Gegeneraliseerde angststoornis (GAS)

Wat is een gegeneraliseerde angststoornis?

Een gegeneraliseerde angststoornis (GAS) wordt ook wel een piekerstoornis genoemd. We piekeren natuurlijk allemaal wel eens, dus dat is heel normaal. Maar wanneer je overspoeld raakt door alle piekergedachten dan kan het zijn dat er sprake is van een angststoornis.

Bij een gegeneraliseerde angststoornis staan de angst en de zorgen het dagelijks functioneren in de weg. Je bent geneigd om over allerlei alledaagse zaken te piekeren en de angst en de zorgen zijn moeilijk in de hand te houden. Je bent de controle over het piekeren kwijt. Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis zijn geneigd om de kans dat er iets ergs gebeurt te overschatten en het eigen vermogen om met problemen of ‘onverwachte’ gebeurtenissen om te gaan te onderschatten. Hierdoor neemt het zelfvertrouwen af, waardoor het piekeren juist vaak toeneemt. Het piekeren lijkt te helpen om controle te krijgen over de toekomst; door veel over mogelijke problemen te denken kun je het gevoel krijgen beter voorbereid te zijn op die problemen. Maar: op de lange termijn houdt het piekeren de angst juist in stand.

Veel voorkomende klachten bij GAS:

-Rusteloosheid en een opgejaagd gevoel

-Moeilijk kunnen ontspannen

-Slaapproblemen

-Snel vermoeid zijn

-Spierspanning

-Lichamelijke klachten als hoofdpijn, maag -en darmklachten

-Prikkelbaarheid

-Geheugen -en concentratieproblemen

Om van een gegeneraliseerde angststoornis te mogen spreken moeten de klachten minstens 6 maanden lang aanwezig zijn en moeten de klachten verstorend zijn in het dagelijks leven.

Hoe ontstaat een gegeneraliseerde angststoornis?

Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van een angststoornis. Voorbeelden hiervan zijn:

–           biologische factoren en erfelijkheid

–           temperament (optimistisch of pessimistisch, verlegen, introvert, extravert)

–           jeugdervaringen en opvoeding

–           dagelijkse stressoren

–           zelfbeeld

–           gebruik van psychoactieve stoffen (bijvoorbeeld koffie, sigaretten of drugs)

–           leefstijl (bijvoorbeeld een slechte voeding en weinig beweging)

Wat kan je eraan doen?

Er zijn goede behandelmethoden voor een gegeneraliseerde angststoornis zoals cognitieve gedragstherapie en medicamenteuze behandeling. Dit zijn de meest onderzochte therapieën bij angststoornissen.

Met cognitieve gedragstherapie ga je kijken naar je gedachten over het piekeren zelf; helpt dit nou echt? Krijg je echt meer controle door piekeren?

Daarnaast ga je ook kijken naar hoe je met de spanning om kan gaan als je je minder voor gaat bereiden.

Wil je meer lezen over behandeling bij Angststoornis? Kijk dan eens op dezorgstandaard angststoornissen.

Tips en oefeningen bij piekeren

Wanneer je last hebt van een Gegenerealiseerde angststoornis (GAS) kan het onderstaande ebook helpen. Wil je het hebben? Schrijf je dan in en ontvang het ebook  ‘Ik pieker me suf’ met een stappenplan vol oefeningen en tips!