Login Academy <<

Wat is relatietherapie en hoe werkt het?

Wat is relatietherapie?

Relatietherapie is een vorm van therapie dat ingezet kan worden wanneer er sprake is van relatieproblemen. Bijvoorbeeld wanneer je als partners verstrikt bent geraakt in negatieve patronen. De liefde en de romantiek is al een tijdje afgenomen of helemaal van het toneel verdwenen. Ook is de emotionele verbondenheid gezakt. Soms voel je je niet meer veilig in de relatie.

Wanneer ga je naar een relatietherapeut?

In elke relatie komen relatieproblemen voor. Dat is dus helemaal niet gek. Wanneer dit voor langere tijd gebeurt, dan roept dat veel gevoelens en emoties op. Jullie raken verstrikt in negatieve patronen met elkaar. In een relatie willen we ons allemaal gezien en gehoord voelen. De manier waarop we reageren op problemen in de relatie verschilt per persoon. Hierbij voelen we ons soms niet begrepen of gezien door de ander. Er ontstaat een negatief interactiepatroon waarbij de relatieproblemen groter worden. Onze relatietherapeuten in Almere staan voor jullie klaar. Kom in verbinding en geef je relatie een weer een kans! 

Kan ik ook als single baat hebben bij relatietherapie?

Misschien heb je een serie van relaties gehad, of lukt het niet om een relatie te krijgen. Dit komt veel voor. Het kan zijn dat het je wens is en dat je er tevreden mee bent. Maar mogelijk baal je er flink van en wil je meer inzicht in de patronen waar je steeds in terecht komt. Daarbij kan het zijn dat ditzelfde voorkomt bij jouw vriendschappelijke relaties. In al deze situaties kan het zijn dat je nieuwsgierig bent waarom de relaties in jouw leven op deze manier bij jou passen. Ook wanneer je niet helemaal blij bent met hoe jouw relaties gaan, kan je leren over jezelf. Wat kan ik doen om een  (langere) relatie met iemand aan te gaan? Ben je benieuwd naar wat jouw (hechting)stijl is? Wil je kijken of je langer een vriendschap of liefdesrelatie kan hebben? Individuele EFT relatietherapie kan dan geschikt voor jou zijn!

Hoe werkt relatietherapie?

Tijdens relatietherapie breng je samen met de relatietherapeut in kaart hoe de negatieve patronen eruitzien. Ook bespreek je wanneer ze zijn ontstaan en wat hieraan heeft bijgedragen.

De relatietherapeut kan jullie helpen om de communicatie weer rustig, open en vrij te laten verlopen. Met de bedoeling om escalaties die zijn ontstaan te verzachten. Hierdoor ontstaat er ruimte voor meer kwetsbare, dieperliggende emoties.

Er is ruimte voor het verwerken van een duidelijke crisis in jullie relatie. Hierbij kan je denken aan het vreemdgaan van een van de partners. Of meer in het algemeen: “een dat nooit meer moment”

Hoe gaat het verder met een relatietherapeut?

Een relatietherapeut helpt jullie om emoties van elkaar te begrijpen, te verwerken en naar elkaar uit te spreken. Jullie maken in dit proces opnieuw bewuste keuzes over het soort relatie dat jullie willen. Hierdoor ontstaat er een nieuwe stabiele band met vertrouwen. Naar een relatietherapeut gaan hoef je niet te zien als ‘een laatste redmiddel’. Een relatietherapeut kan ook helpen wanneer er een wens bestaat om de relatie te verdiepen. 

De relatietherapeut werkt met jullie samen aan het opbouwen van een veilige werkrelatie. Dit geeft ruimte om relatieproblemen, emoties, behoeftes en wensen open te bespreken. Dit is een hele belangrijke stap om de therapie te laten slagen. Vervolgens worden negatieve patronen inzichtelijk gemaakt. In relatietherapie is het belangrijk dat jullie beide goed begrijpen wat de patronen zijn, zodat jullie dit patroon als de gezamenlijke vijand kunnen nemen (in plaats van wat we vaker zien: jullie zijn elkaars vijand geworden over tijd).

Vaak treedt er nu in het proces verzachting op naar elkaar. Er is meer betrokkenheid en wederzijds begrip. De relatietherapeut helpt jullie met nieuwe, veilige en fijne patronen. Kwetsbare behoeftes en verlangens kunnen worden geuit met als gevolg een sterkere verbondenheid. In de laatste fase worden de nieuwe patronen eigen gemaakt en verstevigt.

Hoe lang duurt relatietherapie?

De duur van relatietherapie hangt af van verschillende factoren, bijvoorbeeld: de hulpvraag en de ernst van de relatieproblemen. Gemiddeld genomen duurt relatietherapie tussen de 5 en 15 sessies. Bij Hoofdpersoon Relatietherapie duren de sessies een uur, maar dit kan in overleg korter of langer worden. Goede relatietherapie gaat niet te snel. Zoals de grondlegger van EFT zegt: “Als je snel wilt gaan, moet je langzaam gaan.”

Waar werk je aan bij relatietherapie?

Met de relatietherapeut stellen jullie samen de doelen op waaraan jullie werken. Het is belangrijk om het hier samen over eens te worden. Over het algemeen wordt aandacht besteed aan de gehele relatie:  zoals de verschillende behoeftes, verlangens en (emotionele) veiligheid. Maar ook seksualiteit en het herstellen van een crisis of kwetsuren komt aan de orde. Al met al werk je aan het bouwen aan een duurzamen liefdevolle relatie. 

Relatietherapie vergoeding

Vanuit de basisverzekering wordt relatietherapie niet vergoed, zoals dit vaak wel het geval is bij individuele therapie. Sommige verzekeraars hebben wel gedeeltelijke vergoedingen uit de aanvullende verzekering. Check hiervoor je polisvoorwaarden. 

Wil jij tips om je relatie of huwelijk te verbeteren?

Wij hebben een Ebook geschreven met tips om je relatie te verbeteren. Bekijk onze pagina, schrijf je vrijblijvend in voor onze nieuwsbrief en ontvang het Ebook direct per e-mail!

Relatietherapeuten Almere

Onze relatietherapeuten in Almere staan klaar om jullie te helpen met relatieproblemen. Via onderstaande knop kunnen jullie direct een aanmelding doen. Liever eerst over of persoonlijk advies? Laat het ons weten!

Meer weten?

-Bekijk onze aparte pagina over Emotionally Focused Therapy (EFT)

-Doe de relatietest en ontvang direct handige tips om de relatie te versterken

-Bekijk onze tarieven voor relatietherapie

-Relaties en de hechtingstheorie

Beter communiceren in je relatie: zo doe je het!

Houd me vast training voor stellen

Stichting EFT Nederland: hier worden onze relatietherapeuten opgeleid

Vanuit welke plaatsen of gemeenten kunnen wij ons aanmelden?

Wij krijgen aanmeldingen voor relatietherapie uit verschillende steden binnen en buiten Flevoland. Wij hebben geen locatie of postcodebeperkingen. De meeste aanmeldingen krijgen wij binnen via:

Almere, Lelystad, Dronten, Zeewolde, Biddinghuizen, Weesp, Bussum, Huizen, Laren