlieservaringen of spanningen privé. Bovendien is het tegenwoordig eenvoudig om je te laten meeslepen in een maatschappij waarin alles snel gaat en je altijd bereikbaar kan zijn via sociale media. Je lichaam kan echter niet voortdurend in een staat van paraatheid zijn.

Belangrijke signalen bij stress

Als je uit balans raakt, kan je de volgende signalen herkennen:

-een opgebrand en nerveus gevoel
-futloos: geen zin hebben in de dingen die je normaal leuk vindt
-niet kunnen stoppen met werken
-concentratieproblemen of vergeetachtigheid
-slaapproblemen
-spanningsklachten in je nek, schouders en hoofd
-overgevoeligheid voor prikkels
-een kort lontje
-makkelijk geëmotioneerd raken

5 tips om stress te verminderen

Het is een open deur, maar veel helpende gedragingen komen neer op hetzelfde: het herstellen van de balans. Eén van de belangrijkste tips is het integreren van ontspanning in je dagelijks leven. Wanneer je weer voldoening en rust uit je dag haalt (in plaats van dat je het idee krijgt dat alles ‘moet’), draagt dit bij aan een buffer tegen stress. Bij een hoger stressniveau ben je uiteindelijk vaak effectiever als je jezelf even pauze gunt. Het kan echter moeilijk zijn om jezelf af te remmen.

Wanneer je vermoeid en gespannen bent, kan je geneigd zijn om jezelf fastfood, alcohol of chocola te gunnen. Ook kan je later naar bed gaan doordat je eindelijk even kan zitten of aan het bingen bent op Netflix. Hoewel dit ‘ontsnappen’ erg begrijpelijk is, moet je lichaam uiteindelijk juist harder aan het werk om er weer van te herstellen. Je zal merken dat je meer energie hebt als je een gezond voedingspatroon volgt en genoeg slaap krijgt.

Volgens professor Erik Scherder, klinisch neuropsycholoog aan de VU in Amsterdam, is het voor het gezond houden van het brein en het lichaam belangrijk om elke dag voldoende te bewegen. Zeker tijdens een werkdag leidt wandelen tot meer rust, creativiteit en minder negativiteit. Ook sporten is een goede manier om spanning kwijt te raken.

Tot slot kunnen mindfulness- en ademhalingsoefeningen je helpen om stress te verminderen. Als je veel stress hebt, ben je vaak afwezig en leef je op de automatische piloot. Daarin kun je jezelf wel eens verliezen. Door dit soort oefeningen leer je je aandacht op het huidige moment te richten. Dit helpt om weer in balans te komen.

Schakel professionele hulp in als dat nodig is

Voel jij je uit balans? En vindt je het lastig om hier zelfstandig uit te komen? Het is verstandig om hulp in te schakelen als de klachten erger worden of al langer duren. Het doorbreken van patronen en verwachtingen kost tijd en moeite. Neem gerust contact met ons op als je eens wilt overleggen over jouw persoonlijke situatie, we helpen je graag om je weer beter te voelen. Met cognitieve gedragstherapie en coaching kunnen wij je een eindje op weg helpen.

Online cursus Leven mét stress: blijf burn-out de baas

Wil je liever laagdrempelig en volledig in jouw eigen tijd aan de slag met overmatige stress, burn-out of overspannenheid? Onze psychologen hebben een online cursus ontwikkeld boordevol kennis, oefeningen en praktische handvatten om chronische stress aan te pakken. Wij geloven niet in een leven zonder stress, maar wel in een leven in balans. Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk vooral verder op de pagina van de cursus.

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

Relatiepodcast Paul en Roos Hoofdpersoon

Paul en Roos de relatiepodcast

Terug naar alle artikelen Podcast over relaties Onze collega Rosa-Lin Meijer werkzaam bij Hoofdpersoon Psychologie heeft samen met een studiegenoot uit haar studententijd in Groningen

Read More »
jouw pad naar echte vrijheid

Jouw pad naar echte vrijheid

Terug naar alle artikelen Het terugpakken van zelfregie In ons dagelijks bestaan worden we vaak meegevoerd door de stroom van het leven, in plaats van

Read More »