Terug naar alle artikelen

Mentale gezondheid op de werkvloer

Zo zorg je voor een betere mentale gezondheid op de werkvloer

Mentale gezondheid is tegenwoordig een veelbesproken onderwerp. Niet alleen in ons privéleven, maar ook op de werkvloer. Veel mensen worstelen met angsten, burn-out, depressies en andere geestelijke gezondheidsproblemen en daarom is het belangrijk dat er gekeken wordt hoe de mentale gezondheid van werknemers verbeterd kan worden. We spenderen immers een groot deel van onze tijd aan werk. Hoe verbeter je als werkgever de mentale gezondheid en daarmee het werkplezier van je medewerkers? Je leest het hier!

Wat is mentale gezondheid op de werkvloer?

Werkgevers hebben de verantwoordelijkheid om een gezonde werkplek te creëren. Dit betekent dat werknemers moeten worden voorzien van de middelen die zij nodig hebben om gezond te blijven, zowel lichamelijk als geestelijk. Het betekent ook dat er een omgeving gecreëerd dient te worden waarin werknemers zich op hun gemak voelen en dat zij om hulp moeten kunnen vragen wanneer dat nodig is.

Maak van mentale gezondheid een prioriteit

Als werkgever speel je een belangrijke rol bij de mentale gezondheid van je werknemers: zij brengen immers een groot deel van hun tijd door op de (virtuele) werkvloer, waardoor werk erg bepalend is voor hun algehele mentale gezondheid. Voelen werknemers zich mentaal goed, dan zijn ze meer betrokken bij het bedrijf, werken ze productiever en leveren ze meer winst op voor de organisatie. Genoeg redenen dus om als bedrijf van geestelijke gezondheid een prioriteit te maken!

Hoe verbeter je de mentale gezondheid van werknemers?

Hieronder beschrijven enkele aandachtspunten om werk te maken van mentale gezondheid op de werkvloer!

Ga eenzaamheid tegen

Veel mensen kampen tegenwoordig met eenzaamheid, vooral nu er bij een groot aantal organisaties (deels) vanuit huis gewerkt wordt. Het is dan ook belangrijk om als werkgever nieuwe mogelijkheden te creëren voor saamhorigheid. Is het eventjes minder goed of zelfs helemaal niet mogelijk om naar kantoor te gaan? Bedenk dan andere manieren waarop het voor werknemers mogelijk is om tussen het werk door even te socializen. Wat dacht je van een virtuele koffiepauze, of een online teamvergaderingsspel?

Zorg voor een goede werk-privébalans

Een goede balans tussen privé en werk is van cruciaal belang om te zorgen voor een optimale mentale gezondheid op de werkvloer. Een manier om dit als werkgever in evenwicht te brengen is door ontspanning aan te moedigen. Herinner medewerkers eraan dat pauzes erg belangrijk zijn. Ook kan het goed zijn om werknemers zelf te laten beslissen wanneer ze werken. Flexibele werktijden maken dat werknemers over het algemeen meer tevreden en productiever zijn. Ook zorgt dit voor minder verzuim.

Mentale gezondheid werkvloer

Stimuleer fysieke activiteiten

Dat sporten goed is voor je mentale gesteldheid, dat is natuurlijk niets nieuws! Maar wist je dat fysieke fitheid ook de productiviteit van medewerkers een boost geeft en dat het leidt tot minder ziekteverzuim? Het is dus erg belangrijk om ervoor te zorgen dat medewerkers fit blijven.

Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om een sportabonnement op te nemen in jouw arbeidsvoorwaardenpakket. Maar ook een wekelijks uurtje bootcampen met het team behoort natuurlijk tot de mogelijkheden, of wat dacht je van een plank challenge op regelmatige basis? Niet alleen gezond, maar ook nog eens erg gezellig!

Optimaliseer de werksfeer

Een fijne werksfeer is belangrijk voor de mentale gezondheid op de werkvloer. Het is bepalend voor het humeur van medewerkers en kan ervoor zorgen dat zij zich veilig en op hun gemak voelen. Neem de werksfeer dus regelmatig onder de loep. Wat gaat er goed en waar liggen nog verbeterpunten? Wees als werkgever open en transparant, creëer ruimte voor zelfstandigheid en creativiteit en spreek je waardering uit naar medewerkers. Daarmee draag je hoe dan ook bij aan een betere mentale gezondheid op de werkvloer!

Hoofdpersoon maakt werk van mentale gezondheid

Wil je met jouw bedrijf ook werk maken van mentale gezondheid om zo de voordelen hiervan te ontdekken? Download dan onze brochure voor de mogelijkheden via onderstaande knop. Bekijk ook eens onze pagina’s voor coaching en bedrijfscoaching.

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

jouw pad naar echte vrijheid

Jouw pad naar echte vrijheid

Terug naar alle artikelen Het terugpakken van zelfregie In ons dagelijks bestaan worden we vaak meegevoerd door de stroom van het leven, in plaats van

Read More »
Burn-out coaching

Burn-out coaching

Terug naar alle artikelen Burn-out coaching en tips om een burn-out te voorkomen In onze moderne samenleving wordt er veel van ons verwacht. De druk

Read More »