Zelfcompassie: het ultieme cadeau voor jezelf

Zelfcompassie: het ultieme cadeau voor jezelf

Bij veel mensen is zelfcompassie geen vanzelfsprekendheid. Ze zijn geregeld erg hard voor zichzelf, vinden dat ze geen fouten mogen maken, zijn perfectionistisch en kritisch en bovendien vergeven ze zichzelf niet zo snel. Komt dit je bekend voor? Als je weinig zelfcompassie hebt, maak je het jezelf eigenlijk best moeilijk. Je bent namelijk een nogal belangrijk persoon in je eigen leven. Door wat liever voor jezelf te zijn zul je zien dat je een stuk gelukkiger in het leven komt te staan.

Wat is zelfcompassie precies?

Zelfcompassie houdt in dat je compassie voor jezelf voelt op het moment dat dat nodig is. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om momenten waarop je iets lastig vindt. Zelfcompassie betekent ook dat je begrip voor jezelf hebt, op dezelfde manier waarop je begrip voor een ander zou voelen. Want waarom zouden we vooral lief zijn voor andere mensen, maar niet voor onszelf?

Voordelen van meer zelfcompassie

Leer je om meer compassie voor jezelf te hebben, dan zul je een aantal dingen merken. Zo zul je voortaan kunnen erkennen dat je het moeilijk hebt, zonder jezelf daarbij te veroordelen. Ook ben je met meer zelfcompassie beter in staat te voelen wat je écht nodig hebt. Daardoor zul je betere keuzes maken en minder stress ervaren. Er komt zo meer ruimte in je leven voor rust en positieve energie. Klinkt goed, toch? Op naar een leven met meer zelfcompassie!

Leer luisteren naar je lichaam

 

Ons lichaam vertelt ons continu wat we nodig hebben, want het is altijd op zoek naar balans. Zijn we niet in balans, dan geeft het lichaam dat aan. Heb je last van steeds weer terugkerende klachten, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn of vermoeidheid? Probeer er dan achter te komen wat deze signalen je proberen te vertellen. Je lichaam laat niet voor niets van zich horen! Leren luisteren naar je lichaam is een belangrijke stap om goed voor jezelf te zorgen.

Maak ruimte voor ontspanning

In de hectiek van het dagelijks leven is het soms lastig om voldoende tot rust te komen. Er wordt veel van je gevraagd en het is dan ook niet zo gek dat je altijd maar ‘aan’ staat. Gun jezelf wat meer ontspanning en creëer meer rustmomentjes voor jezelf! Er zijn meerdere manieren waarop je de druk bij jezelf even weg kunt halen. Ga de natuur in, mediteer, trakteer jezelf op een heerlijke maaltijd of ga lekker badderen met een goed boek. Accepteer offdays Iedereen heeft zo nu en dan een offday. Het is nu eenmaal niet mogelijk om altijd vrolijk en gelukkig te zijn. En dat hoeft ook helemaal niet! Accepteer dat dit soort dagen ook bij het leven horen en geef eraan toe. Het is helemaal niet erg om het eens een dagje wat rustiger aan te doen; soms is dat zelfs nodig. Vier de geluksmomentjes Kritisch naar jezelf zijn is goed, maar dit moet natuurlijk niet de overhand nemen. Er moet ook nog tijd overblijven om stil te staan bij je successen. Sta af en toe eens stil bij de dingen waar je trots op mag zijn en wat er allemaal wél goed gaat. Als je jouw prestaties en positieve eigenschappen leert waarderen, zul je positiever in het leven staan. Jezelf bewust waarderen doet wonderen voor je zelfcompassie.

Schakel professionele hulp in Wil jij hulp bij zelfcompassie?

Neem contact met ons op of kijk eens op onze coachingpagina.
zelfcompassie-het-ultieme-cadeau

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

Goed genoeg ouderschap

Goed genoeg ouderschap

Terug naar alle artikelen Goed genoeg ouderschap Wat is ‘goed genoeg’ ouderschap? De term “goed genoeg ouderschap” verwijst naar een opvoedingsstijl waarin ouders streven naar

Read More »
de vijf liefdestalen

De vijf liefdestalen

Terug naar alle artikelen De vijf liefdestalen Hoe jouw liefdestaal je relatie kan versterken! Liefde is een universeel concept, maar de manier waarop we liefde

Read More »