Terug naar alle artikelen

Perfectionisme, hoe ga je daarmee om?

Perfectionisme, hoe kan je er het beste mee omgaan?

Perfectionisme is een eigenschap die veel mensen hebben. Sommigen beschouwen het als iets goeds, terwijl anderen het als iets slechts zien. Streef jij altijd naar perfectie en wil je graag alles onder controle hebben? Heb je al gauw het gevoel dat iets niet goed genoeg is? Dan zijn er gelukkig verschillende dingen die je kunt doen. We voorzien je graag van een aantal manieren waarop je beter met perfectionisme om kunt gaan.

Hoe uit perfectionisme zich?

Perfectionisme uit zich bij verschillende mensen op verschillende manieren. Voor sommigen kan het zijn dat ze willen dat alles er perfect uitziet en dat ze nooit tevreden zijn met minder. Voor andere mensen kan het zich manifesteren als een behoefte om alles onder controle te houden. Perfectionisten stellen vaak extreem hoge eisen aan zichzelf en streven ernaar om aan deze normen te voldoen.

Voordelen van perfectionisme

Perfectionisme brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo kan deze eigenschap je motiveren om grootse dingen te bereiken. Perfectionisten stellen vaak extreem hoge eisen aan zichzelf en streven ernaar daaraan te voldoen. Dit kan leiden tot ontzettend goede prestaties.

Een ander voordeel van perfectionisme is dat het je kan helpen detailgericht te zijn en kwaliteit af te leveren. Dit komt omdat perfectionisten vaak zeer nauwkeurig zijn en veel aandacht besteden aan details.

Nadelen van perfectionisme

Daarnaast kleven er ook verschillende nadelen aan perfectionisme. Zo kan deze eigenschap bijvoorbeeld leiden tot stress en angst. Perfectionisten leggen vaak veel druk op zichzelf om aan hun hoge normen te voldoen. Dit kan stressvol zijn en allerlei mentale klachten veroorzaken. Op deze manier kan tevens onbewust een negatief zelfbeeld onderhouden worden en zelfvertrouwen verminderen.

Een ander nadeel van perfectionisme is dat het kan leiden tot het missen van kansen. Dit komt omdat perfectionisten vaak willen dat alles perfect is voordat ze actie ondernemen, waardoor de kans bestaat dat er helemaal geen actie ondernomen wordt.

perfectionisme

Hoe om te gaan met perfectionisme?

Perfectionisme kan zowel iets positiefs als iets negatiefs zijn. Aan de ene kant kan het je motiveren om grootse dingen te bereiken. Aan de andere kant kan het ook leiden tot veel stress en angst. Het is daarom begrijpelijk als je beter om wil leren gaan met perfectionisme. En daar zijn verschillende manieren voor!

Stel realistische doelen

Eén van de manieren om met perfectionisme om te gaan is door realistische doelen te stellen. Onrealistisch hoge doelen brengen namelijk spanningen met zich mee en de kans dat ze worden gehaald is klein. Onthoud dat je niet altijd naar 100% hoeft te streven, 70% is vaak ook al goed. Stel doelen die haalbaar zijn. Het is daarbij handig om grote doelen onder te verdelen in kleinere subdoelen, zodat het geheel wat behapbaarder wordt. Perfectie is de vijand van het goede!

Praat erover

Een andere manier om met perfectionisme om te gaan is erover te praten. Door je perfectionisme met anderen te bespreken zul je merken dat je niet de enige bent die zich zo voelt. Het kan ook helpen om ervaringen en tips uit te wisselen over hoe je ermee om kunt gaan. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met vrienden, familie of zelfs een therapeut.

Wees niet te streng voor jezelf

Eén van de belangrijkste dingen om te onthouden als je probeert om te gaan met perfectionisme is om niet te hard voor jezelf te zijn. Wees aardig voor jezelf en verwacht niet dat alles altijd perfect is. Accepteer dat fouten maken deel uitmaakt van het leven en dat je ook maar een mens bent. Probeer je fouten te zien als leermomenten. Op die manier kun je ze gebruiken om jezelf de volgende keer te verbeteren.

Laat perfectionisme los door middel van meditatie

Ook meditatie kan een goede manier zijn om met perfectionisme om te gaan. Dit komt omdat het je in staat stelt om je te concentreren op het huidige moment en alle gedachten over perfectie los te laten. Tijdens de meditatie kun je ook oefenen in het accepteren van jezelf zoals je bent. Het accepteren van jezelf en al je gebreken is een belangrijke stap in het omgaan met perfectionisme.

Coach Almere

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het anders leren omgaan met jouw perfectionisme? Bij Hoofdpersoon Coaching in Almere werken we dagelijks met mensen die dezelfde hulpvraag hebben. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies of kies een pakket en start direct!
coaching-bij-hoofdpersoon

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

Relatiepodcast Paul en Roos Hoofdpersoon

Paul en Roos de relatiepodcast

Terug naar alle artikelen Podcast over relaties Onze collega Rosa-Lin Meijer werkzaam bij Hoofdpersoon Psychologie heeft samen met een studiegenoot uit haar studententijd in Groningen

Read More »
jouw pad naar echte vrijheid

Jouw pad naar echte vrijheid

Terug naar alle artikelen Het terugpakken van zelfregie In ons dagelijks bestaan worden we vaak meegevoerd door de stroom van het leven, in plaats van

Read More »