Is stress ongezond?

Is stress ongezond?

Stress is goed! Oke, hier ben je het misschien niet direct mee eens, en dat hoeft ook niet. Waarschijnlijk ben je niet op deze blog terecht gekomen omdat je zo tevreden bent met de stress die je ervaart. Maar we willen je ook inzicht geven in wanneer stress je wel heeft geholpen. 

Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid stress die je ervaart minder van belang is dan hoe je tegen die stress aankijkt. Mensen die stress als iets nuttigs beschouwen hebben minder last van gezondheidsklachten en hebben zelfs een hogere levensverwachting. Jouw interpretatie van stress is het gene waar je de meeste invloed op hebt. Je kunt er niet altijd iets aan doen als je iets stressvol ondergaat, maar je kunt wel veranderen hoe je hier tegen aan kijkt. Raak je van stress nog meer van stress? Of lukt het je om te stress te zien als iets dat je nodig hebt en wat jou helpt om goed te presteren en je beschermt als een alarmsysteem? 

Oefening bij stress:

Wat geeft jou stress? Probeer de komende week eens bij te houden op welke momenten je stress ervaart en ga daarbij na hoe je daar tegenover staat. Schrijf op wat jou stress gaf en hoe je daarover dacht. 

Er is geen leven zonder stress. Het gaat erom hoe je het gebruikt.

Het nut van stress

Simpel gezegd is stress hetgeen dat iedere vorm van inspanning regelt die jij nodig hebt om te blijven leven. Je hebt stress dus heel hard nodig! Stress kan gezien worden als hetgeen dat alle inspanning regelt die je nodig hebt om bepaalde doelen te behalen. Denk maar eens aan de stress die jou kan helpen om een deadline te halen, of de stress die er voor zorgt dat je toch dat sprintje trekt en je trein nog haalt. Het gaat daarin dus niet alleen om het overleven van bedreigende situaties, maar ook om de inspanning voor al je andere dagelijkse activiteiten.

Een zeer belangrijke taak van het stresssysteem is regelen dat er energie beschikbaar komt. Dat gebeurt de hele dag door, ook als we ons niet gestresst voelen. We zouden het stresssysteem in ons lichaam daarom ook wel ons energiesysteem kunnen noemen. Voor slapen, wakker worden, opstaan, ademen, bewegen en eten heb je energie en dus stress nodig. Stress geeft je energie om te leven en extra kracht om uitzonderlijke prestaties te leveren. Stress houdt ons brein scherp, het zorgt dat je optimaal alert bent en zo betere cognitieve prestaties kunt leveren.

Op de afbeelding hieronder kun je zien dat sommige milde vormen van stress jou juist voordelen kunnen opleveren, en dat het oplopen van stress uiteindelijk kan leiden tot negatieve effecten van stress.

prestatie-stressniveau

Hoe zit het met te veel stress?

Zelfs een teveel aan stress hoeft niet slecht te zijn, op een moment van gevaar is zo veel stress juist handig. Maar deze vorm van stress wil je niet te lang ervaren. Zodra de stress meer chronisch wordt en er onvoldoende tijd van ontspanning en rust is, trekt dit een zware wissel op je lichaam. Te lang, te veel stress kan uiteindelijk leiden tot overspannenheid en uiteindelijk tot een burn-out

Hoofdpersoon Coaching

Heb je moeite met het omgaan met (chronische) stress en voel je je vastgelopen? Onze experts (psychologen) staan klaar om je te helpen de balans te vinden en weer grip te krijgen op je leven. Maak vandaag nog een afspraak en ontdek hoe je stress kunt omzetten in een kracht die je vooruit helpt. Klik hier om je afspraak te maken!

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

de vijf liefdestalen

De vijf liefdestalen

Terug naar alle artikelen De vijf liefdestalen Hoe jouw liefdestaal je relatie kan versterken! Liefde is een universeel concept, maar de manier waarop we liefde

Read More »
Relatiepodcast Paul en Roos Hoofdpersoon

Paul en Roos de relatiepodcast

Terug naar alle artikelen Podcast over relaties Onze collega Rosa-Lin Meijer werkzaam bij Hoofdpersoon Psychologie heeft samen met een studiegenoot uit haar studententijd in Groningen

Read More »