Stressmanagement oefening: de verkeerslichtmethode

Stressmanagement

Iedereen heeft stress en we weten allemaal hoe vervelend dit kan voelen. Zeker wanneer het langdurig invloed op ons heeft. Doorgaans zijn er verschillende oorzaken zoals het werk (of studie), zorgen of problemen in de familiesfeer of financiële stress. Er zijn gelukkig methoden om met stress om te gaan en een van deze effectieve technieken is een eenvoudige, maar krachtige oefening die we graag met jullie delen. Deze oefening, die we de ‘Verkeerslichtmethode’ noemen, helpt je om je bewust te worden van je stressniveaus en biedt handvatten om deze te beheersen.

De juiste houding aannemen kan een negatieve stress omzetten in een positieve

Wat is stress?

Er zijn veel manieren om stress te omschrijven. Biologisch gezien zou je stress kunnen omschrijven als een lichamelijke reactie op alles wat jouw aandacht of actie vereist. Bij een dreiging van gevaar reageert het lichaam bijvoorbeeld door hormonen aan te maken en deze hormonen zorgen ervoor dat je hartslag en bloeddruk verhogen. Dit is een razendsnelle verandering in je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je in een gevaarlijke situatie klaarstaat om een topprestatie te leveren. 

De verkeerslichtmethode

Het kan lastig zijn om tijdig te herkennen dat je te veel stress ervaart. Vaak merken mensen pas dat het niet goed gaat als ze al behoorlijke klachten hebben. Toch kun je al veel eerder signaleren dat het de verkeerde kant op gaat. Deze oefening helpt je hierbij door gebruik te maken van de vergelijking met een verkeerslicht.

In deze oefening vul je je eigen verkeerslicht in. Wat doe je bijvoorbeeld bij ‘oranje’? Hoe voel je je? Wat veroorzaakt dit gevoel? En wat kun je doen om je beter te gaan voelen?

Door je persoonlijke verkeerslicht in te vullen, krijg je meer inzicht in de factoren die bij jou stress veroorzaken en kun je nadenken over wat je kunt doen om stress te verminderen. Door dit van tevoren te doen, heb je deze informatie paraat zodra je merkt dat je je minder goed voelt.

Dit betekent dat je in overlevingsmodus zit. Je voelt je overweldigd en niet meer jezelf.

Dit geeft aan dat je niet helemaal lekker in je vel zit. Je merkt dat er iets mis is, maar je functioneert nog wel.

Dit geeft aan dat je je goed voelt. Je hebt voldoende energie, bent vrolijk en ontspannen.

Stressmanagement en de verkeerslichtmethode

Voorbeeld van de verkeerlichtmethode bij stress

Bekijk het onderstaande ingevulde voorbeeld en ga vervolgens zelf aan de slag:

Rood

  • Gedrag: Ik trek me volledig terug (isolatie), vermijd sociale interacties. Erg prikkelbaar naar mijn kinderen
  • Gevoel: Overweldigd, uitgeput, gefrustreerd
  • Lichaam/Fysiek: Hoofdpijn, spierpijn.
  • Uitlokkende factoren: Te veel werkdruk, conflicten thuis.
  • Alternatief: agenda ‘leeg’ maken, prioriteiten stellen, zoek professionele hulp.

Oranje

  • Gedrag: Ik ben prikkelbaar, heb moeite met concentreren.
  • Gevoel: Rusteloos, bezorgd.
  • Lichaam/Fysiek: Vermoeidheid, gespannen spieren.
  • Uitlokkende factoren: Dreigende deadlines, persoonlijke zorgen.
  • Alternatief: Maak een takenlijst, praat met een vriend, wandeling in de natuur

Groen

  • Gedrag: Ik sport regelmatig, neem tijd voor hobby’s.
  • Gevoel: Energiek, gelukkig.
  • Lichaam/Fysiek: Ontspannen, fit.
  • Uitlokkende factoren: Gebalanceerde werk-privé balans, voldoende rust.
  • Alternatief: (Niet nodig, je voelt je al goed)

Oefening

Nu is het jouw beurt om je eigen verkeerslicht in te vullen. Schrijf bij ‘gedrag’ op wat je doet, bij ‘gevoel’ hoe je je voelt (bijvoorbeeld: blij, boos, verdrietig, geprikkeld of angstig), en bij ‘lichaam/fysiek’ hoe je lichaam reageert (bijvoorbeeld: hoofdpijn, gespannen spieren, vermoeidheid). Bij ‘uitlokkende factoren’ vul je in hoe het komt dat je je zo voelt. Wat doe je zelf en wat doen anderen? In de kolom ‘alternatief’ schrijf je op wat je kunt doen om je beter te gaan voelen. Wat heb je nodig? Wat kun je zelf doen en waarmee kan een ander je helpen? Bij groen hoef je geen alternatief in te vullen, omdat je je al goed voelt.

Hoofdpersoon Coaching

Loop jij vast met stressmanagement en weet je niet hoe je verder moet? Bij Hoofdpersoon Coaching helpen we je om inzicht te krijgen in je stressniveaus en leren we je praktische technieken om hiermee om te gaan. Ontdek bovenstaande en andere effectieve tools die je helpen om weer rust en balans in je leven te vinden. 

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

context en seksualiteit

Context en seksualiteit

Terug naar alle artikelen Welke factoren beïnvloeden seksualiteit? In relaties en seksualiteit draait het niet alleen om biologie, maar ook om context. Onze omgeving, stemming

Read More »
Goed genoeg ouderschap

Goed genoeg ouderschap

Terug naar alle artikelen Goed genoeg ouderschap Wat is ‘goed genoeg’ ouderschap? De term “goed genoeg ouderschap” verwijst naar een opvoedingsstijl waarin ouders streven naar

Read More »