Leren loslaten met deze tips

  1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Coaching
  6. /
  7. Leren loslaten met deze tips

5 tips om te leren loslaten

Heb jij moeite met loslaten? Loslaten is voor veel mensen erg lastig. We krijgen er allemaal regelmatig mee te maken: bijvoorbeeld bij het verbreken van een relatie, het opzeggen van je baan of het verkopen van een kledingstuk of ander item via Marktplaats. Laat je iets los, dan betekent dat dat je zaken die niet langer in jouw leven passen, laat gaan. Loslaten doet soms pijn, maar hoort wel bij het leven. Hoe pak je dat dan het beste aan? We geven je een aantal tips.

Tip 1: neem de sprong, gewoon doen

Voor sommige dingen geldt dat je het het beste gewoon kunt doen. Dat is ook vaak het geval bij loslaten. Het kan verleidelijk zijn om de kwestie te blijven vermijden, zodat je geen beslissing hoeft te maken. Onthoud dat geen keuze maken ook een keuze is. Soms kun je het beste de pleister er in één keer af trekken. Verbreek bijvoorbeeld al het contact met je ex, of verstuur je ontslagbrief zonder er al te veel bij stil te staan. Hoe eerder je de knoop doorhakt, hoe eerder je de situatie kunt gaan accepteren.

Tip 2: geef je emoties de ruimte

Heb je een persoon of een situatie losgelaten, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk accepteren dat het is gebeurd. Er zijn verschillende manieren waarop je dit proces wat makkelijker kunt maken voor jezelf.

 

Je kunt bijvoorbeeld een dagboek aanschaffen, waarin je iedere dag even 10 minuten de tijd neemt om je gedachten op een rijtje te zetten. Schrijven kan een goede uitlaatklep zijn en daarnaast helpt het je ook je gedachten te ordenen, waardoor je misschien wel tot nieuwe inzichten komt. Een andere manier om los te laten en emoties de ruimte te geven is door regelmatig te mediteren. Zo zorg je ervoor dat je brein ontspant en dat het makkelijker wordt om rust te vinden.

Tip 3: zoek afleiding

Het is goed om zo nu en dan even stil te staan bij je gedachten en gevoelens, maar je kunt hier ook in doorslaan. Merk je dat je een groot deel van de dag aan het malen bent, dan is het verstandig om je gedachten even te verzetten. Hier zijn verschillende methoden voor. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling door de natuur, een groepsles in de sportschool, of een gezellig drankje met een vriend of vriendin. Ook het delen van je gedachten met anderen kan ervoor zorgen dat je deze makkelijker los kunt laten. Onthoud: alles wat je aandacht geeft groeit.

leren loslaten met 5 tips

Tip 4: bedenk wat je van de situatie kunt leren

Het leven zit vol met belangrijke lessen. Juist van de wat minder fijne ervaringen kunnen we vaak een hoop leren. Heb je moeite met loslaten, dan kan het helpen om jezelf de volgende vraag te stellen: “Welke les kan ik hieruit halen? Wat kan ik van deze situatie leren?” Misschien weet je hier niet direct het antwoord op, maar zodra je dat wel weet, wordt het waarschijnlijk ook al een stukje makkelijker om los te laten en verder te gaan met je leven.

Tip 5: vraag om hulp en ervaar!

Loslaten kan erg lastig zijn. Maar onthoud: je hoeft niet alles alleen te doen! Weet je niet zo goed hoe je het beste te werk kunt gaan of heb je een luisterend oor nodig, weet dan dat er altijd wel mensen zijn die je willen helpen. Misschien is er iemand in je eigen netwerk bij wie je terecht kunt, maar ook aan een therapeut kun je veel hebben. En het mooie is: oefening baart kunst. Ervaar je eenmaal dat loslaten bevrijdend werkt, dan kan het zo zijn dat je vanaf dat moment beter in staat bent ook andere dingen makkelijker los te laten.

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×