Terug naar alle artikelen

Hoe blijf je als werknemer bevlogen en in een flow?

Hoe blijf je als werknemer bevlogen en in een flow?

Heb je vaak het gevoel dat je op je werk gewoon maar wat doet? Dat je niet echt betrokken bent bij de organisatie en dat je baan voor jou vooral een manier is om je rekeningen te kunnen betalen? Je bent zeker niet de enige met een lage mate van bevlogenheid: minder dan 40% van de Nederlandse werknemers is bevlogen. Wil jij als werknemer meer voldoening uit je werk halen en vaker in een flow zitten? Lees snel verder!

Bevlogenheid: wat houdt dat in?

Bevlogenheid op het werk is de mate van enthousiasme, betrokkenheid en energie die je als werknemer in je werk steekt. Bevlogen werknemers voelen zich verbonden met hun organisatie en zijn enthousiast over hun dagelijkse taken. Ze willen bijdragen aan het succes van de organisatie en hebben het gevoel dat ze een verschil kunnen maken.

De gevolgen van een lage mate van bevlogenheid

Een lage mate van bevlogenheid heeft gevolgen voor zowel de werknemer als de organisatie. Niet-bevlogen medewerkers ervaren vaak weinig plezier in hun werk. Ze zijn minder productief, hebben meer ziekteverzuim en zullen eerder de organisatie verlaten. Voor de organisatie betekent dit hogere kosten, lagere kwaliteit en gefrustreerde klanten.

Hoe blijf je als werknemer bevlogen en in een flow?

Bevlogen werknemers halen meer voldoening uit hun werk, ervaren een hogere mate van betrokkenheid en voelen zich energiek, vitaal en vrolijk. Ben je bevlogen, dan ben je daarnaast productiever, innovatiever en stressbestendiger. Ook ben je als bevlogen werknemer beter in staat regelmatig in een flow terecht te komen. Je vergeet op zo’n moment alles om je heen en gaat helemaal op in je taak. En dat is erg bevorderlijk voor je productiviteit en werkgeluk! Allemaal goede redenen om jouw bevlogenheid te vergroten. Maar hoe pak je dat aan? We geven je graag wat tips.

bevlogenheid werk

Zorg voor een goede balans

Om meer bevlogen te raken als werknemer is het van belang dat je een goede balans vindt tussen de taken die gedaan moeten worden en werkgerelateerde zaken die je energie geven. Er zijn nu eenmaal bepaalde (soms minder leuke) dingen die gedaan moeten worden omdat ze bij je functie horen en deze kosten energie. Dit hoeft niet per se iets negatiefs te zijn; het levert pas stress op als de werkdruk bijvoorbeeld te hoog is. Toch is het ook belangrijk dat er naast deze taakeisenvoldoende bronnen beschikbaar zijn die jou energie geven op het werk. Denk bijvoorbeeld aan de mate van autonomie die je hebt, de waardering die je krijgt, ontwikkelingsmogelijkheden, sociale steun van collega’s en gezelligheid op de werkvloer.

Vind meer uitdaging in je werk

Biedt je werk niet genoeg uitdaging, dan ga je je al gauw vervelen. Je kunt op zo’n moment natuurlijk op zoek gaan naar iets nieuws, maar vaak is het ook mogelijk om meer of andere werkzaamheden aan je takenpakket toe te voegen. Daarnaast is het goed om regelmatig nieuwe, haalbare doelen voor jezelf te stellen. Zo ga jij voortaan weer vol energie aan de slag!

Leer je collega's beter kennen

Hoe goed ken jij je collega’s eigenlijk? Een goede teamspirit is belangrijk voor medewerkers om zich bevlogen te voelen. Ga eens een goed gesprek met iemand aan of kom met een voorstel voor een leuk teamuitje. Bevorder het groepsgevoel en raak zo meer bevlogen! Je zult zien dat je als bevlogen medewerker vanzelf vaker in een flow terechtkomt – en daardoor automatisch meer werkgeluk ervaart.

Vraag je organisatie en/of leidinggevende om hulp!

We stipten het net al even kort aan, maar er zijn verschillende onderzoeken die hele duidelijke verbanden laten zien tussen bevlogenheid en prestaties op het werk. Een leidinggevende of de organisatie kan hier flink aan bijdragen. Laat jouw takenpakket aansluiten bij jouw vaardigheden en vraag of je de ruimte krijgt om te leren en om jezelf te ontwikkelen. Jouw vitaliteit, mentaal welzijn en bevlogenheid krijgen zo een boost!

Hoofdpersoon Coaching

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij bovenstaande tips? Of wil je als HR-adviseur of leidinggevende hulp om de medewerkers binnen jullie organisatie bevlogen te houden? Hoofdpersoon Coaching in Almere sluit hier mooi bij aan. Uiteraard bieden wij dit ook online aan. Liever een totaal oplossing voor het hele bedrijf, inclusief trainingen op de werkvloer? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

Relatiepodcast Paul en Roos Hoofdpersoon

Paul en Roos de relatiepodcast

Terug naar alle artikelen Podcast over relaties Onze collega Rosa-Lin Meijer werkzaam bij Hoofdpersoon Psychologie heeft samen met een studiegenoot uit haar studententijd in Groningen

Read More »
jouw pad naar echte vrijheid

Jouw pad naar echte vrijheid

Terug naar alle artikelen Het terugpakken van zelfregie In ons dagelijks bestaan worden we vaak meegevoerd door de stroom van het leven, in plaats van

Read More »