Wat is relatietherapie en hoe werkt het?

  1. Home
  2. /
  3. Kennisbank
  4. /
  5. Relaties
  6. /
  7. Wat is relatietherapie en hoe werkt het?

Wat is relatietherapie?

Relatietherapie is een vorm van therapie dat ingezet kan worden wanneer er sprake is van relatieproblemen. Bijvoorbeeld wanneer je als partners verstrikt bent geraakt in negatieve patronen. De liefde en de romantiek is al een tijdje afgenomen of helemaal van het toneel verdwenen. Ook is de emotionele verbondenheid gezakt. Soms voel je je niet meer veilig in de relatie.  

Wat is relatietherapie en hoe werkt het?

Hoe werkt relatietherapie?

Tijdens relatietherapie breng je samen met de relatietherapeut in kaart hoe de negatieve patronen eruitzien. Ook bespreek je wanneer ze zijn ontstaan en wat hieraan heeft bijgedragen. 

De relatietherapeut kan jullie helpen om de communicatie weer rustig, open en vrij te laten verlopen. Met de bedoeling om escalaties die zijn ontstaan te verzachten. Hierdoor ontstaat er ruimte voor meer kwetsbare, dieperliggende emoties. 

Er is ruimte voor het verwerken van een duidelijke crisis in jullie relatie. Hierbij kan je denken aan het vreemdgaan van een van de partners. Of meer in het algemeen: “een dat nooit meer moment” 

Hoe gaat het verder met een relatietherapeut?

Een relatietherapeut helpt jullie om emoties van elkaar te begrijpen, te verwerken en naar elkaar uit te spreken. Jullie maken in dit proces opnieuw bewuste keuzes over het soort relatie dat jullie willen. Hierdoor ontstaat er een nieuwe stabiele band met vertrouwen. Naar een relatietherapeut gaan hoef je niet te zien als ‘een laatste redmiddel’. Een relatietherapeut kan ook helpen wanneer er een wens bestaat om de relatie te verdiepen. 

De relatietherapeut werkt met jullie samen aan het opbouwen van een veilige werkrelatie. Dit geeft ruimte om relatieproblemen, emoties, behoeftes en wensen open te bespreken. Dit is een hele belangrijke stap om de therapie te laten slagen. Vervolgens worden negatieve patronen inzichtelijk gemaakt. In relatietherapie is het belangrijk dat jullie beide goed begrijpen wat de patronen zijn, zodat jullie dit patroon als de gezamenlijke vijand kunnen nemen (in plaats van wat we vaker zien: jullie zijn elkaars vijand geworden over tijd).

Vaak treedt er nu in het proces verzachting op naar elkaar. Er is meer betrokkenheid en wederzijds begrip. De relatietherapeut helpt jullie met nieuwe, veilige en fijne patronen. Kwetsbare behoeftes en verlangens kunnen worden geuit met als gevolg een sterkere verbondenheid. In de laatste fase worden de nieuwe patronen eigen gemaakt en verstevigt.

Hoe lang duurt relatietherapie?

De duur van relatietherapie hangt af van verschillende factoren, bijvoorbeeld: de hulpvraag en de ernst van de relatieproblemen. Gemiddeld genomen duurt relatietherapie tussen de 5 en 15 sessies. Bij Hoofdpersoon Relatietherapie duren de sessies een uur, maar dit kan in overleg korter of langer worden. Goede relatietherapie gaat niet te snel. Zoals de grondlegger van EFT zegt: “Als je snel wilt gaan, moet je langzaam gaan.”

Hoe werkt relatietherapie?

Waar werk je aan bij relatietherapie?

Met de relatietherapeut stellen jullie samen de doelen op waaraan jullie werken. Het is belangrijk om het hier samen over eens te worden. Over het algemeen wordt aandacht besteed aan de gehele relatie:  zoals de verschillende behoeftes, verlangens en (emotionele) veiligheid. Maar ook seksualiteit en het herstellen van een crisis of kwetsuren komt aan de orde. Al met al werk je aan het bouwen aan een duurzamen liefdevolle relatie. 

Relatietherapie vergoeding

Vanuit de basisverzekering wordt relatietherapie niet vergoed, zoals dit vaak wel het geval is bij individuele therapie. Sommige verzekeraars hebben wel gedeeltelijke vergoedingen uit de aanvullende verzekering. Check hiervoor je polisvoorwaarden. 

Wil jij tips om je relatie of huwelijk te verbeteren?

Wij hebben een Ebook geschreven met tips om je relatie te verbeteren. Bekijk onze pagina, schrijf je vrijblijvend in voor onze nieuwsbrief en ontvang het Ebook direct per e-mail!

Relatietherapeuten Almere

Onze relatietherapeuten in Almere staan klaar om jullie te helpen met relatieproblemen. Via onderstaande knop kunnen jullie direct een aanmelding doen. Liever eerst over of persoonlijk advies? Laat het ons weten!

Meer weten?

-Bekijk onze aparte pagina over Emotionally Focused Therapy (EFT)

-Doe de relatietest en ontvang direct handige tips om de relatie te versterken

-Bekijk onze tarieven voor relatietherapie

-Relaties en de hechtingstheorie

Beter communiceren in je relatie: zo doe je het!

Houd me vast training voor stellen

Stichting EFT Nederland: hier worden onze relatietherapeuten opgeleid

Hoofdpersoon relatietherapie: tips bij relatieproblemen
Relaties

Liefde een werkwoord?

Liefde een werkwoord? In het begin van een nieuwe liefde gaat het allemaal vanzelf. Je wilt het liefst elke seconde van de dag bij die
Lees verder »
×