Posttraumatische Stressstoornis (PTSS)

Wat is een posttraumatische stressstoornis?

We spreken over Posttraumatische stressstoornis, oftewel PTSS, als je psychische klachten ontwikkelt als gevolg van een schokkende of ingrijpende gebeurtenis: een trauma. Bijvoorbeeld wanneer je wordt geconfronteerd met de dood. Of wanneer je (seksueel) geweld meemaakt. Een ingrijpende gebeurtenis kan zich eenmalig voordoen, maar kan ook herhaaldelijk optreden, zoals bijvoorbeeld bij seksueel misbruik of mishandeling. De gebeurtenis kan jezelf zijn overkomen, of je bent getuige geweest.

Niet iedereen ontwikkelt PTSS na het doormaken van een ingrijpende gebeurtenis. Het is moeilijk te voorspellen welke mensen meer risico lopen op het ontwikkelen van PTSS.

Hoe herken je PTSS?

Veel voorkomende symptomen bij PTSS zijn:

-Terugkerende, pijnlijke en zich opdringende herinneringen aan de schokkende gebeurtenis

-Nachtmerries of terugkerende nare dromen waarin de inhoud en/of het affect van de droom samenhangt met de schokkende gebeurtenis

-Schrikreacties en overmatige alertheid

-Vermijding van prikkels die doen denken aan, of die samenhangen met, de schokkende gebeurtenis

-Negatieve veranderingen in manier van denken over zichzelf, anderen of de wereld.   Bijvoorbeeld: “ik ben slecht” “anderen zijn niet te vertrouwen”, “de wereld is gevaarlijk”

-Negatieve veranderingen in stemming. Bijvoorbeeld somberheid, of prikkelbaarheid

-Verminderde belangstelling voor belangrijke activiteiten

-Gevoelens van onthechting of vervreemding van anderen

-Geheugen -en concentratieproblemen

Wanneer heb je hulp nodig?

De eerste weken na het meemaken van een ingrijpende gebeurtenis treedt er vaak nog spontaan herstel op. De klachten nemen dan geleidelijk in ernst af. Als de klachten blijven aanhouden en je steeds meer belemmerd wordt in je dagelijks leven, zoek dan hulp.

Er zijn verschillende traumagerichte therapieën. Een aantal van deze therapieën is veelvuldig onderzocht. De meest aanbevolen therapieën zijn:

-Traumagerichte Cognitieve gedragstherapie (waaronder: Imaginaire exposure)

Eye Movement Desensitization and Reprocessing Therapy (EMDR) 
Naast deze twee voorkeursbehandelingen bestaan er nog andere behandelvormen, hoewel minder onderzocht. Meer informatie hierover kan je vinden op de zorgstandaard voor psychotrauma.

Voeg je header hier toe

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.