Hoe ga ik om met liefdesverdriet?

Je relatie is verbroken. Je wereld is ineens veranderd in een storm van emoties waar je niet meer uit lijkt te komen. Liefdesverdriet kan een intens, moeilijk en een confronterend proces zijn. Je kunt daarom wel wat hulp gebruiken. Dit artikel helpt je om de pijn voor de komende periode te verminderen en zo snel mogen de hartbreuk te verwerken.

Wat is liefdesverdriet?

Liefdesverdriet is de pijn die je kunt voelen door het verbreken van een relatie. Je verliest iemand waar je van houdt en dat doet altijd pijn. In het begin is het moeilijk te geloven dat de relatie verbroken is. Pas wanneer de realiteit je wakker schudt en je beseft dat de relatie écht voorbij is, dan heb je te maken met liefdesverdriet.

Je kunt enorm veel negatieve emoties ervaren of gedachten hebben die je niet kan controleren. Door liefdesverdriet voelen we ons bijvoorbeeld eenzaam, ellendig en hopeloos. Het kan zelfs leiden tot mentale en fysieke pijn geassocieerd met depressie.

Hoelang duurt liefdesverdriet?

De hoeveelheid tijd die nodig is om een breuk te verwerken, verschilt van persoon tot persoon. Vaak voelt het verdriet in het begin als een bodemloze put. Je weet niet hoe je verder moet met je leven zonder je ex. Naast verdriet kun je allerlei emoties ervaren zoals boosheid, ontkenning, schaamte en pijn. 

Hoelang het duurt voordat je liefdesverdriet stopt is deels afhankelijk aan de stappen die je zet na de relatiebreuk. De pijn vermindert sneller wanneer je actief bezig bent met het verwerkingsproces. Het verwerken van liefdesverdriet is namelijk een kwestie van tijd en zelfontwikkeling. Zolang je jezelf tijd geeft en je blijft ontwikkelen, zal je er zeker uit komen!

Echter, een ‘gebroken hart’ kan in enkele gevallen ook leiden tot depressieve gevoelens of andere psychische klachten. Daarom is het altijd een goed idee om je emoties serieus te nemen en goed naar jezelf te luisteren.

Omgaan met een gebroken hart

Liefdesverdriet is een moeilijk proces. Het is belangrijk om aan andere dingen te denken in plaats van je alleen op je ex te concentreren. Dat is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom hebben we een aantal tips hieronder uitgeschreven waar jij actief mee aan de slag kan.

omgaan met liefdesverdriet

1: Accepteren

Is de relatie officieel voorbij? Trek de pleister er dan meteen af en breek (in ieder geval voorlopig) al het contact met je ex. Dus niet Whatsappen, DM’en, bellen, e-mailen of wat dan ook. Dit lijkt extreem, maar het zal je enorm helpen Op deze wanneer haal je de voeding uit de verdrietige gevoelens en zal je er minder mee geconfronteerd worden. Heb je nog spullen van jou die je ook aan je ex herinneren, zoals foto’s of kleding? Berg ze allemaal op in een doos en stop deze weg tot je zeker weet dat je helemaal over ze heen bent.

2: Relativeren

Als je liefdesverdriet voelt, kun je gaan denken dat je zonder je partner geen toekomst hebt. Soms voelt het alsof alles onbelangrijk is. Hoewel je je in het begin misschien niet wilt denken aan de toekomst, is het belangrijk om te weten dat het verdriet niet altijd blijft. Blijf daarom positieve beslissingen nemen, want die verbeteren ook de kwaliteit van je leven ‘post-relatie’. In moeilijke tijden zijn positieve gedachten erg belangrijk. Als je iets leuks bedenkt om te doen, gebruik het dan. Het is zonde om altijd op het negatieve te focussen. Dat lost niets op!

