Verbeter je zelfbeeld met deze tips

Laag zelfbeeld aanpakken

Veel mensen hebben een negatief zelfbeeld. Zonde, want het leven wordt al een stuk leuker en lichter als je positief over jezelf denkt. Worstel jij met een negatief zelfbeeld? Dan kan dat best lastig zijn. Je hebt daardoor misschien niet het gevoel dat je voluit kunt leven. Hoe je je voelt en hoe je dingen aanpakt wordt namelijk grotendeels bepaald door hoe je over jezelf denkt. Ga aan de slag met het verbeteren van jouw zelfbeeld en ervaar voortaan meer geluk en rust in je hoofd. We helpen je hier graag een handje bij!

Heb jij een negatief zelfbeeld?

Een negatief zelfbeeld kan ervoor zorgen dat je jezelf tekort doet. Er zijn verschillende signalen die erop kunnen wijzen dat jij negatief over jezelf denkt. Misschien merk je soms op dat je te weinig zelfvertrouwen hebt en dat je twijfelt aan wat jij kunt. Daardoor kan het zo zijn dat je jezelf liever op de achtergrond houdt en dat je het moeilijk vindt om een mening te vormen en deze te uiten. Je denkt en praat regelmatig negatief over jezelf, hebt vaak bevestiging nodig van anderen en je vindt het lastig om je grenzen aan te geven. Heb je een laag zelfbeeld, dan kan het bovendien zo zijn dat je erg kritisch op jezelf bent en dat je het gevoel hebt dat je altijd alles verkeerd doet.

Herken je jezelf in één of meerdere van bovenstaande eigenschappen? Dat is natuurlijk niet direct een ramp. Ondervind je echter veel last van deze kenmerken, dan is het fijn om hier iets mee te doen. Een laag zelfbeeld kan jouw persoonlijke ontwikkeling namelijk ontzettend in de weg zitten. En dat zou erg jammer zijn. Tijd om een positiever zelfbeeld op te bouwen!

Wat je over jezelf denkt, is veel belangrijker dan wat anderen van je denken.

Word je bewust van het probleem

Het feit dat je dit artikel hebt geopend en nu aan het lezen bent, is al een goede eerste stap in de juiste richting. Het geeft aan dat je je bewust bent van het probleem en dat je er iets aan wil doen. Deze bewustwording maakt het makkelijker om jouw negatieve zelfbeeld voortaan te herkennen, waardoor je gericht aan de slag kunt met het verbeteren ervan.

Neem je gedachten onder de loep

Houd de komende tijd eens bij welke negatieve gedachten je over jezelf hebt. Realiseer je dat het hier om gedachten gaat en niet (altijd) om feiten. Je hoeft ze dus niet te geloven. Wel kan het veel inzicht geven om eens na te gaan welke negatieve overtuigingen jij allemaal over jezelf hebt. Dit kan bijvoorbeeld zijn: “ik ben waardeloos” of “ik doe er niet toe” en: “ik ben dom”. Schrijf ze op en bedenk voor jezelf of deze gedachten eigenlijk wel realistisch zijn. Het is goed om hier neutrale of positieve gedachten tegenover te zetten. Doe je dit regelmatig, dan zul je hier je zelfbeeld steeds sterker mee maken.

negatief zelfbeeld aanpakken

Ontvolg social media accounts

Volg jij allerlei influencers en (bekende) mensen met een ogenschijnlijk perfect leventje? Niets is wat het lijkt: ook deze mensen hebben allemaal hun eigen struggles en onzekerheden. Je kunt beter accounts volgen die je een goed gevoel geven, zeker als je dagelijks flink wat tijd op social media doorbrengt.

De grootste leugen van social media: we leven in een wereld waarin we geloven dat iedereen behalve onszelf een perfect leven leidt.

Wie ben je eigenlijk?

Wil je een positiever zelfbeeld, dan is het goed om erachter te komen wie je eigenlijk bent. Wat is voor jou belangrijk en hoe wil je graag door anderen behandeld worden? Schrijf dit voor jezelf op, zodat je steeds beter ontdekt waar jij voor staat. Daardoor wordt het makkelijker om grenzen te stellen, omdat je hierdoor beter kunt herkennen welk gedrag jij niet tolereert. Hoe meer je oefent met het niet toelaten van negativiteit in jouw leven, hoe meer positiviteit je aantrekt en hoe sterker je zelfbeeld wordt.

Wees niet te streng voor jezelf

Onthoud dat het belangrijk is om niet te streng voor jezelf te zijn. Hiermee houd je je negatieve zelfbeeld alleen maar in stand. Lukt het vandaag even niet, dan is er morgen weer een nieuwe dag, met nieuwe kansen! Schakel desnoods de hulp in van een goede vriend of vriendin, familielid, collega of een coach. Je staat er zeker niet alleen voor!

Hulp bij het versterken van zelfbeeld.

Wij komen in onze dagelijks praktijk veel mensen tegen die met een negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen kampen. Ben je benieuwd of we jou hierbij kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op! 

Andere blogs

Relatiepodcast Paul en Roos Hoofdpersoon

Paul en Roos de relatiepodcast

Terug naar alle artikelen Podcast over relaties Onze collega Rosa-Lin Meijer werkzaam bij Hoofdpersoon Psychologie heeft samen met een studiegenoot uit haar studententijd in Groningen

Read More »
jouw pad naar echte vrijheid

Jouw pad naar echte vrijheid

Terug naar alle artikelen Het terugpakken van zelfregie In ons dagelijks bestaan worden we vaak meegevoerd door de stroom van het leven, in plaats van

Read More »