Help, ik loop vast in mijn carrière!

Wat als je vastzit in je werk?

Ga jij iedere dag met tegenzin naar je werk? Voel je aan alles dat dit niet jouw baan is, maar weet je niet zo goed wat je dan wél zou moeten doen? Of ben je er niet zeker van of je huidige functie wel bij je past, maar twijfel je nog om de handdoek in de ring te gooien?

Als dit jou bekend voorkomt, ben je zeker niet alleen. Er zijn veel mensen die in een vergelijkbare situatie zitten of hebben gezeten, en dat is niet zo gek. Er zijn ontzettend veel verschillende mogelijkheden als het aankomt op werk, dus het is logisch dat velen zich soms afvragen of hun huidige carrièrepad wel het juiste is. In dit artikel vind je een aantal tips voor als je vastloopt in je carrière.

Ontevreden, maar toch gewoon doorgaan

Vaak hebben mensen zelf niet eens door dat het misschien wel tijd wordt voor iets nieuws, of in ieder geval dat er iets moet veranderen. Ze gaan dan maar door, komen iedere dag vermoeid thuis en voelen zich steeds ongelukkiger worden. Het lijkt er tegenwoordig allemaal een beetje bij te horen: continu aanstaan en lange, stressvolle dagen maken op het werk. 

Maar is dat eigenlijk wel normaal? Verdienen we niet allemaal gewoon een baan waar we iedere dag opnieuw vol enthousiasme naartoe gaan en waarin we onze talenten volledig kunnen benutten? Een baan waar we juist energie van krijgen, in plaats van dat het ons vooral energie kost? Uiteindelijk kan je hierdoor namelijk ook overspannen van raken of in een burn-out terecht komen. 

Leestip: hoe krijg je meer werkplezier?

Het komt ook vaak voor dat men beseft dat er iets niet helemaal goed gaat, maar men weet niet precies wat dat is, laat staan wat er dan precies zou moeten veranderen. Verandering is voor veel mensen natuurlijk ook ontzettend spannend.

Er is geen enkel ding dat gebeurt in je leven, en zeker niet in je carrière, dat niet een opstapje is naar waar je uiteindelijk wilt gaan.

Een weloverwogen sprong in het diepe

Stel je voor dat je al 10 jaar bij hetzelfde bedrijf werkt. Een carrièreswitch voelt dan al gauw als een enorme sprong in het diepe. Doe je er wel goed aan om weg te gaan bij je huidige werkgever, en wie zegt dat je daarna op een betere plek terechtkomt?

Deze zorgen zijn erg begrijpelijk, maar het is belangrijk om te onthouden dat je soms nu eenmaal uit je comfortzone moet treden om persoonlijke groei te ervaren. Je weet nooit wat voor moois je allemaal te wachten staat als je die stap eenmaal gezet hebt!

Bepaal of het om langdurige gevoelens gaat, of dat je gewoon even een mindere periode hebt

Veel mensen zitten er eens in de zoveel tijd even doorheen. Merk je echter dat je tegenwoordig verdacht vaak last hebt van neerslachtige gevoelens, vermoeidheid, of een algemeen gebrek aan enthousiasme en heb je het idee dat je werk hier een grote rol in speelt? Dan is het wellicht tijd om serieus na te gaan denken over mogelijke verandering in je carrière. 

niet tevreden met werk

Wat vind je belangrijk in je werk?

Zet voor jezelf op een rijtje wat je allemaal belangrijk vindt in een baan. Hecht jij bijvoorbeeld veel waarde aan vrijheid en autonomie, vind je het fijn om dagelijks onder de mensen te zijn, of zoek je voortdurend uitdaging in complexe taken? Identificeer wat jouw persoonlijke prioriteiten zijn en welke elementen van een baan voor jou het meest bevredigend en motiverend zijn. Kijk vervolgens of je deze elementen wel (voldoende) terugvindt in de baan die je nu hebt.

