Het vertrouwen dat je er ‘gewoon’ mag zijn zoals je bent, is een luxe die niet iedereen ervaart. Veel mensen beoordelen zichzelf helaas kritisch en negatief. Een negatief zelfbeeld kan je behoorlijk in de weg zitten. Sommigen merken dit alleen tijdens bepaalde momenten (bijv. wanneer ze iets nieuws doen of bij het geven van een presentatie), maar bij anderen is deze worsteling tijdens veel dagelijkse activiteiten aanwezig. Lees verder als je deze worsteling met jezelf herkent en je benieuwd bent wat je kan doen om een positiever zelfbeeld te krijgen.
Net als het beeld dat je hebt van anderen, heb je ook een bepaald beeld van jezelf. Wanneer dit beeld realistisch is, kan je je leven goed inrichten naar je eigen vermogens. Maar wanneer dit beeld onterecht negatief is, loop je misschien bepaalde dingen mis in het leven. Bijvoorbeeld in je carrière (die ene promotie) of privé (niet op die persoon af durven stappen). Dit komt doordat je zelfbeeld voor een groot deel je doen en laten bepaalt. Het is zonde als je kansen misloopt omdat je gewend bent geraakt om jezelf negatief en kritisch te beoordelen.
‘Zie je wel, ik doe het weer niet goed genoeg’ of ‘Ik ben een mislukkeling’ zijn voorbeelden van gedachten die dan door je hoofd schieten. Hier kan je somber en onzeker door raken. Daarnaast zal je zelfvertrouwen afnemen. We zien vaak dat mensen hard aan het werk zijn om dit te voorkomen. Op het werk heb je het gevoel hard je best te moeten doen om niet door de mand te vallen. In contact met mensen let je constant op of je het wel ‘goed’ doet en probeer je het anderen naar de zin te maken. Zelfs bij vrienden en familie kan je ongemak ervaren door de kritische manier waarop je naar jezelf kijkt. Hierdoor kan het bijvoorbeeld ook moeilijk zijn om complimenten of waardering binnen te laten komen.
Bij het ontstaan van een negatief zelfbeeld spelen meerdere zaken mee, het gebeurt niet van de één op de andere dag. Het kan zijn dat je wat gevoeliger bent in vergelijking met anderen, waardoor je emoties intenser ervaart of je sneller druk maakt. Soms is het zo dat de omgeving (school, leeftijdsgenoten, ouders) kritisch waren of weinig aandacht hadden. Anderen hebben daarnaast nog nare ervaringen meegemaakt waarin ze bijvoorbeeld gepest zijn. Door die optelsom van ervaringen kun je gaan twijfelen aan jezelf. Vaak merk je dat een negatieve spiraal zichzelf versterkt als je niet weet hoe je er weerstand aan kunt bieden.
Het is belangrijk is om actief tegenwicht te leren bieden tegen dat negatieve zelfbeeld. Door te oefenen, oefenen en oefenen. Dit kan je onder andere doen door zoveel mogelijk eigenschappen en kenmerken te verzamelen die in tegenspraak zijn met je negatieve zelfbeeld. Deze kun je zelf bedenken, maar je kunt er ook eens naar vragen bij je familie of vrienden. In het begin voelt dit erg onwennig. Maar als je dit blijft oefenen, is het steeds makkelijker om je aandacht te richten op positieve kenmerken en eigenschappen van jezelf.
Heb jij last van een negatief zelfbeeld in verschillende situaties? Dit kan best hardnekkig zijn. Het is verstandig om hulp in te schakelen als de klachten erger worden of al langer duren. Het doorbreken van patronen en verwachtingen kost tijd en moeite. Neem gerust contact met ons op als je eens wilt overleggen over jouw persoonlijke situatie. We helpen je graag om je weer beter te voelen. Met cognitieve gedragstherapie en coaching kunnen wij je een eindje op weg helpen.
Ontvang onze nieuwsbrief met updates, tips en nieuwe inzichten