Terug naar alle artikelen

Fixed mindset en growth mindset

Fixed Mindset en Growth Mindset: dit is het verschil!

Wat is het verschil tussen een fixed mindset en een growth mindset? Om resultaten en successen te behalen in het leven heb je vaak bepaalde talenten en vaardigheden nodig. Toch spelen zaken als motivatie, inzet en doorzettingsvermogen natuurlijk ook een belangrijke rol. Daarnaast kan het type mindset dat je hebt ook van grote invloed zijn op je prestaties en op de manier waarop je jezelf ontwikkelt. In dit artikel lees je meer over twee verschillende soorten mindsets: de vaste mindset en de groeimindset.

Fixed mindset (vaste mindset)

Wat is een fixed mindset? Mensen met een fixed mindset geloven dat hun talenten en vaardigheden van tevoren vastliggen. Ze hebben het idee dat ze bepaalde vaardigheden hebben (of juist niet) en dat ze daar niet veel meer aan kunnen veranderen. Successen worden door mensen met een vaste mindset gezien als het resultaat van aangeboren talenten of vaardigheden. Ben je ergens niet succesvol in, dan betekent dat volgens hen dus dat je niet over de juiste vaardigheden beschikt.

Mensen met een vaste mindset geven vaak snel en gemakkelijk op omdat ze denken: “Ik ben hier gewoon niet goed genoeg voor”. Ze doen geen moeite om zichzelf verder te ontwikkelen omdat ze denken dat het toch niet zal helpen.

Growth mindset (groeimindset)

Een growth mindset is het tegenovergestelde van een fixed mindset. Mensen met een groeimindset geloven dat ze hun talenten en vaardigheden kunnen ontwikkelen door uitdagingen aan te gaan, fouten te maken en daarvan te leren. Zij zien mislukkingen als een kans voor groei en ontwikkeling. Dit type mens geeft niet snel op, ook niet als er tegenslagen zijn. Het motto van iemand met een growth mindset is: door nieuwe uitdagingen aan te gaan kan ik mezelf verder ontwikkelen.

Welke mindset heb jij?

Heb jij een fixed mindset of een growth mindset? Als je het niet zeker weet, vraag jezelf dan het volgende af:

-Als ik ergens niet succesvol in ben, geef ik dan snel op (fixed mindset) of blijf ik het proberen (growth mindset)?

-Zie ik mislukkingen als een kans om te leren en te groeien (growth mindset), of als een bevestiging dat ik niet goed genoeg ben (fixed mindset)?

-Als iemand kritiek op me heeft, word ik dan defensief (fixed mindset) of zie ik het als een kans om mezelf te verbeteren (growth mindset)?

-Als ik ergens niet zeker van ben, ga ik dan uitdagingen uit de weg (fixed mindset) of ga ik ze juist aan (growth mindset)?

Van een fixed mindset naar een growth mindset

Als je bij jezelf meer een fixed mindset herkent, maak je dan geen zorgen. Je kunt een growth mindset ontwikkelen door bijvoorbeeld nieuwe uitdagingen aan te gaan, fouten te maken en ervan te leren. Onthoud: door uit je comfortzone te stappen kun je jezelf wel degelijk verder ontwikkelen!

Bovendien is het natuurlijk allemaal niet zo zwart-wit. Je kunt overwegend een growth mindset hebben, maar jezelf er toch zo nu en dan op betrappen dat je kenmerken vertoont van iemand met een fixed mindset. Het veranderen van je mindset doe je tot slot niet van de één op de andere dag – hier gaat meestal aardig wat tijd in zitten. Gun jezelf die tijd, geloof in jezelf en geef niet op! Met die instelling zal je merken dat fixed to niet zo ‘fixed’ is!

growth fixed mindset

Hoofdpersoon maakt werk van mentale gezondheid

Wil je met jouw bedrijf ook werk maken van mentale gezondheid om zo de voordelen hiervan te ontdekken? Download dan onze brochure voor de mogelijkheden via onderstaande knop. Bekijk ook eens onze pagina’s voor coaching en bedrijfscoaching.

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

Relatiepodcast Paul en Roos Hoofdpersoon

Paul en Roos de relatiepodcast

Terug naar alle artikelen Podcast over relaties Onze collega Rosa-Lin Meijer werkzaam bij Hoofdpersoon Psychologie heeft samen met een studiegenoot uit haar studententijd in Groningen

Read More »
jouw pad naar echte vrijheid

Jouw pad naar echte vrijheid

Terug naar alle artikelen Het terugpakken van zelfregie In ons dagelijks bestaan worden we vaak meegevoerd door de stroom van het leven, in plaats van

Read More »