Leer jezelf beter kennen

Naast het onderzoeken van jouw kernwaarden op werkgebied is het ook goed om jezelf bewust te worden van wie je eigenlijk precies bent. Wat zijn je passies, waar liggen je talenten en van wat voor soort werk word jij enthousiast? Wat zijn je sterke en zwakke punten? Neem je de tijd om goed te reflecteren op jezelf, dan kan dat zeker leiden tot een betere besluitvorming in je carrière.

Het kan ook interessant zijn om eens totaal iets nieuws te proberen. Schrijf je bijvoorbeeld eens in voor een cursus. Zo ontdek je misschien wel vaardigheden en kanten van jezelf waarvan je niet eens wist dat je ze had!

Wanneer je in een strakke plek zit en alles tegen je is, tot het lijkt alsof je het niet meer een minuut kunt volhouden, geef dan nooit op, want dat is precies de plek en tijd dat het tij zal keren.

Aanpassingen binnen je huidige functie, of op zoek naar een nieuwe baan?

Als je voor jezelf duidelijk hebt wat je allemaal belangrijk vindt in je carrière, is het in eerste instantie goed om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om veranderingen aan te brengen binnen je huidige baan.

Wellicht kun je met je werkgever in gesprek gaan over aanpassingen die jou kunnen helpen om met meer plezier naar je werk te gaan. Denk aan zaken zoals de werkdruk, de mogelijkheid om vaker thuis te werken, of het vinden van extra uitdaging in je huidige functie. Er is vaak meer ruimte voor verandering dan je aanvankelijk zou kunnen denken.

Toch kan het natuurlijk ook zo zijn dat je sterk het gevoel hebt dat het tijd is voor iets nieuws. En dat is helemaal prima; verandering is een natuurlijk onderdeel van groei en persoonlijke ontwikkeling. In dat geval sta je aan het begin van een spannende reis naar een carrière die beter aansluit bij wie je bent en wat je belangrijk vindt. Spannend, maar tegelijkertijd ook erg leuk!

Jouw zoektocht naar een nieuwe baan

Om de kans te vergroten dat je je bij je nieuwe baan wél op je plek voelt, is het verstandig om grondig te overwegen wat je precies wil. Wat voor soort werk past het beste bij jou, in welke branche en in wat voor soort organisatie? Werk je het liefst in een groot bedrijf, of voel jij je meer thuis in een kleinere, knusse organisatie waar iedereen elkaar kent?

Daarnaast is het belangrijk om een goed plan van aanpak te maken. Hoe denk je die baan te bemachtigen, wie of wat heb je daarvoor nodig, en beschik je momenteel over alle vereiste vaardigheden en kennis? Misschien is het wel mogelijk om een dagje mee te lopen in de gewenste branche of voelt het voor jou beter om eerst vrijwilligerswerk te doen. Op die manier kun je op een laagdrempelige manier ervaring opdoen en je professionele netwerk uitbreiden.

 

 

Welk doel wil je bereiken en op welke vragen zoek je antwoorden? Jouw coachingsvraag staat bij ons centraal. Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden!

 

Hoofdpersoon Coaching

Het is begrijpelijk als je het lastig vindt om te bepalen of je wel de goede richting opgaat in je carrière. En ook als je dat wél denkt te weten, kan een carrièrecoach een waardevolle bron van begeleiding zijn. We helpen je om verandering aan te brengen in je carrière, maar gaan daarbij ook samen met jou op zoek naar wie je bent en wat je ambities zijn. Waar krijg jij energie van, wat zijn je kwaliteiten en welke aspecten zorgen ervoor dat je juist níét met plezier naar je werk gaat?

Ted X: de beste carrière loopt niet altijd in een rechte lijn

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

Relatiepodcast Paul en Roos Hoofdpersoon

Paul en Roos de relatiepodcast

Terug naar alle artikelen Podcast over relaties Onze collega Rosa-Lin Meijer werkzaam bij Hoofdpersoon Psychologie heeft samen met een studiegenoot uit haar studententijd in Groningen

Read More »
jouw pad naar echte vrijheid

Jouw pad naar echte vrijheid

Terug naar alle artikelen Het terugpakken van zelfregie In ons dagelijks bestaan worden we vaak meegevoerd door de stroom van het leven, in plaats van

Read More »