Hoe om te gaan met de oorlog in Oekraïne?

*Uit privacyoverwegingen is de naam van de inzender aangepast.

** Heb je zelf een interessante/leuke/prangende lezersvraag? Laat het ons weten!

***Wil je meer weten over de behandeling vanPSS of EMDR? Bekijk onze pagina’s

Beste Hoofdpersoon,


Sinds een paar weken domineert de situatie in Oekraïne het nieuws. Ik merk dat ik er veel mee bezig ben, net zoals vrijwel iedereen in mijn omgeving. Ik heb zelf geen oorlogstrauma’s meegemaakt, maar de spanning en angst steekt soms behoorlijk de kop op. Hebben jullie tips/adviezen hoe ik hier het beste mee kan omgaan? 

Groeten Marc

Beste Marc, 

Allereerst hartelijk dank voor jouw vraag. Wij kunnen ons goed voorstellen dat de angst en spanning toeneemt en soms de overhand neemt. Dit kan extra het geval zijn wanneer je zelf vergelijkbare situaties hebt meegemaakt van dichtbij of in je familie, maar ook, zoals je zelf al schrijft, wanneer dit niet het geval is kan de spanning goed oplopen.  Dit is heel begrijpelijk: het zijn rumoerige tijden, er is veel geweld en niemand weet hoe het gaat aflopen waardoor onzekere gevoelens ontstaan.

Wij hebben een aantal adviezen voor je opgeschreven om je hierbij te ondersteunen.

 

Kijk geen nieuwsberichten vlak voor het slapen gaan 

Een goede nachtrust met kwalitatieve slaap is super belangrijk om in balans te blijven. Het is ook een van de betere ‘medicijnen’ (zonder bijwerkingen) tegen angst, spanning en stress. Door vlak voor het slapen gaan nog berichten te kijken activeer je het brein met een stressreactie. Dit is precies de tegenovergestelde reactie die je eigenlijk wilt voor het slapen gaan, namelijk geleidelijk in een ruststand komen met een non-actief brein.

Doseer de dagelijkse berichtgeving en blootstelling aan het nieuws

Omdat het rumoerige tijden zijn gebeurt er ook veel. Het is te begrijpen dat je dit allemaal wilt volgen. Er zijn extra nieuwsuitzendingen, verschillende live-blogs en opiniestukken. Waarbij we met onze collega’s bij het koffiezetapparaat of met onze partner tijdens het avondeten het gesprek voortzetten. De situatie in Oekraïne krijgt zo erg de overhand en dit vergroot de spanning en angst. Wanneer je hier veel last van hebt kan je de berichtgeving beperken of bundelen. Bijvoorbeeld eenmaal per dag tijdens het acht-uur journaal.

Zorg (extra) goed voor jezelf

Mensen hebben de neiging om wanneer er veel ‘buiten’ gebeurt om minder te zorgen voor ‘binnen’. De dagelijkse zelfzorg neemt af, door bijvoorbeeld het sporten over te slaan, ongezonder te eten, later naar bed te gaan en tijdelijk sociale contacten te minimaliseren. Een goede zelfzorg is in deze tijden juist cruciaal om de spanning de baas te blijven. Ik moet dan altijd aan een oud Zen-gezegd denken: “ik mediteer elke dag een half uur, behalve als ik gestrest ben.. dan een uur”

Cirkel van invloed: richt je gedrag op waar je wél invloed op hebt. 

We hebben graag sturing en invloed op ons leven. De huidige situatie met zoveel onzekerheid brengt dit aan het rammelen. Wil je graag invloed uitoefenen op de situatie, maak dit dan niet te groot en focus op zaken waar je wel controle op. Denk aan een donatie aan een goed doel, het betuigen van steun op internet of het meedoen aan kleine inzamelingsactie.

Hopelijk kan je uit de voeten met bovenstaande adviezen. Wij kwamen overigens een mooi overzicht tegen voor wie vragen heeft specifiek voor de omgang met kinderen en oorlog

 

Met vriendelijke groet,

 

Onno, GZ-psycholoog

Hoofdpersoon Psychologie