Terug naar alle artikelen

In het hier en nu leven – geniet meer van het moment!

In het hier en nu leven – geniet meer van het moment!

In het hier en nu leven is voor veel mensen nogal een uitdaging. Het is vaak erg verleidelijk om bezig te zijn met wat je morgen allemaal wil gaan doen, of juist met wat er in het verleden allemaal gebeurd is. Soms is dat onvermijdelijk, maar als je veel in het verleden of in de toekomst leeft, geniet je minder van het moment. Gelukkig bestaan er wel degelijk manieren waarop je meer in het hier en nu leert te zijn. We vertellen je er graag meer over.

Waarom is in het hier en nu leven zo lastig?

In de huidige maatschappij ligt de focus erg op nadenken. De meeste mensen leven dan ook grotendeels in hun hoofd. We denken regelmatig na over de toekomst. Willen we ons huidige werk wel blijven doen, op welke manieren willen we onszelf ontwikkelen en waar zien we onszelf over vijf jaar? Ook zijn we vaak met het verleden bezig. Bijvoorbeeld als een collega ons vraagt hoe ons weekend was, als we nadenken over een  leuke gebeurtenis die we ooit hebben meegemaakt of als we piekeren over een fout die we hebben gemaakt waar we onzeker over zijn. Het is niet vreemd dat door de focus op het nadenken mensen overbelast (of burn-out) raken en het ons zelfvertrouwen aantast. Tot slot zijn we tegenwoordig in beslag genomen door technologie: we zijn het niet meer gewend om ons ‘te vervelen’ en onze aandacht te richten op het moment. Deze momenten worden vaak opgevuld met schermtijd zoals het vluchten lezen van het nieuwsberichten, Whatsapp en andere social media.

Waarom is het goed om in het hier en nu te leven?

Leef je in het nu, dan leef je je leven écht, in plaats van dat je je druk maakt over hoe dingen zouden moeten zijn. Je maakt je dan geen zorgen over de toekomst of over het verleden en gaat helemaal op in het moment. Onderzoeken hebben dan ook aangetoond dat mensen gelukkiger bleken te zijn als ze helemaal in het nu leefden. Toch is het voor veel mensen erg lastig om zich volledig op het huidige moment te focussen. Ons brein vliegt vaak alle kanten op, en dat is niet zo gek als we dat zo gewend zijn! Hoe pak je dat dan aan, leven in het nu?

Train jezelf om bewuster in het leven te staan

Vaak voeren we taken uit zonder dat we ons daar (volledig) bewust van zijn. We staan ’s ochtends op, poetsen onze tanden, kleden ons aan en werken snel nog even een ontbijtje weg voordat we aan het werk gaan. Tegelijkertijd zijn we in ons hoofd al bezig met andere zaken, zoals wat ons die dag allemaal te doen staat of zelfs wat voor leuke plannen we het komende weekend allemaal hebben staan. Om je beter bewust te worden van het moment is het goed om je hersenen te trainen. Sta regelmatig even stil bij wat je aan het doen bent. Wees je bewust van je houding, van de dingen om je heen en van elke hap die je neemt.
hoe leef je in het hier en nu

Stop met multitasken

Het lijkt soms onvermijdelijk of zelfs handig, maar toch is het beter om slechts één ding tegelijk te doen. Door te multitasken kun je een taak minder goed uitvoeren, doordat je met je gedachten tegelijkertijd ook ergens anders zit. Probeer volledig aanwezig te zijn bij wat je aan het doen bent. Zorg dan ook voor minder afleiding, bijvoorbeeld door je telefoon op stil te zetten en de tv uit te doen.

Mediteren: een krachtige manier om in het hier en nu te leven

Als het aankomt op het in het hier en nu leven, mag meditatie natuurlijk niet ontbreken in de lijst met tips. Mediteren is een goede manier om je geest te kalmeren. Ben je iemand die veel nadenkt, dan kan meditatie helpen om je gedachten het niet steeds over te laten nemen. In het begin kan dat lastig zijn, maar oefening baart kunst! Er zijn verschillende vormen van meditatie, dus kies vooral een meditatietechniek uit die bij jou past. Zo is er bijvoorbeeld geleide meditatie, waarbij je naar een ingesproken stem luistert, of meditatie waarbij je je volledig op je eigen ademhaling focust. Maar ook wandelen in de natuur is een vorm van meditatie. Wil je leren om vaker in het hier en nu te leven, dan is mediteren zeker het proberen waard! Weet je niet waar je moet beginnen? Probeer dan een van deze (deels) gratis Apps!
Headspace (gratis onderdelen en betaalde onderdelen)
VGZ Mindfulness app
Calm (deels betaalde onderdelen)

Bovenstaande opties zijn om inspiratie op te doen en geenszins gesponsord of betaald. Heb je nog een goede tip om andere lezers op weg te helpen? Deel ze in de comments hieronder!

Hoofdpersoon Coaching

Wil je begeleiding bij het leven in het hier en nu?< De coaches bij Hoofdpersoon kunnen je hier verder bij helpen. Samen gaan we op zoek naar wat voor jou werkt!

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

Relatiepodcast Paul en Roos Hoofdpersoon

Paul en Roos de relatiepodcast

Terug naar alle artikelen Podcast over relaties Onze collega Rosa-Lin Meijer werkzaam bij Hoofdpersoon Psychologie heeft samen met een studiegenoot uit haar studententijd in Groningen

Read More »
jouw pad naar echte vrijheid

Jouw pad naar echte vrijheid

Terug naar alle artikelen Het terugpakken van zelfregie In ons dagelijks bestaan worden we vaak meegevoerd door de stroom van het leven, in plaats van

Read More »