3: Verwerken: zoek een uitlaatklep

Het is belangrijk om gezonde manieren te vinden om je liefdesverdriet te verwerken en je pijn te uiten. Eén manier is door erover te praten met vrienden en familie. Er zijn echter ook andere manieren om de minnepijn te overwinnen, zoals het gebruik maken van creativiteit. Misschien ben jij bijvoorbeeld iemand die graag schrijft. In dit geval kun je al je gevoelens stoppen in een tekst, waarmee je daarna zelf kan bepalen wat je ermee wilt doen. Sommige bewaren hem, terwijl anderen het verbranden. Doe wat goed voelt!

Je kunt er ook voor kiezen om je geest helemaal leeg te maken door een nieuwe fysieke activiteit op te pakken. Zoek een sport uit die je altijd al hebt willen proberen en geef het een kans! Je kunt natuurlijk ook je volledig storten op een sport die je al doet. Gebruik de fysieke inspanning als uitlaatklep van jouw emoties.

4: Focussen op jezelf

Een relatiebreuk kan veel pijn leveren, maar ook een bijzondere kans zijn voor zelfontwikkeling en uiteindelijk meer zelfvertrouwen. Dat kan voor zowel je uiterlijk als innerlijk een moment zijn om te upgraden.

Door goed voor je uiterlijk te zorgen, zul je je van binnen ook beter gaan voelen. Misschien is het eens tijd om nieuwe kleren te kopen? Een nieuw kapsel te nemen? En natuurlijk gezond blijven eten.

Je hebt ook een unieke kans om de kwetsbaarheden of aandachtspunten van jezelf te ontdekken. Kijk hiervoor naar de belangrijkste factoren waardoor de relatie niet werkte en bedenk welke rol jij had in deze factoren. Schrijf daarna een paar punten op waar je aan wilt werken. Door hieraan te werken, krijg je uiteindelijk meer zelfvertrouwen. Hierdoor ga je je niet alleen beter voelen, maar voorkom je ook dat je in dezelfde patronen terecht komt in toekomstige relaties. Wil je hier hulp bij? De succesvolle methodiek EFT voor partnerrelaties bestaat ook voor individuen (EFIT). Neem hierover contact op met een van onze therapeuten!  

5: Daten

Denk je dat je er weer klaar voor bent? Begin dan met daten. Ontmoet nieuwe mensen en ontdek dat je ex niet de enige persoon is voor wie je gevoelens kunt krijgen. Zoals ze altijd zeggen: “Er zijn meer vissen in de zee”; ofwel, meer mensen die jou gelukkig kunnen maken of zelfs gelukkiger. Stel je hiervoor open en wie weet ontmoet je wel iemand leuk! Ben je hier nog helemaal niet klaar voor? Alles op z’n tijd. Kijk waar je wel klaar voor bent. Het ontmoeten van nieuwe mensen, puur vriendschappelijk, of het verdiepen van bestaande relaties helpt ook ontzettend om je verbonden en gewenst te voelen.

Verlangen naar een relatie

Het kan zijn dat je na al onze tips nog steeds bepaalde gevoelens voelt voor je ex. Het lijkt dan een hopeloze situatie, omdat je verliefd blijft, maar dat is het vaak niet. Vaak missen we niet alleen de ex, maar juist ook de gevoelens die we in de relatie hadden (geborgenheid, veiligheid, waardering etc.). Je verlangt naar dat gevoel van comfort en liefde die je toen had, maar het is belangrijk om te onthouden dat je deze gevoelens ook voor een ander persoon kan krijgen.

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

jouw pad naar echte vrijheid

Jouw pad naar echte vrijheid

Terug naar alle artikelen Het terugpakken van zelfregie In ons dagelijks bestaan worden we vaak meegevoerd door de stroom van het leven, in plaats van

Read More »
Burn-out coaching

Burn-out coaching

Terug naar alle artikelen Burn-out coaching en tips om een burn-out te voorkomen In onze moderne samenleving wordt er veel van ons verwacht. De druk

Read More »